secundair logo knw 1

Klimaatverandering, zeespiegelstijging en bodemdaling; waterschappen, drinkwaterbedrijven en Rijkswaterstaat komen voor grote uitdagingen te staan. Volgens Groene Groeiers, een netwerk van duurzame bedrijven, heeft het bedrijfsleven innovatieve oplossingen voor deze vraagstukken te bieden. Daarom wil het bedrijven de gelegenheid bieden hun innovaties te pitchen voor organisaties uit de waterwereld.

Tijdens de bijeenkomst op 25 juni krijgen twintig tot dertig bedrijven de gelegenheid hun innovatieve ideeën te presenteren aan verschillende waterschappen, drinkwaterbedrijven en Rijkswaterstaat. De bijeenkomst is een initiatief van Groene Groeiers, een netwerk van duurzame bedrijven.

“Waterschappen en waterbedrijven zoeken steeds meer de samenwerking met andere overheden, kennisinstellingen en bedrijven”, zegt Jolanda van Schaik, van de Groene Groeiers. Als voorbeeld noemt ze de Groene Cirkels waar het Hoogheemraadschap van Rijnland samenwerkt met de provincie Zuid-Holland, Wageningen Environmental Research, HEINEKEN en Naturalis Biodiversity Center. “Vanuit de Groene Cirkels zijn de handen ineen geslagen met de Groene Groeiers om een waterbijeenkomst te organiseren. Vijf waterschappen, enkele waterbedrijven en Rijkswaterstaat hebben al enthousiast gereageerd”.

Vijf uitdagingen
Van Schaik selecteerde vijf uitdagingen die centraal komen te staan tijdens de bijeenkomst. Het gaat dan om bodemdaling, klimaatadaptatie, het verminderen van fosfaten en nitraten in het water, water in de bebouwde omgeving en water als bron van of opslagruimte voor energie. “Deze selectie komt voort uit de vragen die in de watersector leven. Vertegenwoordigers van de watersector zullen deze problemen ook toelichten tijdens de bijeenkomst. En als bedrijven innovaties hebben die niet direct aansluiten bij deze onderwerpen, maar wel interessant zijn voor de waterwereld, is er ook gelegenheid om die te pitchen”.

Door bedrijven en de watersector bij elkaar te brengen, hoopt Van Schaik vooral contacten tot stand te brengen. “Het is bedoeld als een soort introductie, zodat de watersector kan ontdekken welke innovaties er allemaal al zijn. Het zou natuurlijk het mooiste zijn als meteen al een concrete match tussen een waterschap of drinkwaterbedrijf en een innovatieve ondernemer tot stand komt”.

 

MEER INFORMATIE
25 juni bijeenkomst watersector en bedrijfsleven

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.