De gemeente Utrecht heeft Arcadis in de arm genomen om een compleet en gedetailleerd rioolmodel te maken. Dat is op deze schaal nog niet eerder gedaan.

Hoe functioneert het watersysteem bij een heftige hoosbui? Dit wil de gemeente Utrecht weten. Ontwerp- en consultancyorganisatie Arcadis heeft de opdracht gekregen om een gecombineerd riool- en hemelwaterafvoermodel te maken. David van Raalten, Europees directeur water management van Arcadis, noemt de aanpak zeer ambitieus. “Het is de eerste keer dat er een compleet rioolmodel voor een grote stad wordt gemaakt.”

Utrecht heeft de uitdaging om het stedelijk gebied klimaatbestendig te maken. Met het rioolmodel neemt de gemeente haar verantwoordelijkheid, zegt Van Raalten. “Utrecht krijgt een erg goed inzicht in wat er gebeurt bij piekbuien. Het model is een mooi instrument om de prioriteiten bij maatregelen voor klimaatadaptatie te bepalen. Met simulaties in 2D en 3D laten we zien waar het mis kan gaan bij hevige neerslag!’

Het rioolmodel wordt van de grond af aan opgebouwd. Een bewuste keuze, zegt Van Raalten: “In de stad verandert zoveel, dat je het maar beter helemaal opnieuw kunt doen. We zetten een projectmanager, een inhoudelijke projectleider en een team van zes modelleurs in. De modelleurs gebruiken het innovatieve programma InfoWorks, waarmee zij goed waterstromen kunnen simuleren. Eerst worden alle data geanalyseerd en lacunes in kennis aangevuld en vervolgens het model gemaakt. Met het model kunnen dan verschillende scenario’s worden doorgerekend, inclusief de meest extreme. Dit alles duurt twee jaar.”

Van Raalten wijst op een aantal bijzondere aspecten van het rioolmodel. “Het overzicht van rioolleidingen en bestaande hemelwatervoorzieningen wordt gekoppeld aan informatie over de afstroming op het maaiveld. Daarna verwerken we in het model gegevens over klimaatadaptieve maatregelen, onder andere ondergrondse berging en tijdelijke wateropvangsystemen als wadi’s in de wijk. Ook brengen we in beeld wat de mogelijke schade van wateroverlast in kwetsbare gebieden is. Hierbij is extra aandacht voor vitale en kwetsbare objecten, zoals bejaardenhuizen, scholen en ziekenhuizen. Het model is dus zeer gedetailleerd.”

Het contract is afgesloten voor vier jaar met de optie om dit twee keer met twee jaar te verlengen. Arcadis gaat na de ontwikkeling het rioolmodel ook beheren. Van Raalten heeft het over een betrouwbaar model. “Wij toetsen hoe actueel het model is en passen dit waar nodig aan. Daarbij doen we aan ‘datamining’. We checken bijvoorbeeld bij een hevige bui de berichten die mensen op sociale media plaatsen. Heeft wat zij vertellen gevolgen voor het model?”

Van Raalten spreekt over een mooie klus. “Onze projectmanager Bas Bierens vertelde iedereen erg trots dat we deze opdracht hebben gekregen. Want we kunnen hiermee de meerwaarde van een volledig rioolmodel laten zien. Ook internationaal bestaat interesse; het gaat om een toonaangevende opdracht.”

Lees ook:

Het net verschenen augustusnummer van het maandblad H2O met riolering als thema

Het eerdere bericht Overheden verwachten klimaatverandering maar doen weinig

  

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Michiel Doude van TroostwijkZeespiegelstijging is wereldwijd al 33cm per eeuw (3,3 mm/y) maar complex verdeeld. (zie afbeelding ref - https://sealevel.nasa.gov/understanding-sea-level/regional-sea-level/overview ).
Voor de Nederlandse kust is een versnelling aangetoond.
Het is eigenlijk heel simpel: als de aarde warmer wordt wordt ook de oceaan warmer en warmer water zet uit. Smelt van landijs versterkt het geheel en ook dat zit eraan te komen. Doordat wij relatief dicht bij een grote ijsmassa zitten is er ook nog het vingerafdruk effect: de zeespiegelstijging wordt gedempt omdat er minder water wordt aangetrokken met een kleinere ijsmassa. Ook dat effect is aangetoond.
https://climate.nasa.gov/news/2626/evidence-of-sea-level-fingerprints/
En dan ook nog landspiegeldaling, verhoogde rivier afvoeren en piekneerslag (droge neerslag want direct afgevoerd) plus de zomerdroogtes...
Geen reden tot paniek, daar schiet je niks meer op: wel voor een meer urgente aanpak in samenhang. Nederland is erg kwetsbaar en een groot incident is voldoende om ons kaartenhuis te doen omvallen.
Bekijk deze informatieve presentatie over "landspiegelstijging en levende landschappen" van prof Kleinhans.
https://youtu.be/8MHifaE62gw
Dit is een gaaf statement. Ben benieuwd naar de smaak van het biertje.
Het is mijn ervaring dat als je de dikke stengels onder een knoop op zeg 30 cm hoogte afknipt, de stengel opvult met paar procentige glyfosaat, alles in de directe omgeving aan plant mee gaat. Je dood dan via de wortel ipv het blad en er naast spuiten...
Heet water, electrocutie, afdekken, allemaal leuk, maar beperkt effectief en mega duur.
Over zulke grote hoeveelheden gif hebben we het nou ook weer niet......
De zeespiegelstijging is onder de 20 cm per eeuw.
Er is geen reden aan te nemen dat hier een versnelling in gaande is. Artikel lijkt iets verergering te suggereren. Dat lijkt dan dus niet zo.
Oprukkend zout blijft daarmee een belangrijk aandachtspunt, geen reden tot paniek.
Dries Buitenwerf Eindelijk, het d-woord viel
Watertekort: In Nederland is het de gewoonte om water altijd vanaf oppervlakte te infiltreren in de bodem, nu weten we als we altijd een richting door een filter gaan dat dit filter dichtslaat en we steeds minder water via deze route naar het diepere grondwater zullen stromen. Als we willen voorkomen dat het diepere zoete grondwater vervolgens door zeewater wordt aangevuld zullen we dus in Oost Nederland het grondwater van onderaf moeten aanvullen cq ipv 100 m boven afpomphoogte infiltreren op 100 m onder afpomp hoogte in moeten pompen. Water dat onder druk op deze diepte (boven het zoute grondwater) wordt toegevoerd zal geen verstopping creëren en zout water wegdrukken. De weg naar boven gaat heel traag omdat het water afhankelijk van de soortelijke massa verschillen meest horizontaal zal bewegen. Als er vervolgens 100 m hoger water wordt opgepompt, zal er minder zeewater naar binnen worden getrokken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!