0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Klimaatverandering, zeespiegelstijging en bodemdaling; waterschappen, drinkwaterbedrijven en Rijkswaterstaat komen voor grote uitdagingen te staan. Volgens Groene Groeiers, een netwerk van duurzame bedrijven, heeft het bedrijfsleven innovatieve oplossingen voor deze vraagstukken te bieden. Daarom wil het bedrijven de gelegenheid bieden hun innovaties te pitchen voor organisaties uit de waterwereld.

Tijdens de bijeenkomst op 25 juni krijgen twintig tot dertig bedrijven de gelegenheid hun innovatieve ideeën te presenteren aan verschillende waterschappen, drinkwaterbedrijven en Rijkswaterstaat. De bijeenkomst is een initiatief van Groene Groeiers, een netwerk van duurzame bedrijven.

“Waterschappen en waterbedrijven zoeken steeds meer de samenwerking met andere overheden, kennisinstellingen en bedrijven”, zegt Jolanda van Schaik, van de Groene Groeiers. Als voorbeeld noemt ze de Groene Cirkels waar het Hoogheemraadschap van Rijnland samenwerkt met de provincie Zuid-Holland, Wageningen Environmental Research, HEINEKEN en Naturalis Biodiversity Center. “Vanuit de Groene Cirkels zijn de handen ineen geslagen met de Groene Groeiers om een waterbijeenkomst te organiseren. Vijf waterschappen, enkele waterbedrijven en Rijkswaterstaat hebben al enthousiast gereageerd”.

Vijf uitdagingen
Van Schaik selecteerde vijf uitdagingen die centraal komen te staan tijdens de bijeenkomst. Het gaat dan om bodemdaling, klimaatadaptatie, het verminderen van fosfaten en nitraten in het water, water in de bebouwde omgeving en water als bron van of opslagruimte voor energie. “Deze selectie komt voort uit de vragen die in de watersector leven. Vertegenwoordigers van de watersector zullen deze problemen ook toelichten tijdens de bijeenkomst. En als bedrijven innovaties hebben die niet direct aansluiten bij deze onderwerpen, maar wel interessant zijn voor de waterwereld, is er ook gelegenheid om die te pitchen”.

Door bedrijven en de watersector bij elkaar te brengen, hoopt Van Schaik vooral contacten tot stand te brengen. “Het is bedoeld als een soort introductie, zodat de watersector kan ontdekken welke innovaties er allemaal al zijn. Het zou natuurlijk het mooiste zijn als meteen al een concrete match tussen een waterschap of drinkwaterbedrijf en een innovatieve ondernemer tot stand komt”.

 

MEER INFORMATIE
25 juni bijeenkomst watersector en bedrijfsleven

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De stelling dat de gemiddelde waterschapslasten met 3,6% stijgen als gevolg van extra investeringen in de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan, wordt niet onderbouwd. Een waterschap met een begroting van 100 miljoen zou dan een extra klimaatoroject uitvoeren van 3,6 mln euro? Een goede journalist gaat dat natuurlijk checken, toch??
De titel van dit artikel is nietszeggend en had net zo goed kunnen luiden: 'bij alle watergedragen installaties is er een legionellarisico'. Legionella groeit nou eenmaal in een waterig milieu. Omdat risico het product is van kans en effect gaat het in werkelijkheid om de kans dat legionella kan groeien en het effect daarvan voor de omgeving.
Het risico (als resultante) kan dan gewoon heel erg klein zijn en is dat in de meeste gevallen waarschijnlijk ook. De kans op vermeerdering van legionella in een watersysteem houdt verband met veel factoren waarvan de temperatuur de belangrijkste is. De cases in Boxtel en Son hebben geleerd dat hoge temperaturen (> 30 grC) van het afvalwater hoogstwaarschijnlijk een belangrijke rol hebben gespeeld.
Het is ook al langer bekend dat Legionella pneumophila (als gevaarlijkste soort) vooral bij die temperaturen optimaal groeit. Bij effectieve afdekking en afzuiging van een bassin kan het effect naar de omgeving in feite naar nul worden gereduceerd en daarmee het risico! Het is onzinnig om dat op voorhand voor alle systemen te gaan eisen, want de kans op vermeerdering van Legionella pneumophila in biologische systemen met temperaturen < 30 grC zal ongetwijfeld een stuk kleiner zijn. Laten we dat eerst goed onderzoeken.
Verder is het onbegrijpelijk dat de Omgevingsdiensten inzetten op een doelvoorschrift met een harde eis dat er geen legionella in de lucht en het effluent zit. Het is namelijk praktisch gezien gewoon niet haalbaar en het leidt tot hoge maatschappelijke kosten en de toevoeging van veel ongewenste desinfectiemiddelen van effluenten. Vergeet niet dat in de lucht en het effluent van een gemiddelde RWZI ook Legionella pneumophila wordt aangetroffen (in aanzienlijk lage concentraties als bij de zuivering in Boxtel). Hoe zou je in de zuivering Legionella moeten bestrijden? Moeten we al ons RWZI-effluent gaan chloren of met UV behandelen?
Ik lees hier een typisch voorbeeld van een overheid die neigt tot een overreactie om in de toekomst elke aansprakelijkheid te kunnen weerleggen. Ondertussen wordt een groot deel van de industrie opgezadeld met het maken van hoge extra kosten voor het bestrijden van een relatief laag risico.
Jan Pronk maakte ooit als Minister van VROM dezelfde fout bij de Tijdelijke Regeling Legionellapreventie die zo'n beetje voor alle collectieve leidingwatersystemen in Nederland het legionellarisico moest gaan indammen. Dat moest worden teruggedraaid (naar alleen de prioritaire instellingen) want de maatschappelijke kosten die dat veroorzaakte waren simpelweg te hoog.
Leuk dat jullie aandacht besteden aan de notitie over de Nationale analyse waterkwaliteit, maar de stof die het meest overschrijdt is niet aluminium, maar ammonium. Als je dat wijzigt in de titel en tekst van de laatste alinea, klopt het verhaal weer.
Helaas zijn de filmpjes niet via het YouTube kanaal te vinden.
Grappig dat er nu pas actie via een collectief wordt opgestart. Waarom kun je in Nederland anno 2019 niet je douche water hergebruiken in je WC?!? Het zou verplicht moeten worden in nieuwbouw en een mogelijkheid in bestaande bouw, bijv via een platte tank in de kruipruimte.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het