0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Een nieuwe app van Deltares maakt het mogelijk eenvoudig zelf nitraatmetingen te doen en te delen.

De Nitraat App van Deltares is afgelopen week gepresenteerd op een congres in San Fransisco. Met de app kunnen boeren en waterkwaliteitbeheerders meten wat het nitraatgehalte in water is. Hoge nitraatgehaltes komen met name in landbouwgebieden voor, door het gebruik van mest. Drinkwater met een te hoog nitraatgehalte is schadelijk voor de volksgezondheid. “In Nederland wordt het drinkwater in diverse stadia onderzocht. Als het nitraatgehalte te hoog is, kan het niet worden gebruikt. Daarom zijn waterbedrijven en waterschappen positief over de preventieve mogelijkheden die de app biedt”, vertelt Astrid van Bragt, communicatieadviseur van Deltares.

De app kan worden gebruikt in combinatie met teststrips – via internet te koop – die in het water worden gehouden. De app scant en interpreteert de strips en laat meteen het meetresultaat zien. Boer Johan Koskamp uit de Achterhoek is een van de eersten die met de app werkt. “Op zeven plekken, verdeeld over verschillende percelen, is een peilbuis geplaatst, zodat ik het grondwater eenvoudig kan bemonsteren.” De resultaten daarvan zijn hem echter tegengevallen: “Ik had verwacht dat de concentraties lager zouden zijn. Daar heb ik nog geen verklaring voor.”

Nitraat komt in het oppervlaktewater terecht als een mestproduct van het land afspoelt. Dat is ongunstig voor de waterkwaliteit, maar ook voor het gewas dat de meststof op die manier ‘misloopt’. “De app is vooral bedoeld voor de bewustwording”, zegt Van Bragt. “Waterkwaliteitbeheerders zijn voor een betere beheersing van het nitraatgehalte vooral afhankelijk van de medewerking van boeren.”

Deltares werkt samen met het RIVM aan uitbreiding van de app voor andere stoffen als ammonium, fosfaat en sulfaat, waarvoor al teststrips verkrijgbaar zijn.

De Nitraat App heeft een eigen wiki-pagina.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het