secundair logo knw 1

Blikvanger is het drijvende circulaire paviljoen I foto: Rubén Dario Kleimeer

In het Nieuwe Instituut in Rotterdam is het komende halfjaar het project Waterstad Rotterdam te zien, ontworpen door de Nigeriaans-Nederlandse architect Kunlé Adeyemi. Dit bestaat uit pontons en een drijvend paviljoen in vijvers, kunstinstallaties en een tentoonstelling met voorbeelden van bouwen op en met water.

De onderdelen van Waterstad Rotterdam. By Kunlé Adeyemi vormen volgens de organisatie een proeftuin, waarmee historische, actuele en toekomstige ontwerpoplossingen voor de wereldwijde klimaatverandering worden verkend. Blikvanger is het circulaire paviljoen MFS IIR dat zeven meter hoog is en op een vijver van het Nieuwe Instituut dobbert.

Geïnspireerd door Afrikaanse ‘watersteden’
Het project is bedacht door de in Nigeria geboren Kunlé Adeyemi, die in Nederland woont en werkt en zijn eigen architectenbureau NLÉ heeft. Hij onderzoekt sinds tien jaar de relatie tussen water en steden, tegen de achtergrond van de zeespiegelstijging en de woningnood. Adeyemi wordt geïnspireerd door de grote uitdagingen en de innovatieve oplossingen in Afrikaanse ‘watersteden’ als Lagos, de snelst groeiende metropool ter wereld.

Om hierbij de rol van architectuur te onderstrepen, ontwikkelt Adeyemi drijvende paviljoens. Ze zijn op meerdere plekken in het buitenland te zien geweest, bijvoorbeeld bij de kunstmanifestatie Biënnale van Venetië in 2016. Daar werd zijn ontwerp bekroond met een Zilveren Leeuw. Uit hergebruikte materialen van de Venetiaanse installatie is het drijvende paviljoen in Rotterdam vervaardigd. Het is voor het eerst dat het werk van Adeyemi te bekijken is in Nederland.

Voorbeelden van bouwen op en met water
Diverse andere kunstenaars en organisaties werkten mee aan het project. Zo bevindt zich binnenin het instituut een kunstwerk van Thijs de Zeeuw. Door een opening kunnen bezoekers ervaren wat vanuit het perspectief van vissen de gevolgen van bouwen op het water zijn.

In een tentoonstelling worden verschillende voorbeelden van bouwen op en met water gepresenteerd: van een drijvende fietsenstalling in Amsterdam tot complete stadsuitbreidingen. Ze komen uit de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw die door het Nieuwe Instituut wordt beheerd.

Het Nieuwe Instituut dat zich bevindt in het Museumpark in Rotterdam, is het nationale museum en instituut voor architectuur, design en digitale cultuur. Waterstad Rotterdam. By Kunlé Adeyemi is te bezoeken tot en met 22 oktober 2023. Er is een publieksprogramma met onder andere instaprondleidingen en workshops. Meer informatie is te vinden op de pagina over het project op de site van het Nieuwe Instituut.

Tenstoonstelling bouwen waterBinnenin worden voorbeelden van bouwen op en met water getoond I Foto: Aad Hoogendoorn 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.