secundair logo knw 1

De test met de Bubble Barrier in het Westerdok in Amsterdam is een succes. Het luchtbellenscherm haalt elk jaar ongeveer 1 ton plastic uit de grachten, meldt watercyclusorganisatie Waternet. Gemeente Amsterdam en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht hebben daarom besloten dat de BubbleBarrier blijft. En ze gaan onderzoeken waar in de stad nog extra bellenschermen kunnen komen.

Het bellenscherm, dat er sinds 2019 ligt, zorgt ervoor dat (plastic) afval niet van de grachten via het IJ naar zee stroomt. Jaarlijks houdt het ongeveer 190.000 stuks plastics tegen (circa 1 ton).

“We hebben gezien dat het goed werkt, en we gaan nu kijken of we het op meer plekken in de stad kunnen gaan toepassen”, zegt wethouder Melanie van der Horst van Amsterdam. Tegelijk roept ze inwoners op om hun afval in de prullenbak te gooien. “'Plastic dat niet in het water terechtkomt, hoeven we er ook niet uit te halen.”

Dat gebeurt nu nog wel. Jaarlijks halen medewerkers van Waternet 42.000 kilo plastic uit de grachten. “Dit zijn vooral grote stukken die op het water drijven. Kleinere deeltjes blijven onder water, maar die worden nu gevangen door de Bubble Barrier.”

Dagelijks bestuurder Sander Mager van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht memoreert dat plastic in het water 'heel slecht is' voor de waterkwaliteit én het waterleven. Zijn waterschap ondersteunt daarom het meerjarige onderzoeksproject ‘Solving the Urban Plastic Soup'. Monitoring van plastic in de Amsterdamse grachten staat centraal in het onderzoek, dat als doel heeft meer kennis op te bouwen over verplaatsing, ophoping en over goede plekken voor interventies.

In het project worden ook 3 systemen getest waarmee plastic uit het water wordt gehaald. Naast de bubble barrier in het Westerdok zijn er tijdelijke afvangsystemen van Noria bij de Oostertoegang (ten oosten van het centraal station) en van Tauw in de Sloterplas.


H2O september is verschenen

Cover H2O sept mail


 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.
@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen.