0
0
0
s2smodern

Kleine en middelgrote bedrijven betalen structureel te weinig zuiveringsheffing. In de huidige berekeningsmethodiek krijgen bedrijven die vanaf 130 kubieke meter tot 217 kubieke meter drinkwater gebruiken, een te lage zuiveringsheffing opgelegd. Dat stelt de Algemene Waterschapspartij. Ze bepleit dat deze bedrijven meer heffing gaan betalen. De zuiveringsheffing voor meerpersoonshuishoudens kan daardoor zo’n 15 procent lager uitvallen, aldus de partij.

Voor de meeste bedrijven wordt de hoogte van de zuiveringsheffing bepaald op basis van het drinkwatergebruik, het zogeheten waterspoor. Een klein bedrijf dat minder dan 44 kubieke meter per jaar gebruikt, betaalt voor 1 vervuilingseenheid (v.e.) aan zuiveringsheffing. Bedrijven die méér dan 44 m3 maar minder dan 217 m3 verbruiken, krijgen standaard een zuiveringsaanslag voor 3 v.e. Voor grotere bedrijven wordt de hoogte van de heffing berekend op basis van het werkelijke drinkwatergebruik. 

De onvolkomenheid zit in de categorie bedrijven met een drinkwatergebruik van 44 tot 217 kubieke meter, aldus de AWP. Deze bedrijven worden standaard aangeslagen voor 3 v.e. Volgens de partij is die aanslag gerechtvaardigd tot een drinkwatergebruik van 130 m3. Dat komt namelijk precies overeen met het gemiddelde verbruik van een meerpersoonshuishouden, dat ook voor 3 v.e. wordt aangeslagen. De partij trekt op basis van die vergelijking de conclusie dat bedrijven die méér dan 130 m3 aan drinkwater afnemen structureel te weinig zuiveringsheffing betalen. 

De partij stelt dat deze bedrijven een heffing moeten krijgen die is gebaseerd op het werkelijke watergebruik en het type bedrijf ('met een minimum van 4 v.e.'). De aanpassing zal leiden tot een eerlijker lastenverdeling tussen bedrijven en particulieren, aldus de partij.

“Gevolg is dat alle bedrijven die méér dan 130 m3 verbruiken ook 1-2 v.e. extra gaan betalen. Maar in de waterschapsbelastingen zijn huishoudens en bedrijven ‘communicerende vaten’ en als bedrijven in totaal iets meer zuiveringsheffing gaan betalen, gaan de tarieven voor huishoudens ook iets omlaag." De AWP schat in dat de zuiveringsheffing voor meerpersoonshuishoudens zo’n 15 procent lager kan uitvallen.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik ben bestuurlid van een VvE vakantiepark (Resort Duynzicht, Julianadorp aan Zee) met 36 individuele losstaande huizen, eigen watermeter, geen complex watersysteem, verhuurd grotendeels door commerciële verhuurorganisatie (Roompot).
Na heel veel onduidelijkheid zou deze wijze van verhuren het park 'prioritair' maken.
Wij hanteren een Legionella-beheersplan, geprotocolleerd en gedocumenteerd.
Als de recreatiewoningen 'zorghuizen' zouden zijn, of de verhuur door een eigenaar verzorgd zou worden waren ze NIET prioritair. Nu zijn wij verplicht OOK nog een peperduur geregistreerd bedrijf in de arm te nemen.
Hoe volstrekt onlogisch en belachelijk overdreven kunnen de voorschriften zijn?
Wat is het verschil met een particulier bewoond huisje, of een enkele recreatiewoning (beide NIET prioritair)?
Dat zal wel een massale oproep zijn geweest van al die AVV leden!
Wellicht een volgende keer ook de andere bonden eens raadplegen voor een evenwichtig artikel?
In de praktijk van het hoogheemraadschap van Delfland komt het 'oplossen van de agrarische weeffout' er op neer dat de subcategorie wegen (de andere helft van de categorie Ongebouwd) gewoon flink minder gaat betalen. Nogal wiedes, als je de 400% wegenopslag afschaft. Ruwweg een korting van 1 miljoen, die de andere categorieën mogen betalen. De wegbeheerders hadden er niet om gevraagd, en ook de boeren in nDelfland worden er gen cent wijzer van.
In de praktijk betalen de inwoners van Delfland al 90% van de watersysteemheffing, dus die draaien ook op voor deze lastenverlichting voor wegen. En even voor de orde van grootte: de subcategorie boeren binnen Ongebouwd betalen samen ook ongeveer 1 miljoen. Tja.
@D.D.de Gunst De naam Levvel is gebaseerd op 'Lely’s Erfgoed Veiliggesteld' in palindroom.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.