secundair logo knw 1

Aan het eind van de slotdag van de Aquatech Vakbeurs stond de teller op 20.490 bezoekers. Een record, zegt de organiserende RAI. In 2015 trok Aquatech 18.411 bezoekers. De geuite verwachting voor de edite van 2017 varieerde van 21.000 tot 25.000 bezoekers.

De beurs telde dit jaar ruim 900 exposanten uit meer dan 140 landen, ook een record. In 2015 waren het er 856.

Het was de vierde keer dat Aquatech onderdeel was van de Amsterdam International Water Week. Doel van de AIWW was om te komen tot een reeks ‘Amsterdam Agreements’. Dat is gelukt. Er werden zeven agreements afgesloten, plus nog een aantal afspraken.

Floodex Europe
Nieuw onderdeel van de AIWW was het kennisevenement Floodex Europe. Een primeur op het vasteland, na twee evenementen in Groot-Brittannië. Thema: de internationale samenwerking bij de aanpak van overstromingen. Het idee om een aparte vakbeurs naast Aquatech te houden, werd niet gerealiseerd. Wel belangstelling, maar te laat gestart met de organisatie.

Op de volgende Aquatech Amsterdam zal dat anders zijn. In de hallen, schrijft de RAI-organisatie, wordt dan ook ruimte gereserveerd om Floodex Europe met speciale focus op het thema van overstromingen toe te voegen aan de Aquatech.

Nieuw was deze keer, naast het Pumps & Process plaza, ook Innovation Avenue, gelegen naast het Nederlandse Water Paviljoen, een gezamenlijk initiatief van Water Alliance, Netherlands Water Partnership en ENVAQUA. Het paviljoen in hal 7 viel op door de houten constructie en was groter dan ooit.

Staalkaart van de Nederlandse watertechnologie
En waar in het verleden in en rond het Holland Paviljoen wat zogeheten hotspots waren ingericht, stonden Nederlandse bedrijven nu aan de Avenue. Het idee van de Avenue: de bezoeker in korte tijd de staalkaart van de Nederlandse watertechnologie laten zien.

Aan de Avenue stond een twintigtal Nederlandse bedrijven met innovaties en technologieën op gebied van hergebruik, terugwinnen, waterzuivering, efficiënte procesbeheersing, slibbehandeling, energiebesparing en monitoring, veelal gericht op nicemarkten.

Daaronder ook de winnaar van de Aquatech Innovation Award 2017, CirTec BV dat met KNN Cellulose de Cellvation technologie ontwikkelde, de productiefaciliteit die cellulosevezels uit rioolwater wint en geschikt maakt voor hergebruik. Cellvation werd door jury uitgeroepen tot de beste van de veertien genomineerde technologieën van de hele beurs. Sales manager Marit van Veen van Cirtec, de enige vrouw op het podium, kreeg de prijs uitgereikt door jury-voorzitter Cees Buisman.

Contacten leggen
Daarmee had hal 7 ook de beste innovatie te bieden. Het trok volk. De bedrijven op Innovation Avenue kregen bezoekers uit alle delen van de wereld en dat was precies de bedoeling. “We willen contacten leggen die ons verder helpen,” vertelde directeur Jaap Stuiver van Bluecon, leverancier van compacte en decentrale huishoudelijke afvalwaterzuivering.

De volgende Aquatech Amsterdam wordt in 2019 gehouden. In de hallen wordt dan nog meer ruimte gereserveerd voor exposanten om aan de toenemende vraag te voldoen, schrijft de RAI-organisatie in een persbericht. 

 


H2O schreef meer over de AIWW en Aquatech:

Zo won Flushing Fisch, een nieuw vismigratiesysteem, de Wetskills Challenge. Het concept: Zie het poldersysteem als een toilet. Winnaar Wetskills Challenge: Flusihing Fisch

Tijdens de conferentie van de Amsterdam International Water Week zijn zeven Amsterdam Agreements getekend. Ook werden diverse samenwerkingsovereenkomsten getekend die nog kunnen uitgroeien tot agreements. 

Vier partijen tekenden op Aquatech een samenwerkingsverband voor de ontwikkeling en vermarkting van de nieuwe zuiveringstechniek CoReWater. CoReWater staat voor ‘Concentration and Reuse’ en is ‘een sterk vernieuwend concept’ waarin terugwinnen van energie en grondstoffen centraal staat: 'Dit markeert een grote stap voorwaarts'

Menno Holterman, lid van de managing board van de AIWW, maakte tegen het einde van de conferentie de balans op: 'We willen toegroeien naar een wereldwijde beweging'

Transparantie en vertrouwen, daarover ging het herhaaldelijk bij de afrondende plenaire sessie van het Leaders Forum.

Marit van Veen, sales manager bij CirTec B.V, winnaar van de Aquatech Innovation Award, vertelt the day after over de waarde van de prijs: 'Bevestiging van waar we mee bezig zijn'

Het is nodig dat de watersector een overtuigend verhaal over overstromingen vertelt, waarin toegevoegde waarde voor de betrokken partijen centraal staat. Dit geluid viel te horen bij de lancering van het nieuwe kennisevenement Floodex Europe.

Aan de fitterijwedstrijden op de Aquatech nemen deze keer 46 teams deel.

Steden hebben geen tijd te verliezen bij klimaatverandering, vertelde de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb bij de opening van de AIWW-conferentie: 'Je moet elke dag met klimaatverandering bezig zijn'

"De AIWW is een uitstekend platform om samenwerkingen aan te gaan en kennis te delen," zei premier Mark Rutte die de AIWW officieel opende. Opening AIWW: woorden omzetten in actie

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.