secundair logo knw 1

Doeke Schippers

Vitens ontwikkelt in samenwerking met het consortium Living Lab En Verder (LLEV) het drinkwaterconcept van de toekomst. De partners in LLEV zijn: ADS Groep Water, Logisticon Water Treatment, Aveco de Bondt, IA Groep, Ramboll, Visser&Smit Hanab, H+N+S en dutch process innovators. Op woensdag (11 uur, Aqua Theater 2) geeft Doeke Schippers, leading professional en kernteamlid van Living Lab, een lezing over het project.

Aqua logo site 230


Aanleiding voor dit initiatief van de drinkwaterproducent: het huidige systeem loopt vast. De drinkwaterinfrastructuur is onvoldoende toekomstbestendig, en ook de ontwikkeltijd van nieuwe infrastructuur is vaak te lang, schrijft Vitens.

Doeke Schippers licht toe: “Voor onze opgave binnen Overijssel heeft Vitens gekozen om op een andere wijze het vraagstuk aan te pakken. We willen versnelling in de projectduur, een andere wijze van samenwerken in de gouden driehoek, andere wijze van bouwen en ook een stap maken van grondwater naar ook oppervlaktewater.

Normaal werken we als waterbedrijf al veel zaken uit en is bijvoorbeeld de plek ook al duidelijk. Nu hebben we een hele korte beschrijving in de markt gebracht en daarbij de marktpartijen uitgedaagd met ons mee te denken over het concept van de toekomst. Dit heeft geresulteerd in het consortium LLEV (Living Lab en verder). Vanuit de dialoogsessies is hierbij gekeken naar verschillende mogelijkheden langs de IJssel in Overijssel.

Concept opzet van de zuivering is een bekken waarin naast (voornamelijk) oppervlaktewater vanuit de IJssel, ook grondwater en andere soorten water worden gemengd. Vanuit de Living Lab-gedachte hebben we in eerste instantie een 3-straten opzet gekozen (membraantechnologie, geavanceerde oxidatie en meer klassiek). Deze stratenopzet wordt gebouwd voor een afzet van 5 Mm3 per jaar. Uiteindelijk leidt dit voor Vitens tot een blauwdruk die we modulair en schaalbaar kunnen inzetten voor volgende strategische harten. We kijken ook naar andere wijzen van vergunningen (niet oneindig, maar eerste tijdelijk voor 15 jaar).

Concept is nu zo dat we het hele gebouw en installaties kunnen verplaatsen naar een andere locatie. De zuiveringsopzet is zo dat we ook in de toekomst met een onzekere kwaliteitsontwikkeling nog steeds gesteld staan voor onze primaire taak. Doelstelling is verkorten van de standaard projectduren van 15-20 jaar naar 5 jaar. Op dit moment liggen we nog steeds op schema.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Kan er ook niet zo’n richtlijn worden opgesteld voor de intensieve landbouw? In Nederland betalen boerenbedrijven immers géén verontreinigingsheffing en zuiveringsbelasting en worden de kosten van vervuiling van oppervlakte- en grondwater naar de belastingbetaler geschoven. 
Het voorgezuiverd oppervlaktewater is ook een belangrijke bron voor drinkwater. Naast WAAG is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar andere bronnen voor drinkwater, wellicht effluent van rioolwaterzuiveringen
Vitaliseren, 100% natuurlijk,  agrarische bedrijven. Vraag naar concept voor geitenboerderij willem dam in amsterdamse bos, geitkwaliteit, bodem en afvalwater verbeteren  pfos/pfas verdwijnt.
Mooie putdeksels!! Ik zou er graag 1 kopen. Is dat mogelijk? Met vr.gr. Mevr M. Pennings