secundair logo knw 1

Watertechnologiebedrijven ondervinden minder nadelige gevolgen van de coronacrisis. Het aantal bedrijven dat medewerkers heeft ontslagen daalt, het percentage dat gebruik maakt van de regelingen voor werktijdverkorting neemt af, maar ook is het zo dat meer bedrijven investeringen op een lager pitje hebben gezet. Er zijn relatief maar weinig watertechbedrijven die kampen met financiële problemen.

Een en ander blijkt uit de vierde peiling van de WaterCoalitieNL (Water Alliance, NWP en Envaqua) onder watertechbedrijven in de watersector. Kanttekening: deze werd gehouden in september, dus voor de tweede golf in de coronacrisis. De derde peiling werd in juni gehouden.

In september daalde het aantal bedrijven dat aangaf op korte termijn onvoldoende werk te hebben voor alle werknemers (- 12%). Ook maakten minder bedrijven gebruik van de NOW of TOZO-regeling (33 procent in september, meer dan 50 procent in mei en juni). Dit is mogelijk te verklaren doordat een groot aantal bedrijven tussen april en juni al een aantal medewerkers heeft moeten ontslaan of contracten niet verlengd heeft, stelt de WaterCoalitieNL in een toelichting.

Om een beeld te krijgen van de effecten door de coronacrisis houden Water Alliance, NWP en Envaqua op verzoek van de Topsector Water & Maritiem periodiek een peiling. De ontwikkelingen gebruiken de netwerk- en koepelorganisaties in hun overleg met de overheid. Van de 45 aangeschreven bedrijven reageerden er 29. Ze zijn verdeeld over de sectoren drinkwater (48 procent), afvalwater (38 procent), proceswater (45 procent) en overig (52 procent).

Economie
De effecten van de huidige tweede golf zijn nog niet terug te zien in de resultaten. Hoe de impact ook is op de economie, de krimp waar al sprake van is raakt ook elke schakel in de watertechnologiesector, stellen de organisaties. “Van R&D en productie tot aan verkoop en export.”

De peilingen bevestigen dat de er sprake is van grote diversiteit in de sector, stelt directeur Hein Molenkamp van Water Alliance. Dat betreft de grootte, de marktsector waarin ze actief zijn en ook de vraag of bedrijven wel of niet exporteren. “Het is positief dat het aantal bedrijven dat mensen heeft moeten ontslaan of werktijdverkorting heeft moeten aanvragen is afgenomen. En het is goed om te zien dat bedrijven meer R&D investeringen doen dan in juni en mei.”

Het aantal respondenten dat aangeeft dat er verminderde R&D inzet is, is gedaald naar 14 procent. In april, mei en juni was dit nog 30 procent. Het percentage bedrijven dat geen investeringen meer doet is gestegen naar 38 procent, tegenover 27 procent in juni. “Dat is echter nog lager dan het aantal bedrijven in mei, toen gaf 48 procent aan geen investeringen meer te doen”, aldus de toelichting.

De organisaties zien in de vergelijking met de eerdere peilingen dat bedrijven maatregelen nemen om ondanks het verminderde werk door te gaan. Die hebben betrekking op werk (werktijdverkorting, andere taken, vakantiedagen opnemen), maar ook op bijvoorbeeld scholing. “Daarbij valt op dat er een verandering is in hoe bedrijven anticiperen op de effecten van de corona pandemie”, schrijft de coalitie.


 

Coronapandemie 900 b


Financiële problemen
Een kleine meerderheid (52 procent) verwacht niet of nauwelijks in financiële moeilijkheden te komen als gevolg van de maatregelen. In juni was dat nog 55 procent, in mei 42 procent. Van de respondenten geeft 10 procent aan financiële problemen te hebben. Bijna 7 procent verwacht over 2 maanden of later financiële problemen te krijgen, in mei lag dat percentage veel hoger: 31 procent.

Dat nog steeds veel bedrijven geen financiële problemen verwachten, heeft waarschijnlijk te maken met het relatief hoge aantal bedrijven dat geen of minder dan 10 procent omzetverlies heeft (48 procent). Ongeveer 10 procent heeft meer dan 40 procent omzet verloren, dit is minder dan in juni, toen had 15 procent meer dan 40 procent omzetverlies. Er zijn ook bedrijven die hun omzet zijn groeien als gevolg van de coronacrisis: zeven procent.

Voor bedrijven die exporteren is er weinig veranderd, zo blijkt uit de peiling van september. “Net als in juni geeft 15 procent van de bedrijven aan dat de export geheel is gestopt als gevolg van de coronacrisis. Het aantal bedrijven dat haar export heeft zien groeien als gevolg van de crisis is gedaald naar 7 procent en is daarmee lager dan juni (11 procent) en nog iets hoger dan mei (4 procent). Het aantal bedrijven dat geen impact ziet is gedaald van 33 procent in juni naar 22 procent in september.”

Bedrijven die belemmeringen ondervinden, melden 2 problemen bij de expert: klanten annuleren of stellen opdrachten uit en men heeft geen toegang tot de werklocatie.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.