0
0
0
s2smodern

Ontwerp- en adviesbureau Arcadis gaat de komende jaren aan de slag in Noordoost- Groningen en Noordoost-Drenthe. Voor waterschap Hunze en Aa’s mag het de dijken en oevers versterken. 

Met de klus, die vier jaar gaat duren, is zo’n 36 miljoen euro gemoeid. Dat maakte Arcadis vandaag bekend.

In die periode zal het bureau als hoofdaannemer tientallen planvoorbereiding- en realisatieprojecten in het beheergebied van Hunze en Aa’s uitvoeren.

Het gaat onder andere om kaden en dijken die de achterliggende lager gelegen gebieden tegen overstroming moeten beschermen. Naar aanleiding van de overstromingen in 1998 zijn waterbergingsgebieden ingericht en boezemkaden aangepast. Daarbij lag de nadruk vooral op het op voldoende hoogte brengen van de dijken.

Inmiddels zijn die normen aangescherpt en gelden ook strengere eisen voor stabiliteit (Hoogwaterbeschermingsprogramma). Verder voldoen de oevers van de boezem nog niet allemaal aan de Kaderrichtlijn Water en vragen zettingen en bodemdaling als gevolg van de gaswinning in Groningen ook om aanpassingen.

‘Best value’
Arcadis, dat al eerder voor Hunze en Aa’s werkte, heeft de opdracht verworven via een zogeheten ‘best value’ aanbesteding, waarbij veel ruimte is voor eigen inzicht. Het bureau is uiteraard blij met de gunning.

''Normaal gesproken zijn wij niet zelf de aannemer’’, zegt woordvoerder Tim Preger van Arcadis. ''Maar het waterschap wil graag alles in een hand houden. De uitvoering van de werkzaamheden zullen we uitbesteden aan onderaannemers, de verantwoordelijkheid ligt bij ons.’’

Hunze en Aa’s beheert ruim 800 kilometer dijken en kaden in Noordoost-Groningen en Noordoost-Drenthe. Daaronder valt ook een deel van de zeedijk, maar daarover gaat dit project niet. 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waardevolle bijdrage aan het water-debat. Hoop dat deze aanpak veel navolging vindt.
Een bedrijfsbackup behoort dagelijks of beter elke paar uur gemaakt te worden, hopelijk heeft Wetsus dat nu ook geleerd. En de verantwoordelijke die een wekelijkse back-up heeft ingesteld moet zich niet meer met IT veiligheid bemoeien. Waarom is er wel tijd om een week te onderhandelen, maar geen tijd de back-ups terug te zetten, duurt dat echt een week? Ik vermoed dat nooit geprobeerd is of de back-ups ook werken. Kortom het statement 'dit kan dus iedereen gebeuren', zou aangevuld moeten worden met 'maar zou bij ons geen effect hebben omdat onze back-ups frequent gemaakt worden en erg goed werken'. Wel heel erg goed dat deze gebeurtenis gepubliceerd wordt.
Goed dat met religieuze leiders over belang van waterbeheer wordt gesproken. In de laatste bijeenkomst van het Water Governance Initiative van de OECD is nadrukkelijk gesproken over de bijdrage van indigenous people ten aanzien van waterbeheer. Ook deze groepen zouden kunnen worden betrokken.
Naast betrekken van andere religies, wellicht ook drinkwatermaatschappijen betrekken?
Ook b.v. Vitens heeft een uitgebreid hulpprogramma (water for all).
Heel interessant Rob, jammer dat ik dit soort dingen alleen vanaf de zijlijn kan volgen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het