secundair logo knw 1

Klimaatverandering, zeespiegelstijging en bodemdaling; waterschappen, drinkwaterbedrijven en Rijkswaterstaat komen voor grote uitdagingen te staan. Volgens Groene Groeiers, een netwerk van duurzame bedrijven, heeft het bedrijfsleven innovatieve oplossingen voor deze vraagstukken te bieden. Daarom wil het bedrijven de gelegenheid bieden hun innovaties te pitchen voor organisaties uit de waterwereld.

Tijdens de bijeenkomst op 25 juni krijgen twintig tot dertig bedrijven de gelegenheid hun innovatieve ideeën te presenteren aan verschillende waterschappen, drinkwaterbedrijven en Rijkswaterstaat. De bijeenkomst is een initiatief van Groene Groeiers, een netwerk van duurzame bedrijven.

“Waterschappen en waterbedrijven zoeken steeds meer de samenwerking met andere overheden, kennisinstellingen en bedrijven”, zegt Jolanda van Schaik, van de Groene Groeiers. Als voorbeeld noemt ze de Groene Cirkels waar het Hoogheemraadschap van Rijnland samenwerkt met de provincie Zuid-Holland, Wageningen Environmental Research, HEINEKEN en Naturalis Biodiversity Center. “Vanuit de Groene Cirkels zijn de handen ineen geslagen met de Groene Groeiers om een waterbijeenkomst te organiseren. Vijf waterschappen, enkele waterbedrijven en Rijkswaterstaat hebben al enthousiast gereageerd”.

Vijf uitdagingen
Van Schaik selecteerde vijf uitdagingen die centraal komen te staan tijdens de bijeenkomst. Het gaat dan om bodemdaling, klimaatadaptatie, het verminderen van fosfaten en nitraten in het water, water in de bebouwde omgeving en water als bron van of opslagruimte voor energie. “Deze selectie komt voort uit de vragen die in de watersector leven. Vertegenwoordigers van de watersector zullen deze problemen ook toelichten tijdens de bijeenkomst. En als bedrijven innovaties hebben die niet direct aansluiten bij deze onderwerpen, maar wel interessant zijn voor de waterwereld, is er ook gelegenheid om die te pitchen”.

Door bedrijven en de watersector bij elkaar te brengen, hoopt Van Schaik vooral contacten tot stand te brengen. “Het is bedoeld als een soort introductie, zodat de watersector kan ontdekken welke innovaties er allemaal al zijn. Het zou natuurlijk het mooiste zijn als meteen al een concrete match tussen een waterschap of drinkwaterbedrijf en een innovatieve ondernemer tot stand komt”.

 

MEER INFORMATIE
25 juni bijeenkomst watersector en bedrijfsleven

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦
Wat ik mis is de preventieve kant. Een paar maatregelen. Laag hangend fruit als verkoop van niet-zuinige toiletten verbieden. Alleen nog max. 3 liter/6 liter spoeling. Ook stimuleren dan wel verplichten van opvang hemelwater voor toiletspoeling bij nieuwbouw, zowel huishoudens als industrie. Bij deze maatregelen verbeter je ook efficiëntie rioolwaterzuivering en kunnen meer aansluitingen plaatsvinden zonder uitbreiding. Hemelwater opvang stimuleren voor koeling.
Marjolijn Haasnoot is Hoogleraar klimaatadaptatie, daarmee ook zeker onderzoeker, maar meer dan dat.
Duidelijk verhaal Marjolijn