0
0
0
s2smodern

In een nieuwe opstelling in Artis, die vanaf vandaag te zien is, wordt het probleem van plastic in water zichtbaar gemaakt. De opstelling is gemaakt in samenwerking met waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

 

In het aquarium van dierentuin Artis is al jaren een ‘Amsterdamse gracht’. Daaraan is vanaf vandaag een opstelling toegevoegd die laat zien welke problemen plastic veroorzaakt in oppervlaktewater. Plastic dat niet kan worden opgevist uit het water, brokkelt af tot microplastics, die de kwaliteit van het oppervlaktewater aantasten en schadelijk zijn voor dieren en organismen die in het water leven.

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) controleert en meet dagelijks de kwaliteit van het Amsterdamse grachtenwater. Met drijfvuilboten wordt jaarlijks 3500 kilo afval uit het water gehaald. Sinds 2010 zijn de grachten daardoor een stuk schoner geworden. Lang niet alle plastics kunnen echter uit het water worden gehaald. Voorkomen dat plastic in het water komt, is daarom een veel effectievere aanpak.

De samenwerking tussen Artis en waterschap AGV is niet nieuw. Het waterschap adviseert de dierentuin al jarenlang bij de waterhuishouding van diverse dierverblijven. Daarnaast kunnen olifanten in het pas geopende olifantenverblijf zwemmen in Amsterdams grachtenwater.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@michiel wilhelmOke, lijkt me lastig, maar ook hier weer, mijn betoog ging over drinkwater, niet over hemelwater, wat natuurlijk ook (ook) belangrijk is. Succes.
@Piet BeltmanKlopt Piet, helemaal mee eens, maar mijn betoog gaat over drinkwater (besparing), niet over hemelwater.
Verder, hoe zouden we dat moeten meten / handhaven, en dan heeft het eerder betrekking op Rioolheffing, geen zaak van de waterschappen en helaas nog een brug te ver voor een waterspoor rekening lijkt me.
Dat het drinkwater te goedkoop is, daar ben ik het helemaal mee eens. Maar brengt dit voorstel nu zo heel veel extra kosten met zich mee dat mensen wel bewuster met water omgaan? Ik betwijfel het. Misschien moeten we wel toe naar een watermeter per huishouden op de afvoer, zodat afkoppelen van hemelwater indirect wordt beloond...
Als we eens beginnen met alle regenwater af te koppelen. Dan kunnen we wellicht de medicijnresten ook effectiever verwijderen en besparen we transportkosten van schoon water.
Bij gemeenten: in Rijswijk bedraagt het eigenarentarief voor niet-woningen 497 procent van dat voor woningen. 4 gemeenten hanteren voor woningen en voor niet-woningen hetzelfde tarief. Ooststellingwerf zit met 77 procent het laagst. Gemiddeld ligt het eigenaren-tarief voor niet-woningen op 255 procent van dat voor woningen. Te verwachten is dat waterschappen na verloop van tijd ook die kant uitgaan. Blijft over welke categorie dan minder gaat betalen, en lopen waterschappen dan toch ( weer) tegen grenzen aan. Nu binnen het combimodel. Vraag is waarom nog een model. Kunnen waterschappen niet vrij de verdeling over de categorie├źn bepalen?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.