0
0
0
s2smodern

Watertechnologiebedrijven ondervinden minder nadelige gevolgen van de coronacrisis. Het aantal bedrijven dat medewerkers heeft ontslagen daalt, het percentage dat gebruik maakt van de regelingen voor werktijdverkorting neemt af, maar ook is het zo dat meer bedrijven investeringen op een lager pitje hebben gezet. Er zijn relatief maar weinig watertechbedrijven die kampen met financiële problemen.

Een en ander blijkt uit de vierde peiling van de WaterCoalitieNL (Water Alliance, NWP en Envaqua) onder watertechbedrijven in de watersector. Kanttekening: deze werd gehouden in september, dus voor de tweede golf in de coronacrisis.

De derde peiling werd in juni gehouden. In september daalde het aantal bedrijven dat aangaf op korte termijn onvoldoende werk te hebben voor alle werknemers (- 12%). Ook maakten minder bedrijven gebruik van de NOW of TOZO-regeling gedaald (33 procent in september, meer dan 50 procent in mei en juni). Dit is mogelijk te verklaren doordat een groot aantal bedrijven tussen april en juni al een aantal medewerkers heeft moeten ontslaan of contracten niet verlengd heeft, stelt de WaterCoalitieNL in een toelichting.

Van de 45 aangeschreven bedrijven reageerden er 29. Ze zijn verdeeld over de sectoren drinkwater (48 procent), afvalwater (38 procent), proceswater (45 procent) en overig (52 procent). Om een beeld te krijgen van de effecten door de coronacrisis houden Water Alliance, NWP en Envaqua op verzoek van de Topsector Water & Maritiem periodiek een peiling. De ontwikkelingen gebruiken de netwerk- en koepelorganisaties in hun overleg met de overheid.

Economie
De effecten van de huidige tweede golf zijn nog niet terug te zien in de resultaten. Hoe de impact ook is op de economie, de krimp waar al sprake van is raakt ook elke schakel in de watertechnologiesector, stellen de organisaties. “Van R&D en productie tot aan verkoop en export.”

De peilingen bevestigen dat de er sprake is van grote diversiteit in de sector, stelt directeur Hein Molenkamp van Water Alliance. Dat betreft de grootte, de marktsector waarin ze actief zijn en ook de vraag of bedrijven wel of niet exporteren. “Het is positief dat het aantal bedrijven dat mensen heeft moeten ontslaan of werktijdverkorting heeft moeten aanvragen is afgenomen. En het is goed om te zien dat bedrijven meer R&D investeringen doen dan in juni en mei.”

Het aantal respondenten dat aangeeft dat er verminderde R&D inzet is, is gedaald naar 14 procent. In april, mei en juni was dit nog 30 procent. Het percentage bedrijven dat geen investeringen meer doet is gestegen naar 38 procent, tegenover 27 procent in juni. “Dat is echter nog lager dan het aantal bedrijven in mei, toen gaf 48 procent aan geen investeringen meer te doen”, aldus de toelichting.

De organisaties zien in de vergelijking met de eerdere peilingen dat bedrijven maatregelen nemen om ondanks het verminderde werk door te gaan. Die hebben betrekking op werk (werktijdverkorting, andere taken, vakantiedagen opnemen), maar ook op bijvoorbeeld scholing. “Daarbij valt op dat er een verandering is in hoe bedrijven anticiperen op de effecten van de corona pandemie”, schrijft de coalitie.


 

Coronapandemie 900 b


Financiële problemen
Een kleine meerderheid (52 procent) verwacht niet of nauwelijks in financiële moeilijkheden te komen als gevolg van de maatregelen. In juni was dat nog 55 procent, in mei 42 procent. Van de respondenten geeft 10 procent aan financiële problemen te hebben. Bijna 7 procent verwacht over 2 maanden of later financiële problemen te krijgen, in mei lag dat percentage veel hoger: 31 procent.

Dat nog steeds veel bedrijven geen financiële problemen verwachten, heeft waarschijnlijk te maken met het relatief hoge aantal bedrijven dat geen of minder dan 10 procent omzetverlies heeft (48 procent). Ongeveer 10 procent heeft meer dan 40 procent omzet verloren, dit is minder dan in juni, toen had 15 procent meer dan 40 procent omzetverlies. Er zijn ook bedrijven die hun omzet zijn groeien als gevolg van de coronacrisis: zeven procent.

Voor bedrijven die exporteren is er weinig veranderd, zo blijkt uit de peiling van september. “Net als in juni geeft 15 procent van de bedrijven aan dat de export geheel is gestopt als gevolg van de coronacrisis. Het aantal bedrijven dat haar export heeft zien groeien als gevolg van de crisis is gedaald naar 7 procent en is daarmee lager dan juni (11 procent) en nog iets hoger dan mei (4 procent). Het aantal bedrijven dat geen impact ziet is gedaald van 33 procent in juni naar 22 procent in september.”

Bedrijven die belemmeringen ondervinden, melden 2 problemen bij de expert: klanten annuleren of stellen opdrachten uit en men heeft geen toegang tot de werklocatie.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.
Super om zoveel jaren betrokken te zijn geweest in die governance. Inderdaad een voorbeeld samenwerking tussen heel verschillende organisaties. Mijn nr 1 leerervaring: elkaar ruimte gunnen en daarbij geduld opbrengen, en samen ook de credits ontvangen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.