0
0
0
s2smodern

De Vlaamse waterzuiveringsmaatschappij Aquafin gaat elektriciteit die wordt gewonnen uit afvalwater rechtstreeks leveren aan huishoudens. Daartoe heeft het bedrijf een overeenkomst gesloten met Bolt, een energieplatform uit Brussel dat groene stroom van lokale, kleine producenten aanbiedt aan consumenten in Vlaanderen.

Bolt is vorig jaar augustus begonnen met financiële steun van de Belgische energieleverancier Luminus. Het energieplatform wil de herkomst van groene energie transparant maken en ook garanderen dat de geleverde energie werkelijk groen is. De start-up zegt inmiddels 2.500 klanten te hebben.

Met de elektriciteit uit slibvergisting van Aquafin kunnen meer dan 390 huishoudens van stroom worden voorzien. Het waterzuiveringsbedrijf levert sinds vorig jaar ook al energie aan Bolt die wordt opgewekt door het park van 6.500 m² zonnepanelen op de waterzuiveringsinstallatie in Harelbeke. Deze panelen produceren meer energie dan de site zelf nodig heeft. Het 'overschot' gaat naar zo'n 32 huishoudens.

Daarmee was het Vlaamse waterzuiveringsbedrijf een van de eerste leveranciers van groene stroom die aanhaakte bij het nieuwe energieplatform. Rechtstreeks leveren aan consumenten past in de opzet van het bedrijf om de doelstellingen rond hernieuwbare energie zichtbaar te maken. 

Weinig transparant
Bolt ziet in Aquafin een belangrijke partner om het platform van de grond te tillen en de groene energieproductie in België een impuls te geven. Pieterjan Verhaegen, CEO en oprichter van Bolt, zegt op de site van Aquafin: "Het huidige aanbod aan groene contracten is te weinig transparant. We vinden het vanzelfsprekend dat er elke dag stroom uit ons stopcontact komt, maar waar die vandaan komt weten we niet altijd. Bij ons is het supereenvoudig om rechtstreeks energie te kopen van lokale, groene opwekkers voor een eerlijke prijs."

Het platform zegt genoeg capaciteit te hebben om 20.000 gezinnen van energie te voorzien. De lokale producenten die aan Bolt leveren zijn heel divers: van een tennisvereniging uit Zelem, een pluimveehouderij in Tongeren tot een openluchtzwembad uit Zutendaal. Net zoals traditionele leveranciers maakt Bolt gebruik van het bestaande distributienetwerk. 

 

-advertentie-

 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Michaël BentvelsenHet onderzoek heeft helaas niet gekeken naar slijtagedeeltjes van banden van het wegverkeer. Was mooi geweest als die ook meegenomen hadden kunnen worden, maar vereist blijkbaar andere analysetechniek.
En hoe zit het dan met de 120 verdwenen bomen aan de zuiderlandsezeedijk/zuidijk bij Oude-Tonge?
Waarom is daar zo niet mee omgaan, ook daar waren vleermuizen en was er landschapswaarden.
En waarom komen er daar geen bomen terug?
@Reintje PaijmansDank voor uw aanvulling. Inderdaad de dennenbossen zijn aangeplant om 'woeste gronden te ontginnen' en voor de productie van hout voor in onze mijnen. Dat was mij bekend.
Zijn de rubbers afkomstig van slijtage van autobanden dat via de lucht als fijnstof en afspoeling van de weg in het oppervlaktewater terecht komt. Bandenslijpsel is volgens mij een onderschat milieuprobleem qua milieuimpact. Wel allemaal gillen als er rubberkorrels op de sportvelden (wat spoelt daar niet van uit) liggen waar de kindjes aan bloot staan, maar ondertussen zelf rijgedrag niet aanpassen.
Goed dat dit onderzoek gedaan wordt. Eerlijk gezegd valt de concentratie van 1 deeltje per liter mij alleszins mee. (Eerdere berichten spraken soms over duizenden deeltjes per liter.)
Wat natuurlijk geen reden is om dit probleem te relativeren. Zelf ben ik nog steeds regelmatig verbijsterd over de hoeveelheden zwerfplastic, (maar ook blikjes en ander verpakkingsmateriaal) die ik in allerlei wateren aantref.
Daarnaast ben ik erg benieuwd wat dit onderzoek oplevert in relatie tot kleine rubberdeeltjes van autobanden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.