0
0
0
s2sdefault

Annemieke Nijhof (54) wordt algemeen directeur van Deltares. Zij gaat per 1 oktober 2020 aan de slag bij het kennisinstituut. De Raad van Toezicht van Deltares heeft Nijhof benoemd. Zij volgt Erik Janse op, die de functie waarnam nadat Maarten Smits deze vanwege gezondheidsredenen moest neerleggen.

Janse blijft deel uitmaken van de directie. Die bestaat per 1 oktober uit drie leden. Ron Thiemann is het derde directielid.

Nijhof heeft een ruime ervaring in de watersector. Ze was als directeur-generaal water bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat (nu Infrastructuur en Waterstaat) verantwoordelijk voor het waterbeleid in Nederland. Ze was mede grondlegger van het Deltaprogramma, de Deltawet, het Bestuursakkoord Water en de Topsector Water.

In 2012 maakte ze de overstap naar het bedrijfsleven en werd bestuursvoorzitter van het advies- en ingenieursbureau Tauw Group. Op 1 november 2018 trad ze terug als CEO. In datzelfde jaar was ze onder meer voorzitter van de mobiliteitstafel van het Klimaatakkoord. In 2019 werd ze voorzitter van het Netherlands Water Partnership (NWP) en het nieuwe boegbeeld van de Topsector Water & Maritiem.

Toegepast onderzoek
Als algemeen directeur van Deltares komt ze in de wereld van het toegepast onderzoek terecht. Het kennisinstituut met vestigingen in Delft en Utrecht richt zich op water en ondergrond en met name op delta’s, kustregio’s en riviergebieden. Er werken ruim 800 mensen.

Nijhof ziet de klimaatverandering en gezonde leefomgeving en meer concreet de droogte en het risico op overstromingen als grote uitdagingen. “De roep om wetenschappelijk onderbouwde kennis is dan ook nog nooit zo groot geweest als nu. Daaraan kan Deltares vanuit het perspectief van water en ondergrond een stevige bijdrage leveren. Ook de positie als internationaal topinstituut biedt kansen voor versterking van de internationale impact."

 

LEES OOK
H2O premium: Annemieke Nijhof over water en klimaat: We moeten over de schutting kijken

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De reactie met betrekking tot beperkt zijn tot kano's en vlotten is niet correct. Ik ben met mijn boot van 10 x 3.5 meter gevaren tot aan Hardenberg, geen probleem.
Goedkoop en effectief lijkt mij "Cloud Seeding". Schiet in overleg met meteorologische dienst een raket met droogijs de wolken in boven een minder gevoelig gebied en laat het daar alvast lekker uitregenen.
Ik las ergens dat een stuwmeer vol was. Dit had voor deze regenperiode deels geleegd moeten worden. Nu moest dit stuwmeer zijn sluizen openen tijdens de regenval wat de ramp heeft verergerd.
Dit is goed nieuws dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de afschaffing van de geborgde zetels in het bestuur van de waterschappen. De geborgde zetels waren ons - als democratisch gekozen bestuursleden - altijd een doorn in het oog.
Gisela Döll, Oud-bestuurslid HH Delfland
@Hans MiddendorpKlopt niet Hans. Zoals altijd ben je weer stigmatiserend bezig. Bedrijven worden helemaal niet ontzien in waterheffing. Er is alleen een klein probleem juist bij kleine bedrijven. En dat juist stip ik aan. Ik wil ook nog even beklemtonen als geborgd AB lid voor bedrijven, dus hoe zuiver wil je het hebben?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.