secundair logo knw 1

Zicht op de Eems vanaf Termunterzijl.

Ontwerp- en adviesbureau Arcadis gaat de komende jaren aan de slag in Noordoost- Groningen en Noordoost-Drenthe. Voor waterschap Hunze en Aa’s mag het de dijken en oevers versterken. 

Met de klus, die vier jaar gaat duren, is zo’n 36 miljoen euro gemoeid. Dat maakte Arcadis vandaag bekend.

In die periode zal het bureau als hoofdaannemer tientallen planvoorbereiding- en realisatieprojecten in het beheergebied van Hunze en Aa’s uitvoeren.

Het gaat onder andere om kaden en dijken die de achterliggende lager gelegen gebieden tegen overstroming moeten beschermen. Naar aanleiding van de overstromingen in 1998 zijn waterbergingsgebieden ingericht en boezemkaden aangepast. Daarbij lag de nadruk vooral op het op voldoende hoogte brengen van de dijken.

Inmiddels zijn die normen aangescherpt en gelden ook strengere eisen voor stabiliteit (Hoogwaterbeschermingsprogramma). Verder voldoen de oevers van de boezem nog niet allemaal aan de Kaderrichtlijn Water en vragen zettingen en bodemdaling als gevolg van de gaswinning in Groningen ook om aanpassingen.

‘Best value’
Arcadis, dat al eerder voor Hunze en Aa’s werkte, heeft de opdracht verworven via een zogeheten ‘best value’ aanbesteding, waarbij veel ruimte is voor eigen inzicht. Het bureau is uiteraard blij met de gunning.

''Normaal gesproken zijn wij niet zelf de aannemer’’, zegt woordvoerder Tim Preger van Arcadis. ''Maar het waterschap wil graag alles in een hand houden. De uitvoering van de werkzaamheden zullen we uitbesteden aan onderaannemers, de verantwoordelijkheid ligt bij ons.’’

Hunze en Aa’s beheert ruim 800 kilometer dijken en kaden in Noordoost-Groningen en Noordoost-Drenthe. Daaronder valt ook een deel van de zeedijk, maar daarover gaat dit project niet. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.