Kleine en middelgrote bedrijven betalen structureel te weinig zuiveringsheffing. In de huidige berekeningsmethodiek krijgen bedrijven die vanaf 130 kubieke meter tot 217 kubieke meter drinkwater gebruiken, een te lage zuiveringsheffing opgelegd. Dat stelt de Algemene Waterschapspartij. Ze bepleit dat deze bedrijven meer heffing gaan betalen. De zuiveringsheffing voor meerpersoonshuishoudens kan daardoor zo’n 15 procent lager uitvallen, aldus de partij.

Voor de meeste bedrijven wordt de hoogte van de zuiveringsheffing bepaald op basis van het drinkwatergebruik, het zogeheten waterspoor. Een klein bedrijf dat minder dan 44 kubieke meter per jaar gebruikt, betaalt voor 1 vervuilingseenheid (v.e.) aan zuiveringsheffing. Bedrijven die méér dan 44 m3 maar minder dan 217 m3 verbruiken, krijgen standaard een zuiveringsaanslag voor 3 v.e. Voor grotere bedrijven wordt de hoogte van de heffing berekend op basis van het werkelijke drinkwatergebruik. 

De onvolkomenheid zit in de categorie bedrijven met een drinkwatergebruik van 44 tot 217 kubieke meter, aldus de AWP. Deze bedrijven worden standaard aangeslagen voor 3 v.e. Volgens de partij is die aanslag gerechtvaardigd tot een drinkwatergebruik van 130 m3. Dat komt namelijk precies overeen met het gemiddelde verbruik van een meerpersoonshuishouden, dat ook voor 3 v.e. wordt aangeslagen. De partij trekt op basis van die vergelijking de conclusie dat bedrijven die méér dan 130 m3 aan drinkwater afnemen structureel te weinig zuiveringsheffing betalen. 

De partij stelt dat deze bedrijven een heffing moeten krijgen die is gebaseerd op het werkelijke watergebruik en het type bedrijf ('met een minimum van 4 v.e.'). De aanpassing zal leiden tot een eerlijker lastenverdeling tussen bedrijven en particulieren, aldus de partij.

“Gevolg is dat alle bedrijven die méér dan 130 m3 verbruiken ook 1-2 v.e. extra gaan betalen. Maar in de waterschapsbelastingen zijn huishoudens en bedrijven ‘communicerende vaten’ en als bedrijven in totaal iets meer zuiveringsheffing gaan betalen, gaan de tarieven voor huishoudens ook iets omlaag." De AWP schat in dat de zuiveringsheffing voor meerpersoonshuishoudens zo’n 15 procent lager kan uitvallen.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Heerlijk paniekartikel van onze klimaatreligie. Is er ook ruimte voor feiten, logica en wetenschap?
Heel ernstig is ook dat er nog altijd meer mensen overlijden ten gevolge van koude dan ten gevolge van hitte.
Vorig juli temperaturen van - 70 en lager op de Zuidpool. Het komt wel erg dichtbij zo.
https://www.accuweather.com/nl/aq/amundsen-scott-south-pole-station/2258520/july-weather/2258520?year=2022
Bidden dat Groenland weer ijsvrij en groen wordt zodat alles weer bij het oude blijft.
Dank. Mvrgr, Henk Timme
@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.