0
0
0
s2smodern

Minder asfalt, meer bomen, schaduwroutes en koelteplekken moeten van Arnhem een stad maken die ondanks de klimaatverandering leefbaar blijft. De maatregelen staan in de gisteren gepresenteerde klimaatadaptatiestrategie voor de komende tien jaar.

Daarmee loopt de Gelderse hoofdstad voorop vergeleken bij andere gemeentes in Nederland. "Ik weet niet of wij helemaal de eerste zijn, wel een van de eerste", zegt woordvoerder Madelon de Lepper.

In het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie hebben de gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk afgesproken dat Nederland in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust moet zijn. Daartoe moeten de overheden stresstesten uitvoeren, risicodialogen voeren en strategieën opstellen.

In Arnhem is dat proces in 2014 al begonnen, vertelt de woordvoerder. Op 28 juli van dat jaar liepen grote delen van de stad onder water als gevolg van extreme regenbuien. "Dat was de aanleiding om te kijken wat we nu al kunnen doen. Als we iets aanpakken in de openbare ruimte, laten we het dan meteen goed doen."

Regenwater
Tijdens zijn bezoek aan Arnhem vorig jaar mei zag koning Willem-Alexander waar dat inmiddels toe heeft geleid. Zo is in de wijk Geitenkamp het rioolstelsel vervangen en afgekoppeld van het riool, zijn wadi’s aangelegd en is het profiel van de bestrating aangepast zodat het water naar de zijkant wegloopt.

De nieuwe ‘Strategie Klimaatadaptatie Arnhem 2020-2030’ bevat meer maatregelen, die samen met onder andere de waterschappen (Rijn & IJssel en Rivierenland) en de woningcorporaties zijn bedacht.

Om wateroverlast te beperken wil de stad de hoeveelheid asfalt en stenen met 10 procent terugbrengen en vervangen door groen. Dat zorgt ervoor dat regenwater direct in de grond wordt opgenomen. Arnhem streeft ernaar om 90 procent van alle regen niet in het riool te laten verdwijnen. Bij nieuwbouwwoningen of renovaties moeten daarvoor voorzieningen worden getroffen.

Subsidieregeling
Daarnaast worden in de binnenstad en bij winkelcentra schaduwroutes aangelegd en koelteplekken gecreëerd. Ook worden complete gebieden aangepakt die nu erg versteend zijn, zoals de Van Muijlwijkstraat in Arnhem-Noord en het Croydonplein in Arnhem-Zuid.

"Om Arnhem klimaatbestendig te krijgen, moeten we samen in de versnelling", zei wethouder Cathelijne Bouwkamp gisteren bij de presentatie. Volgens haar lukt dat alleen door de krachten te bundelen. Inwoners of ondernemers die een idee hebben, kunnen de komende drie jaar een beroep doen op de subsidieregeling 'Initiatieven Klimaatadaptatie'. Daarvoor is 450.000 euro beschikbaar.

De ligging van Arnhem, op de overgang van Veluwe en Betuwe, maakt de situatie volgens de gemeente anders dan gemiddeld in Nederland. Voor Arnhem-Noord geldt dat hoogteverschillen de stad extra kwetsbaar maken voor wateroverlast, in Arnhem-Zuid betekent hoog water in de Rijn een extra veiligheidsrisico. De verwachting is verder dat de stad de komende jaren nog flink zal groeien en dat het aandeel oudere inwoners zal toenemen.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht gemeente Arnhem
Strategie Klimaatadaptatie Arnhem 2020-2030
H2O-bericht: Minister heeft geen zorgen over klimaatadaptatie in gemeenten
H2O-bericht: Overheden trekken 600 miljoen euro uit voor klimaatadaptatie

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?
Op welke manier wordt dan fosfaat teruggewonnen?
Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.