secundair logo knw 1

Dordts chemiebedrijf Chemours verder in het nauw

Afvalstoffen Terminal Moerdijk heeft de aanvoer van negen afvalstromen gestaakt, omdat die in verband kunnen worden gebracht met Chemours. Het bedrijf doet naar acht andere stromen nog onderzoek.

Een week geleden werd bekend dat Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM) een bron van de verontreiniging met GenX-stoffen bij de rioolwaterzuivering in Bath is. Dat hadden metingen van waterschap Brabantse Delta uitgewezen. ATM verklaarde geschrokken te zijn en GenX 'ongewild en onaangekondigd' te hebben ontvangen. Afval wordt via gespecialiseerde vervoerders bij ATM aangeleverd, waardoor het erg lastig is om te achterhalen van welk bedrijf de verontreinigde levering komt.

Uit eigen onderzoek is gebleken dat negen verdachte afvalstroomnummers rechtstreeks in verband konden worden gebracht met het Dordtse chemieconcern Chemours. Daarop heeft ATM de aanvoer van deze afvalstromen direct gestaakt. Ook heeft het bedrijf naar eigen zeggen acht ‘potentiële boosdoeners’ op het oog, waarvoor nader analytisch onderzoek nodig is.

Tweede Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks) heeft deze week vragen over GenX bij ATM gesteld aan de minister en staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Zij vraagt onder meer wanneer de afvalverwerker aan het bevoegd gezag en waterschap Brabantse Delta heeft gemeld dat GenX in het afvalwater was gevonden. Een andere vraag van Kröger gaat over een eventuele straf: welke bestuursrechtelijke en strafrechtelijke sancties zijn mogelijk als zou blijken dat ATM wel degelijk wist dat het bedrijf GenX-afval verwerkte? De antwoorden worden een van de komende weken gegeven.

Meer informatie

Bericht over ATM als bron van GenX-verontreiniging

ATM over eigen onderzoek naar GenX

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!