Aan het eind van de slotdag van de Aquatech Vakbeurs stond de teller op 20.490 bezoekers. Een record, zegt de organiserende RAI. In 2015 trok Aquatech 18.411 bezoekers. De geuite verwachting voor de edite van 2017 varieerde van 21.000 tot 25.000 bezoekers.

De beurs telde dit jaar ruim 900 exposanten uit meer dan 140 landen, ook een record. In 2015 waren het er 856.

Het was de vierde keer dat Aquatech onderdeel was van de Amsterdam International Water Week. Doel van de AIWW was om te komen tot een reeks ‘Amsterdam Agreements’. Dat is gelukt. Er werden zeven agreements afgesloten, plus nog een aantal afspraken.

Floodex Europe
Nieuw onderdeel van de AIWW was het kennisevenement Floodex Europe. Een primeur op het vasteland, na twee evenementen in Groot-Brittannië. Thema: de internationale samenwerking bij de aanpak van overstromingen. Het idee om een aparte vakbeurs naast Aquatech te houden, werd niet gerealiseerd. Wel belangstelling, maar te laat gestart met de organisatie.

Op de volgende Aquatech Amsterdam zal dat anders zijn. In de hallen, schrijft de RAI-organisatie, wordt dan ook ruimte gereserveerd om Floodex Europe met speciale focus op het thema van overstromingen toe te voegen aan de Aquatech.

Nieuw was deze keer, naast het Pumps & Process plaza, ook Innovation Avenue, gelegen naast het Nederlandse Water Paviljoen, een gezamenlijk initiatief van Water Alliance, Netherlands Water Partnership en ENVAQUA. Het paviljoen in hal 7 viel op door de houten constructie en was groter dan ooit.

Staalkaart van de Nederlandse watertechnologie
En waar in het verleden in en rond het Holland Paviljoen wat zogeheten hotspots waren ingericht, stonden Nederlandse bedrijven nu aan de Avenue. Het idee van de Avenue: de bezoeker in korte tijd de staalkaart van de Nederlandse watertechnologie laten zien.

Aan de Avenue stond een twintigtal Nederlandse bedrijven met innovaties en technologieën op gebied van hergebruik, terugwinnen, waterzuivering, efficiënte procesbeheersing, slibbehandeling, energiebesparing en monitoring, veelal gericht op nicemarkten.

Daaronder ook de winnaar van de Aquatech Innovation Award 2017, CirTec BV dat met KNN Cellulose de Cellvation technologie ontwikkelde, de productiefaciliteit die cellulosevezels uit rioolwater wint en geschikt maakt voor hergebruik. Cellvation werd door jury uitgeroepen tot de beste van de veertien genomineerde technologieën van de hele beurs. Sales manager Marit van Veen van Cirtec, de enige vrouw op het podium, kreeg de prijs uitgereikt door jury-voorzitter Cees Buisman.

Contacten leggen
Daarmee had hal 7 ook de beste innovatie te bieden. Het trok volk. De bedrijven op Innovation Avenue kregen bezoekers uit alle delen van de wereld en dat was precies de bedoeling. “We willen contacten leggen die ons verder helpen,” vertelde directeur Jaap Stuiver van Bluecon, leverancier van compacte en decentrale huishoudelijke afvalwaterzuivering.

De volgende Aquatech Amsterdam wordt in 2019 gehouden. In de hallen wordt dan nog meer ruimte gereserveerd voor exposanten om aan de toenemende vraag te voldoen, schrijft de RAI-organisatie in een persbericht. 

 


H2O schreef meer over de AIWW en Aquatech:

Zo won Flushing Fisch, een nieuw vismigratiesysteem, de Wetskills Challenge. Het concept: Zie het poldersysteem als een toilet. Winnaar Wetskills Challenge: Flusihing Fisch

Tijdens de conferentie van de Amsterdam International Water Week zijn zeven Amsterdam Agreements getekend. Ook werden diverse samenwerkingsovereenkomsten getekend die nog kunnen uitgroeien tot agreements. 

