secundair logo knw 1

De Vlaamse waterzuiveringsmaatschappij Aquafin gaat elektriciteit die wordt gewonnen uit afvalwater rechtstreeks leveren aan huishoudens. Daartoe heeft het bedrijf een overeenkomst gesloten met Bolt, een energieplatform uit Brussel dat groene stroom van lokale, kleine producenten aanbiedt aan consumenten in Vlaanderen.

Bolt is vorig jaar augustus begonnen met financiële steun van de Belgische energieleverancier Luminus. Het energieplatform wil de herkomst van groene energie transparant maken en ook garanderen dat de geleverde energie werkelijk groen is. De start-up zegt inmiddels 2.500 klanten te hebben.

Met de elektriciteit uit slibvergisting van Aquafin kunnen meer dan 390 huishoudens van stroom worden voorzien. Het waterzuiveringsbedrijf levert sinds vorig jaar ook al energie aan Bolt die wordt opgewekt door het park van 6.500 m² zonnepanelen op de waterzuiveringsinstallatie in Harelbeke. Deze panelen produceren meer energie dan de site zelf nodig heeft. Het 'overschot' gaat naar zo'n 32 huishoudens.

Daarmee was het Vlaamse waterzuiveringsbedrijf een van de eerste leveranciers van groene stroom die aanhaakte bij het nieuwe energieplatform. Rechtstreeks leveren aan consumenten past in de opzet van het bedrijf om de doelstellingen rond hernieuwbare energie zichtbaar te maken. 

Weinig transparant
Bolt ziet in Aquafin een belangrijke partner om het platform van de grond te tillen en de groene energieproductie in België een impuls te geven. Pieterjan Verhaegen, CEO en oprichter van Bolt, zegt op de site van Aquafin: "Het huidige aanbod aan groene contracten is te weinig transparant. We vinden het vanzelfsprekend dat er elke dag stroom uit ons stopcontact komt, maar waar die vandaan komt weten we niet altijd. Bij ons is het supereenvoudig om rechtstreeks energie te kopen van lokale, groene opwekkers voor een eerlijke prijs."

Het platform zegt genoeg capaciteit te hebben om 20.000 gezinnen van energie te voorzien. De lokale producenten die aan Bolt leveren zijn heel divers: van een tennisvereniging uit Zelem, een pluimveehouderij in Tongeren tot een openluchtzwembad uit Zutendaal. Net zoals traditionele leveranciers maakt Bolt gebruik van het bestaande distributienetwerk. 

 

-advertentie-

 

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦
Wat ik mis is de preventieve kant. Een paar maatregelen. Laag hangend fruit als verkoop van niet-zuinige toiletten verbieden. Alleen nog max. 3 liter/6 liter spoeling. Ook stimuleren dan wel verplichten van opvang hemelwater voor toiletspoeling bij nieuwbouw, zowel huishoudens als industrie. Bij deze maatregelen verbeter je ook efficiëntie rioolwaterzuivering en kunnen meer aansluitingen plaatsvinden zonder uitbreiding. Hemelwater opvang stimuleren voor koeling.
Marjolijn Haasnoot is Hoogleraar klimaatadaptatie, daarmee ook zeker onderzoeker, maar meer dan dat.
Duidelijk verhaal Marjolijn