0
0
0
s2smodern

Een nieuwe app van Deltares maakt het mogelijk eenvoudig zelf nitraatmetingen te doen en te delen.

De Nitraat App van Deltares is afgelopen week gepresenteerd op een congres in San Fransisco. Met de app kunnen boeren en waterkwaliteitbeheerders meten wat het nitraatgehalte in water is. Hoge nitraatgehaltes komen met name in landbouwgebieden voor, door het gebruik van mest. Drinkwater met een te hoog nitraatgehalte is schadelijk voor de volksgezondheid. “In Nederland wordt het drinkwater in diverse stadia onderzocht. Als het nitraatgehalte te hoog is, kan het niet worden gebruikt. Daarom zijn waterbedrijven en waterschappen positief over de preventieve mogelijkheden die de app biedt”, vertelt Astrid van Bragt, communicatieadviseur van Deltares.

De app kan worden gebruikt in combinatie met teststrips – via internet te koop – die in het water worden gehouden. De app scant en interpreteert de strips en laat meteen het meetresultaat zien. Boer Johan Koskamp uit de Achterhoek is een van de eersten die met de app werkt. “Op zeven plekken, verdeeld over verschillende percelen, is een peilbuis geplaatst, zodat ik het grondwater eenvoudig kan bemonsteren.” De resultaten daarvan zijn hem echter tegengevallen: “Ik had verwacht dat de concentraties lager zouden zijn. Daar heb ik nog geen verklaring voor.”

Nitraat komt in het oppervlaktewater terecht als een mestproduct van het land afspoelt. Dat is ongunstig voor de waterkwaliteit, maar ook voor het gewas dat de meststof op die manier ‘misloopt’. “De app is vooral bedoeld voor de bewustwording”, zegt Van Bragt. “Waterkwaliteitbeheerders zijn voor een betere beheersing van het nitraatgehalte vooral afhankelijk van de medewerking van boeren.”

Deltares werkt samen met het RIVM aan uitbreiding van de app voor andere stoffen als ammonium, fosfaat en sulfaat, waarvoor al teststrips verkrijgbaar zijn.

De Nitraat App heeft een eigen wiki-pagina.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bijzonder nuttig, oa vanwege de calibratie aan de praktijk waarbij gebruik gemaakt is van feitelijkheden. Dit om de sceptici van het type "dit is theorie" te kunnen wijzen op het gegeven dat dit in "de praktijk verklaard" is.
Het is om die reden ook nuttig om dit hulpmiddel als stuurmiddel bij politieke besluitvorming te gebruiken.
Zou het niet effectiever zijn om te focussen op voorlichting en regelingen waardoor bewoners zelf aan de slag gaan, zoals bij ons met Rotterdams Weerwoord? En tegelijkertijd het denken omgooien hoe we omgaan met water. Drinkwater hoger belasten per kuub, maar lagere vaste kosten. Zo zal er minder gebruikt worden en meer regenwater toegepast worden in en om huis. Elke gebufferde druppel blijft uit het riool, elke geïnfiltreerde druppel bevordert gezond bodemleven en groen in de stad.

WaterLeider
Mag de natuur ook de natuur nog zijn? Waarom zou men zeegras willen opdringen? Zonde van de geïnvesteerde menskracht en publieke middelen.
Heel mooi, oevers die beplant zijn met oeverplanten die vanaf de kant schuin de sloot in lopen, maar hoe zit het met het maaibeleid van deze oevers? Machines, maaiboten en maaiharken veroorzaken heel veel dierenleed, zoals verwondingen van watervogels, vissen, amfibieën etc met de dood daaropvolgend of blijvend letselschade /verminkingen. Kosten-batenplaatje heiligt de middelen. Dit zou ook zonder dierenleed kunnen, vind ik.
Is er geen ondernemer te interesseren in het vangen van deze beestjes en ze te verkopen voor consumptie? Ze zijn ook lekker, die rivierkreeftjes.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het