Vier partijen tekenden op Aquatech een samenwerkingsverband voor de ontwikkeling en vermarkting van de nieuwe zuiveringstechniek CoReWater. CoReWater staat voor ‘Concentration and Reuse’ en is ‘een sterk vernieuwend concept’ waarin terugwinnen van energie en grondstoffen centraal staat: 'Dit markeert een grote stap voorwaarts'

Menno Holterman, lid van de managing board van de AIWW, maakte tegen het einde van de conferentie de balans op: 'We willen toegroeien naar een wereldwijde beweging'

Transparantie en vertrouwen, daarover ging het herhaaldelijk bij de afrondende plenaire sessie van het Leaders Forum.

Marit van Veen, sales manager bij CirTec B.V, winnaar van de Aquatech Innovation Award, vertelt the day after over de waarde van de prijs: 'Bevestiging van waar we mee bezig zijn'

Het is nodig dat de watersector een overtuigend verhaal over overstromingen vertelt, waarin toegevoegde waarde voor de betrokken partijen centraal staat. Dit geluid viel te horen bij de lancering van het nieuwe kennisevenement Floodex Europe.

Aan de fitterijwedstrijden op de Aquatech nemen deze keer 46 teams deel.

Steden hebben geen tijd te verliezen bij klimaatverandering, vertelde de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb bij de opening van de AIWW-conferentie: 'Je moet elke dag met klimaatverandering bezig zijn'

"De AIWW is een uitstekend platform om samenwerkingen aan te gaan en kennis te delen," zei premier Mark Rutte die de AIWW officieel opende. Opening AIWW: woorden omzetten in actie

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi onderzoek. Met de hete zomers van nu is het fijn om vlakbij zwemwater te hebben en het water op de hoek van de straat ( in mijn geval) kan dan een enorme aantrekkingskracht hebben. Mooie aanvulling op het onderzoek, zou een vergelijking met nabijgelegen “ officiële zwemwaterlocaties” kunnen zijn: op welke punten scoren deze beter ( en waar minder) als zwemlocatie… , wat is de capaciteit … en hoe nabijgelegen zijn deze locaties.
Hoezo een nieuwe bestuurscultuur in de politiek? Handje-klap van de ChristenUnie om zo veel als mogelijk alles bij het oude te houden. Dat je in 2022 met een amendement op basis van het advies uit 2015 - is echt oude wijn in nieuwe zakken. De commissie Boelhouwer was duidelijk: of alle geborgde zetels opheffen, of max. 2 zetels voor boeren en 2 zetels voor natuurbeheerders (die steeds 'natuur' worden genoemd). Geborgde zetels natuur zijn overbodig, zelfs Natuurmonumenten wil er vanaf. En dan meteen de waterschapsbelasting op natuurterreinen afschaffen, Natuur wordt uit publiek geld betaald en landelijk gaat het slechts om 0.25% van de totale opbrengst van de watersysteemheffing.
Juni wordt ook droog: veel NW winden, dwz. wat buien, maar die zullen geen zoden aan de dijk zetten.
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
Je sommetje klopt niet, Hans, want de lozing van N was altijd al veel groter dan van P. Stel in 1990 was de lozing van N 5 keer zo groot als P, dus 5:1. N is afgenomen met 64%, er is dus nog over 0,36*5 = 1,8. Van P is 74% verwijderd, dus nog over 0,26*1 = 0,26. De verhouding N:P is dan nu geworden 1,8:0,26 oftewel (afgerond) 7:1. Er is dus nu meer stikstof ten opzichte van fosfor in de lozing, dan het geval was in 1990.
"64% minder lozing dan in 1990" juicht dit artikel. Dan praat je dus over 2 procent verbetering per jaar. Of anders gezegd: na 32 jaar is de restlozing met twee-derde afgenomen. De zuiveringstechniek is in deze periode geëvolueerd van alleen aerobe beluchting naar anaerobe technieken, dus zo verrassend is dit niet.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!