0
0
0
s2smodern

Minder asfalt, meer bomen, schaduwroutes en koelteplekken moeten van Arnhem een stad maken die ondanks de klimaatverandering leefbaar blijft. De maatregelen staan in de gisteren gepresenteerde klimaatadaptatiestrategie voor de komende tien jaar.

Daarmee loopt de Gelderse hoofdstad voorop vergeleken bij andere gemeentes in Nederland. "Ik weet niet of wij helemaal de eerste zijn, wel een van de eerste", zegt woordvoerder Madelon de Lepper.

In het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie hebben de gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk afgesproken dat Nederland in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust moet zijn. Daartoe moeten de overheden stresstesten uitvoeren, risicodialogen voeren en strategieën opstellen.

In Arnhem is dat proces in 2014 al begonnen, vertelt de woordvoerder. Op 28 juli van dat jaar liepen grote delen van de stad onder water als gevolg van extreme regenbuien. "Dat was de aanleiding om te kijken wat we nu al kunnen doen. Als we iets aanpakken in de openbare ruimte, laten we het dan meteen goed doen."

Regenwater
Tijdens zijn bezoek aan Arnhem vorig jaar mei zag koning Willem-Alexander waar dat inmiddels toe heeft geleid. Zo is in de wijk Geitenkamp het rioolstelsel vervangen en afgekoppeld van het riool, zijn wadi’s aangelegd en is het profiel van de bestrating aangepast zodat het water naar de zijkant wegloopt.

De nieuwe ‘Strategie Klimaatadaptatie Arnhem 2020-2030’ bevat meer maatregelen, die samen met onder andere de waterschappen (Rijn & IJssel en Rivierenland) en de woningcorporaties zijn bedacht.

Om wateroverlast te beperken wil de stad de hoeveelheid asfalt en stenen met 10 procent terugbrengen en vervangen door groen. Dat zorgt ervoor dat regenwater direct in de grond wordt opgenomen. Arnhem streeft ernaar om 90 procent van alle regen niet in het riool te laten verdwijnen. Bij nieuwbouwwoningen of renovaties moeten daarvoor voorzieningen worden getroffen.

Subsidieregeling
Daarnaast worden in de binnenstad en bij winkelcentra schaduwroutes aangelegd en koelteplekken gecreëerd. Ook worden complete gebieden aangepakt die nu erg versteend zijn, zoals de Van Muijlwijkstraat in Arnhem-Noord en het Croydonplein in Arnhem-Zuid.

"Om Arnhem klimaatbestendig te krijgen, moeten we samen in de versnelling", zei wethouder Cathelijne Bouwkamp gisteren bij de presentatie. Volgens haar lukt dat alleen door de krachten te bundelen. Inwoners of ondernemers die een idee hebben, kunnen de komende drie jaar een beroep doen op de subsidieregeling 'Initiatieven Klimaatadaptatie'. Daarvoor is 450.000 euro beschikbaar.

De ligging van Arnhem, op de overgang van Veluwe en Betuwe, maakt de situatie volgens de gemeente anders dan gemiddeld in Nederland. Voor Arnhem-Noord geldt dat hoogteverschillen de stad extra kwetsbaar maken voor wateroverlast, in Arnhem-Zuid betekent hoog water in de Rijn een extra veiligheidsrisico. De verwachting is verder dat de stad de komende jaren nog flink zal groeien en dat het aandeel oudere inwoners zal toenemen.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht gemeente Arnhem
Strategie Klimaatadaptatie Arnhem 2020-2030
H2O-bericht: Minister heeft geen zorgen over klimaatadaptatie in gemeenten
H2O-bericht: Overheden trekken 600 miljoen euro uit voor klimaatadaptatie

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik dacht dat dit al lang gebeurde bij 300+ zuiveringen in Nederland gebaseerd op het onderzoek van KWR? Is toch ook al een input voor het landelijke Corona Dashbord. Wat is hier anders aan ? Wordt er samengewerkt en voortgebouwd op het werk van KWR?
Te vrezen valt dat deze ideeën stranden op onbegrip en verwijten, want misschien zit alle benodigde kennis er in, maar het mist uiteindelijk draagvlak. De partijen achter de energie-ideeën in H2O zouden ook moeten kunnen melden dat intensief is meegedacht door de huidige gebruikers van het IJsselmeer. En dat is helaas niet het geval, en is ook niet simpelweg op te lossen door mee te liften op een natuurproject?
@Ton BresserDank Ton. Belangrijk om na te denken over hoe we de watertransitie op gang krijgen. Ik ben wel bang dat een overstroming eerder aanzet tot actie dan droogte.
Spijker kop weer Jos. Het probleem treffend beschreven. En naam misschien Ministerie WaKeRo (Min. Water, Klimaat en Ruimtelijke ordening?) Is een soort waakfunctie ;-)
Goed om dit aan de orde te stellen Jos. Teleurstellend dat een beetje langetermijndenken de regering vreemd is. Ook in het verleden is water zelden een issue geweest in de politiek, totdat het mis gaat. Ik hoop dat er wat gaat gebeuren, maar ik vrees voor wegkijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.