secundair logo knw 1

Willemien Bosch (links) en Carla Moonen (rechts) van NLingenieurs poseren met de winnaars Erik Deuring en Frank Sengers van Antea Group.

Het was dit keer heel duidelijk: zowel de vakjury als het publiek verkozen Antea Group tot winnaar van ingenieursprijs De Vernufteling 2023. Met het recyclingproject Closing the Loop pakt Antea Group volgens de vakjury een grote maatschappelijke opgave aan.

De Vernufteling, de jaarlijkse prijs van branchevereniging Koninklijke NLingenieurs en tijdschrift De Ingenieur voor het meest innovatieve ingenieursproject, werd vanmiddag uitgereikt in Utrecht. Voor het eerst mochten ook bedrijven meedoen die geen lid zijn van NLingenieurs.

Het doel van de prijs is het werk van advies- en ingenieursbureaus erkenning en bekendheid geven. Vorig jaar won Royal HaskoningDHV met de kleinschalige (package) Nereda-installatie.

Dit jaar waren er zeventien inzendingen. Vijf daarvan werden medio maart genomineerd voor de juryprijs: Kitt Engineering met Slimme Tegel (ledverlichting), Antea Group met Closing the Loop (circulaire kunstwerken), Royal HaskoningDHV met Ephyra (slibvergisting), Royal HaskoningDHV met Digital Twin (waterzuivering) en ABT met De Houtkern Bouwmethode.

Integrale aanpak
De vakjury koos voor de inzending van Antea Group vanwege het innovatieve karakter, de schaalbaarheid, de samenwerkingsvorm en het maatschappelijke belang. "Met Closing the Loop pakt Antea Group een grote maatschappelijke opgave aan – de vervanging van verouderde infrastructuur – met een voortdurend oog voor ándere maatschappelijke opgaven", aldus het juryrapport.

"Door kunstwerken volledig circulair te ontwerpen, blijft de behoefte aan nieuwe grondstoffen beperkt en dat heeft ook een gunstige uitwerking op de totale CO2- uitstoot van de werkzaamheden. Ingenieurswerk van deze tijd, want aan een integrale aanpak zoals Antea Group bij viaductrenovatie heeft ontwikkeld, ook in een interessant consortiumverband, kan de sector zonder meer een voorbeeld nemen."

2378 stemmen
De vakjury bestond dit jaar uit voorzitter Annemieke Nijhof (algemeen directeur Deltares), William van Niekerk (directeur TKI Bouw en Techniek), Pancras Dijk (hoofdredacteur De Ingenieur) en Willemien Bosch (directeur NLingenieurs).

Met 22 procent van de in totaal 2378 stemmen ging Antea Group er ook met de publieksprijs vandoor.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.