0
0
0
s2smodern

De watervoetafdruk is de door bedrijven meest gebruikte methode om inzicht te krijgen in hun waterverbruik. Zij kunnen daarvoor de online Water Footprint Assessment Tool toepassen. Dit instrument heeft een forse update gekregen, vooral als het gaat om gebruikersvriendelijkheid.

De Water Footprint Assessment Tool is gratis en voor iedereen online toegankelijk. Het was tijd voor een flinke facelift, vertelt Rick Hogeboom, directeur van het Water Footprint Network (en tevens docent aan de Universiteit Twente). “De ontwikkelingen in onder meer grafische vormgeving en weergave gaan door. Daarom de update, mede op basis van feedback van gebruikers van eerdere versies.”

Rick HogeboomRick Hogeboom

Bij de tool werken het Water Footprint Network en de organisatie Water Footprint Implementation samen. Vooral de gebruikersvriendelijkheid is verbeterd. Hogeboom: “De tool is gemakkelijker te gebruiken. De vorige versie vereiste voorkennis om data goed te kunnen interpreteren. Nu kijk je hier intuïtiever naar.”

Inzicht in waterverbruik in ketens
Het beoordelingsinstrument biedt inzicht in het waterverbruik in ketens. Dat is vooral voor bedrijven interessant, merkt Hogeboom op. “Zij kunnen bekijken waar hun productielocaties en toeleveranciers van waterintensieve producten zitten. Ook worden handelingsperspectieven geboden: wat kan je op deze plekken doen om het waterverbruik te verminderen, de waterschaarste te verbeteren en de vervuiling te verminderen?”

De tool is volgens Hogeboom te beschouwen als een eerste scan. Bij hotspots die in beeld komen, zal een bedrijf beter moeten kijken. “Als een bedrijf hier niet uitkomt, kan Water Footprint Implementation op consultancybasis helpen.” In opdracht van FMO en een aantal andere banken zijn ook op maat gemaakte versies van de tool gemaakt. “Daarin is meer een vertaling gemaakt naar risico’s.”

Samenvatting van wetenschappelijk onderzoek
In het instrument zijn zeer veel gegevens uit verschillende wetenschappelijke publicaties opgenomen. Hogeboom: “Eigenlijk is het wetenschappelijk onderzoek van de laatste vijftien jaar samengevat. Het gaat allemaal om kwalitatief hoogwaardige data. Het meest gedetailleerd zijn de mondiaal dekkende kaarten van hoeveel water het kost om bepaalde producten te maken.”

Deze informatie is voor landbouwproducten te zien op de hoogste resolutie van vijf bij vijf boogminuten. Nog vrij grof, aldus Hogeboom. “Dat is acht bij acht kilometer rond de evenaar. De kaarten kun je aggregeren naar onder meer het niveau van een land of stroomgebied."

De Water Footprint Assessment Tool blijft in ontwikkeling, want er komt steeds nieuwe wetenschappelijk informatie uit. “Zeker tijdseries zijn lastig omdat het om zulke grote datasets gaat”, zegt Hogeboom. “Je moet er jaren aan werken om zo’n set voor elkaar te krijgen. Ik verwacht dat we binnen een à twee jaar mooie updates kunnen geven over hoe ontwikkelingen variëren over de tijd.”

 

MEER INFORMATIE
Online Water Footprint Assessment Tool
Toelichting op verbeterde tool
Website Water Footprint Network
Website Water Footprint Implementation
Persoonlijke website Rick Hogeboom
In Memoriam Arjen Hoekstra, bedenker watervoetafdruk
Waterduurzaamheid van Nederlandse investeerders
Doorstart Water Footprint Network (2017)

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Een progressieve kostenprijs per afgetapte hoeveelheid water zou een oplossing kunnen zijn. De eerste..m3 het goedkoopst en bij veel verbruik de aanvullende kub's water duurder maken.
Dat is toch de omgekeerde wereld? Waarom verbiedt het waterschap het gebruik van schadelijke stoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen niet gewoon?
Zou het kunnen zijn dat de overlevingstijd van het virus in het rioolsysteem gevoelig is voor temperatuur?
Nu te temperatuur gestaag stijgt kan dat grote invloed hebben.
Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.
"...in China een oppervlak van 24 km2 [5]. In de toekomst zullen zonneparken van deze grootte naar verwachting ook in Nederland te zien zijn."
Nou nee. Zonneparken van 2.400 ha komen er NOOIT in Nederland want dat is ruimtelijk onacceptabel. Ik denk dat het bij 200 ha wel ophoudt. Ik denk ook dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen drijvende systemen op natuurlijke waterpartijen (waar onderzoek gewenst is) en systemen op water zonder natuurwaarden zoals nieuw aangelegde zandputten/grindgaten, koelwater/industriewaterbekkens, slibreservoirs, drinkwaterbekkens en overloopgebieden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.