0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Afvalstoffen Terminal Moerdijk heeft de aanvoer van negen afvalstromen gestaakt, omdat die in verband kunnen worden gebracht met Chemours. Het bedrijf doet naar acht andere stromen nog onderzoek.

Een week geleden werd bekend dat Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM) een bron van de verontreiniging met GenX-stoffen bij de rioolwaterzuivering in Bath is. Dat hadden metingen van waterschap Brabantse Delta uitgewezen. ATM verklaarde geschrokken te zijn en GenX 'ongewild en onaangekondigd' te hebben ontvangen. Afval wordt via gespecialiseerde vervoerders bij ATM aangeleverd, waardoor het erg lastig is om te achterhalen van welk bedrijf de verontreinigde levering komt.

Uit eigen onderzoek is gebleken dat negen verdachte afvalstroomnummers rechtstreeks in verband konden worden gebracht met het Dordtse chemieconcern Chemours. Daarop heeft ATM de aanvoer van deze afvalstromen direct gestaakt. Ook heeft het bedrijf naar eigen zeggen acht ‘potentiële boosdoeners’ op het oog, waarvoor nader analytisch onderzoek nodig is.

Tweede Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks) heeft deze week vragen over GenX bij ATM gesteld aan de minister en staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Zij vraagt onder meer wanneer de afvalverwerker aan het bevoegd gezag en waterschap Brabantse Delta heeft gemeld dat GenX in het afvalwater was gevonden. Een andere vraag van Kröger gaat over een eventuele straf: welke bestuursrechtelijke en strafrechtelijke sancties zijn mogelijk als zou blijken dat ATM wel degelijk wist dat het bedrijf GenX-afval verwerkte? De antwoorden worden een van de komende weken gegeven.

Meer informatie

Bericht over ATM als bron van GenX-verontreiniging

ATM over eigen onderzoek naar GenX

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Redelijk resultaat maar wel een tegenvaller, gezien de eis van FNV van 5% publiekelijk bekent gemaakt afgelopen week. En waarbij Rutte ook aangeeft dat de cao lonen forser moeten gaan stijgen, dan is 2,5% per 1 januari het eerste half jaar een doekje voor het bloeden, en dan pas half jaar later er nog 1% bij.
Alles wat je hoort en leest, strookt dan niet met dit resultaat. Wanneer mogen we nu eens echt mee gaan profiteren nu het met de welvaart zo enorm goed gaat?
Dan moet de overheid wel bereid zijn om de boeren meer organische mest toe te laten dienen in ruil voor minder chemische kunstmest!
Van natuurverbetering kan hier geen sprake zijn. De aangekondigde nieuwe natuur zal de rijkdom aan leven die onder het zand is gewerkt nimmer evenaren. Ook is het verwonderlijk dat Staatsbodbeheer nu een stuk beschermd Europees cultureel erfgoed gaat onderhouden dat voorheen onder de Waddenvereniging viel en als ondehoudsopdracht van Hoogheemraad Hollandsnoorderkwartier was.
Kortom, hier worden we met open ogen belazerd! Nog erger is dat Ecoshape Bulding with Nature dit geknoei met de natuur wil voordragen voor een prijs beschikbaar gesteld door de Zandlobby.
Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het