Met Aqueduct Floods is vorige maand een instrument online gekomen waarmee de overstromingsrisico’s wereldwijd, zowel door rivieren als zeeën, in kaart worden gebracht. De tool – en het begeleidende wetenschappelijke artikel – laten zien dat het toekomstige overstromingsrisico wereldwijd in 2080 ongeveer 150 keer zo groot kan zijn – als er geen maatregelen worden genomen.
Aqueduct Floods is ontwikkeld door het World Resource Institute, de Vrije Universiteit Amsterdam, de Universiteit van Utrecht, het Planbureau voor de Leefomgeving en Deltares. De interactieve website laat op mondiale schaal zien welke overstromingsrisico’s er nu en in de toekomst zijn en welke investeringen het vraagt om die overstromingen te vermijden. Het online instrument laat zien hoeveel mensen door overstromingen getroffen zouden worden en wat de economische schade zou zijn.
150 keer zo groot risico
Gelijktijdig met de presentatie van de online tool, publiceerden bij Aqueduct Floods betrokken wetenschappers ook het artikel ‘Global-scale benefit–cost analysis of coastal flood adaptation to different flood risk drivers using structural measures’ in het tijdschrift Natural Hazards and Earth System Sciences (NHESS). In het artikel becijferen de wetenschappers dat het toekomstige overstromingsrisico wereldwijd in 2080 ongeveer 150 keer zo groot kan zijn – als er geen maatregelen worden genomen om de risico’s te beperken.
MEER INFORMATIE
De website van Aqueduct Floods
Het artikel ‘Global-scale benefit–cost analysis of coastal flood adaptation to different flood risk drivers using structural measures’
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.