secundair logo knw 1

Annemieke Nijhof (54) wordt algemeen directeur van Deltares. Zij gaat per 1 oktober 2020 aan de slag bij het kennisinstituut. De Raad van Toezicht van Deltares heeft Nijhof benoemd. Zij volgt Erik Janse op, die de functie waarnam nadat Maarten Smits deze vanwege gezondheidsredenen moest neerleggen.

Janse blijft deel uitmaken van de directie. Die bestaat per 1 oktober uit drie leden. Ron Thiemann is het derde directielid.

Nijhof heeft een ruime ervaring in de watersector. Ze was als directeur-generaal water bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat (nu Infrastructuur en Waterstaat) verantwoordelijk voor het waterbeleid in Nederland. Ze was mede grondlegger van het Deltaprogramma, de Deltawet, het Bestuursakkoord Water en de Topsector Water.

In 2012 maakte ze de overstap naar het bedrijfsleven en werd bestuursvoorzitter van het advies- en ingenieursbureau Tauw Group. Op 1 november 2018 trad ze terug als CEO. In datzelfde jaar was ze onder meer voorzitter van de mobiliteitstafel van het Klimaatakkoord. In 2019 werd ze voorzitter van het Netherlands Water Partnership (NWP) en het nieuwe boegbeeld van de Topsector Water & Maritiem.

Toegepast onderzoek
Als algemeen directeur van Deltares komt ze in de wereld van het toegepast onderzoek terecht. Het kennisinstituut met vestigingen in Delft en Utrecht richt zich op water en ondergrond en met name op delta’s, kustregio’s en riviergebieden. Er werken ruim 800 mensen.

Nijhof ziet de klimaatverandering en gezonde leefomgeving en meer concreet de droogte en het risico op overstromingen als grote uitdagingen. “De roep om wetenschappelijk onderbouwde kennis is dan ook nog nooit zo groot geweest als nu. Daaraan kan Deltares vanuit het perspectief van water en ondergrond een stevige bijdrage leveren. Ook de positie als internationaal topinstituut biedt kansen voor versterking van de internationale impact."

 

LEES OOK
H2O premium: Annemieke Nijhof over water en klimaat: We moeten over de schutting kijken

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John