0
0
0
s2smodern

De watervoetafdruk is de door bedrijven meest gebruikte methode om inzicht te krijgen in hun waterverbruik. Zij kunnen daarvoor de online Water Footprint Assessment Tool toepassen. Dit instrument heeft een forse update gekregen, vooral als het gaat om gebruikersvriendelijkheid.

De Water Footprint Assessment Tool is gratis en voor iedereen online toegankelijk. Het was tijd voor een flinke facelift, vertelt Rick Hogeboom, directeur van het Water Footprint Network (en tevens docent aan de Universiteit Twente). “De ontwikkelingen in onder meer grafische vormgeving en weergave gaan door. Daarom de update, mede op basis van feedback van gebruikers van eerdere versies.”

Rick HogeboomRick Hogeboom

Bij de tool werken het Water Footprint Network en de organisatie Water Footprint Implementation samen. Vooral de gebruikersvriendelijkheid is verbeterd. Hogeboom: “De tool is gemakkelijker te gebruiken. De vorige versie vereiste voorkennis om data goed te kunnen interpreteren. Nu kijk je hier intuïtiever naar.”

Inzicht in waterverbruik in ketens
Het beoordelingsinstrument biedt inzicht in het waterverbruik in ketens. Dat is vooral voor bedrijven interessant, merkt Hogeboom op. “Zij kunnen bekijken waar hun productielocaties en toeleveranciers van waterintensieve producten zitten. Ook worden handelingsperspectieven geboden: wat kan je op deze plekken doen om het waterverbruik te verminderen, de waterschaarste te verbeteren en de vervuiling te verminderen?”

De tool is volgens Hogeboom te beschouwen als een eerste scan. Bij hotspots die in beeld komen, zal een bedrijf beter moeten kijken. “Als een bedrijf hier niet uitkomt, kan Water Footprint Implementation op consultancybasis helpen.” In opdracht van FMO en een aantal andere banken zijn ook op maat gemaakte versies van de tool gemaakt. “Daarin is meer een vertaling gemaakt naar risico’s.”

Samenvatting van wetenschappelijk onderzoek
In het instrument zijn zeer veel gegevens uit verschillende wetenschappelijke publicaties opgenomen. Hogeboom: “Eigenlijk is het wetenschappelijk onderzoek van de laatste vijftien jaar samengevat. Het gaat allemaal om kwalitatief hoogwaardige data. Het meest gedetailleerd zijn de mondiaal dekkende kaarten van hoeveel water het kost om bepaalde producten te maken.”

Deze informatie is voor landbouwproducten te zien op de hoogste resolutie van vijf bij vijf boogminuten. Nog vrij grof, aldus Hogeboom. “Dat is acht bij acht kilometer rond de evenaar. De kaarten kun je aggregeren naar onder meer het niveau van een land of stroomgebied."

De Water Footprint Assessment Tool blijft in ontwikkeling, want er komt steeds nieuwe wetenschappelijk informatie uit. “Zeker tijdseries zijn lastig omdat het om zulke grote datasets gaat”, zegt Hogeboom. “Je moet er jaren aan werken om zo’n set voor elkaar te krijgen. Ik verwacht dat we binnen een à twee jaar mooie updates kunnen geven over hoe ontwikkelingen variëren over de tijd.”

 

MEER INFORMATIE
Online Water Footprint Assessment Tool
Toelichting op verbeterde tool
Website Water Footprint Network
Website Water Footprint Implementation
Persoonlijke website Rick Hogeboom
In Memoriam Arjen Hoekstra, bedenker watervoetafdruk
Waterduurzaamheid van Nederlandse investeerders
Doorstart Water Footprint Network (2017)

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Een terechte oproep om voor goed waterbeheer te kijken naar de oorspronkelijke functies van bodem en ondergrond in de regulatie van water. Aanvullend op het overzicht van functies in het artikel kun je nog onderscheiden: de regeneratieve functie (recreatie, natuur, verbinding met natuurlijke elementen) en de ecologische dragerfunctie (natuur, biodiversiteit, huisvesting voor grotere dieren, microklimaten). Het landschap, gevormd door bodem en ondergrond, is een factor op zichzelf die mede beschouwd kan worden. Zo wordt de afweging voor klimaatadaptieve maatregelen verbreed en zullen de maatregelen duurzamer bijdragen aan de hele leefomgeving en al zijn bewoners.
Met veel aandacht en interesse heb ik uw uitvoerige artikel gelezen. Ik woon in aan de rand van Apeldoorn, nabij onze bossen. Het probleem "DROOGTE" is hier erg actueel. Veel publicaties in onze pers, veel reacties van vakmensen, bv van Jos Peters van Royal Haskoning DHV in de Stentor van 22 augustus 2020, of van Marjolein Koek van Natuurmonumenten, juli 2020, "noodwapen tegen droogte op de Veluwe". Als geograaf houdt het probleem "droogte" mij ook voortdurend bezig.
Voorstel van ecoloog Herman van Dam: Vervang het naaldbos door loofbos. Naaldbomen gebruiken het hele jaar door (!) water, loofbossen in de winter bijna niets. Dat moet op veel grotere schaal gebeuren. Uiteindelijk werden de naaldbomen destijds hier aangeplant om de steenkolenmijnen in Zuid Limburg van "stutpalen" te voorzien. Sindsdien maken de naaldbomen een veel te groot aandeel uit van de Veluwse bossen. Maar bijna geen mens in en om de Veluwe is op de hoogte van dat probleem of trekt zich daar iets van aan!!
Ik kijk uit naar uw reactie en uw voorstel hoe dit Naaldbomenprobleem op te lossen.
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) wil een proefinstallatie bouwen waarmee 700 m3/u effluent van de RWZI Wervershoof wordt behandeld met ozon. De proefinstallatie is onderdeel van het project Ge(O)zond Water met als doel een circulaire waterketen te realiseren, met grootschalige productie van gezuiverd afvalwater voor hoogwaardig hergebruik, onder meer in landbouw en industrie
Door de oxidatie met ozon worden medicijnresten uit het effluent verwijderd. In de proefinstallatie is een innovatieve lijn voorzien met een combinatie van een voorgeschakelde ultrasone module en een snel draaiende schijf voor het toevoegen van ozon, een technologie van het Duitse bedrijf Up2e!
Deze technologie wordt momenteel nader getest in een pilot op RWZI Wervershoof. De pilot kan maximaal 10 m3/u water behandelen en max. 180 g O3/u doseren. De testen zijn in week 35 gestart en lopen tot en met week 45.
HHNK geeft geïnteresseerden van waterschappen en drinkwaterbedrijven de gelegenheid om de pilot installatie te bezoeken en kennis te nemen van het werkingsprincipe van deze technologie en van het project Ge(O)zond Water. Heeft u interesse, dan kunt u contact opnemen met: Ronald Koolen, r.koolen@hhnk.nl.
Van harte gefeliciteerd. Delen van deze ervaringen en kennis is essentieel.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.