0
0
0
s2smodern

Minder asfalt, meer bomen, schaduwroutes en koelteplekken moeten van Arnhem een stad maken die ondanks de klimaatverandering leefbaar blijft. De maatregelen staan in de gisteren gepresenteerde klimaatadaptatiestrategie voor de komende tien jaar.

Daarmee loopt de Gelderse hoofdstad voorop vergeleken bij andere gemeentes in Nederland. "Ik weet niet of wij helemaal de eerste zijn, wel een van de eerste", zegt woordvoerder Madelon de Lepper.

In het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie hebben de gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk afgesproken dat Nederland in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust moet zijn. Daartoe moeten de overheden stresstesten uitvoeren, risicodialogen voeren en strategieën opstellen.

In Arnhem is dat proces in 2014 al begonnen, vertelt de woordvoerder. Op 28 juli van dat jaar liepen grote delen van de stad onder water als gevolg van extreme regenbuien. "Dat was de aanleiding om te kijken wat we nu al kunnen doen. Als we iets aanpakken in de openbare ruimte, laten we het dan meteen goed doen."

Regenwater
Tijdens zijn bezoek aan Arnhem vorig jaar mei zag koning Willem-Alexander waar dat inmiddels toe heeft geleid. Zo is in de wijk Geitenkamp het rioolstelsel vervangen en afgekoppeld van het riool, zijn wadi’s aangelegd en is het profiel van de bestrating aangepast zodat het water naar de zijkant wegloopt.

De nieuwe ‘Strategie Klimaatadaptatie Arnhem 2020-2030’ bevat meer maatregelen, die samen met onder andere de waterschappen (Rijn & IJssel en Rivierenland) en de woningcorporaties zijn bedacht.

Om wateroverlast te beperken wil de stad de hoeveelheid asfalt en stenen met 10 procent terugbrengen en vervangen door groen. Dat zorgt ervoor dat regenwater direct in de grond wordt opgenomen. Arnhem streeft ernaar om 90 procent van alle regen niet in het riool te laten verdwijnen. Bij nieuwbouwwoningen of renovaties moeten daarvoor voorzieningen worden getroffen.

Subsidieregeling
Daarnaast worden in de binnenstad en bij winkelcentra schaduwroutes aangelegd en koelteplekken gecreëerd. Ook worden complete gebieden aangepakt die nu erg versteend zijn, zoals de Van Muijlwijkstraat in Arnhem-Noord en het Croydonplein in Arnhem-Zuid.

"Om Arnhem klimaatbestendig te krijgen, moeten we samen in de versnelling", zei wethouder Cathelijne Bouwkamp gisteren bij de presentatie. Volgens haar lukt dat alleen door de krachten te bundelen. Inwoners of ondernemers die een idee hebben, kunnen de komende drie jaar een beroep doen op de subsidieregeling 'Initiatieven Klimaatadaptatie'. Daarvoor is 450.000 euro beschikbaar.

De ligging van Arnhem, op de overgang van Veluwe en Betuwe, maakt de situatie volgens de gemeente anders dan gemiddeld in Nederland. Voor Arnhem-Noord geldt dat hoogteverschillen de stad extra kwetsbaar maken voor wateroverlast, in Arnhem-Zuid betekent hoog water in de Rijn een extra veiligheidsrisico. De verwachting is verder dat de stad de komende jaren nog flink zal groeien en dat het aandeel oudere inwoners zal toenemen.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht gemeente Arnhem
Strategie Klimaatadaptatie Arnhem 2020-2030
H2O-bericht: Minister heeft geen zorgen over klimaatadaptatie in gemeenten
H2O-bericht: Overheden trekken 600 miljoen euro uit voor klimaatadaptatie

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Drie droge zomers op een rij doet het percentage stijgen, er is veel minder verdunning! weten de onderzoekers dat niet?
De stikstofconcentratie in het oppervlaktewater daalt. Het kan zijn dat we in de buurt komen van de (KRW-)normen voor stikstof. Dat betekent echter nog niet dat de gewenste biologische toestand ontstaat. De normen zijn volgens een recente studie in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit voor een aantal watertypen te soepel.
Zie: https://www.kennisimpulswaterkwaliteit.nl/nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-van-nederlandse-oppervlaktewateren
Ben van mening dat drinkwater niet gebruikt moet worden voor grootschalig koelwater. Grondwater is ook prima geschikt als koelwater. Het toevoegen van zout of chemicaliën aan koelwater en vervolgens het water willen lozen is een slechte zaak. Miljarden verdienen deze bedrijven en betalen nauwelijks belasting en gaan ook nog eens voor de goedkoopste methode om te koelen. Het zout al bij lozing ook zorgen voor verzilting van het omliggende water (sloten en kanalen) en de daar aanliggende gronden.
Stop de idioterie om dit soort bedrijven van alles toe te zeggen, tegen de laagste lasten, maar laat ze gewoon de normale prijs betalen voor het oplossen van hun probleem (koelen) en laat ze gewoon zo schoon mogelijk koelwater lozen i.p.v. zout water.
Precieze bemesting gaat deze problemen in de toekomst oplossen oplossen..... Dat is de richting waar de sector de oplossingen gaat vinden voor vele van deze mest gerelateerde problemen incl. stikstof probleem.
@S GroveDe datacenters van microsoft, google en facebook hebben een veel lager PUE (power usage efficiency) en WUE (water usage efficiency) dan andere commerciele datacenters. Hier wordt ook gewoon openlijk over gecommuniceerd door de partijen. Ze gebruiken allen vergelijkbare hardware die zeer energie efficient is (open compute hardware) en publiceren openlijk over hun cijfers (die buitengewoon goed zijn, en elk nog jaar beter worden)
Google (https://www.google.com/about/datacenters/efficiency/)
Facebook https://engineering.fb.com/2014/03/14/data-center-engineering/open-sourcing-pue-wue-dashboards).
Sommige van Google en Microsoft data centers opereren zonder water koeling, slechts lucht gekoeld. Alleen bij warme temperaturen (26,7 graden +) wordt er beruikt gemaakt van waterkoeling. (https://www.datacenterknowledge.com/archives/2009/07/15/googles-chiller-less-data-center). Ik weet niet hoeveel dagen (of uren) per jaar het kwik boven de 26,7 graden komt in Groningen en Wieringermeer. Maar het zal niet meer dan 5-6 dagen zijn per jaar (60-70 uur per jaar?). En dat is alleen als de work load niet verplaatst wordt naar een ander datacenter van Google (wat ook gebeurt).
Hyperscalers zoals Google en Microsoft zijn weliswaar energie grootverbruikers, maar lopen ook ver voorop als het gaat om efficiënt omgaan met energie en water. Wat dat betreft snap ik niet heel goed waarom juist deze datacenters het nieuws halen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.