Ingenieursbureau Arcadis ontwerpt maatregelen om de Amerikaanse stad Norfolk te beschermen tegen wateroverlast en overstromingen. Een opdracht van bijna 10 miljoen euro.
Het stadsdeel Ohio Creek in Norfolk, in de Amerikaanse staat Virginia, heeft regelmatig te kampen met wateroverlast door een te zwak en gedateerd beschermingssysteem. Arcadis ontwerpt de komende tijd maatregelen om de bevolking te beschermen tegen toekomstige overstromingen en de continue zeespiegelstijging. Een deel van de benodigde watermanagementkennis komt uit Nederland. Het contract dat Arcadis heeft gesloten met de gemeente Norfolk heeft een waarde van 11,6 miljoen dollar (9,9 miljoen euro).
Het project is mede gebaseerd op de uitkomsten van de ‘Dutch Dialogues’ die in juni 2015 in Norfolk plaatsvonden. Nederlandse en lokale ontwerpers, architecten en stedelijke ontwikkelaars spraken daar samen over integrale, multidisciplinaire en duurzame oplossingen voor de stedelijke hoogwaterproblematiek van Norfolk.
Het ontwerpteam van Arcadis is in elk geval tot december 2018 actief. De bouw van de beschermingsmaatregelen begint in maart 2019. Arcadis hielp eerder New Orleans na orkaan Katrina en New York na orkaan Sandy met robuuste beschermingsmaatregelen.
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.