secundair logo knw 1

De Nederlandse bossen kwakkelen. Droogte en voedingsarme bodems leiden tot de sterfte van verschillende boomsoorten. Een betere waterhuishouding en een meer diverse samenstelling kunnen de bossen weerbaarder maken. Dat blijkt uit het rapport ‘Revitalisering Nederlandse bossen’, dat in opdracht van het Ministerie van LNV is gemaakt.

Het is nodig om de bossen te revitaliseren. Verzuring en klimaatverandering zetten boomsoorten als essen, fijnsparren en eiken onder druk. “Daarnaast was de beginsituatie van veel bossen al zwak, omdat ze op voormalige heidegronden zijn geplant,” legt Bart Nyssen, bosecoloog bij De Bosgroepen uit. De Bosgroepen, een vereniging van natuureigenaren, onderzocht voor dit rapport - samen met Staatsbosbeheer en Probos - hoe de veerkracht van de Nederlandse bossen kan worden verhoogd.

Gemengde bossen
Daarbij gaat het volgens Nyssen altijd om een integrale aanpak. “Er is niet een knop waar we aan kunnen draaien. Willen we de bossen in Nederland behouden, dan zullen we moeten kiezen voor een gemengde samenstelling. Gemengde bossen zijn sterker. Door te kiezen voor de juiste soorten creëren we ook bossen die voorbereid zijn op het veranderende klimaat en die in staat zijn de bodemrijkdom te herstellen. Dat laatste kun je ondersteunen door steenmeel toe te voegen aan de bodem. Zo stijgt de hoeveelheid verweerbare mineralen in de bodem.”

Waterhuishouding
Dat kan ook helpen om de bodemhumus te vermeerderen. De afwezigheid van humus in veel bossen maakt dat de bodem het water niet vast kan houden als een spons. “Een goede waterhuishouding is cruciaal voor de toekomst van onze bossen,” stelt Nyssen. “Praten we over waterbeheer, dan moeten we de ontwatering tegengaan en het water zo lang mogelijk vasthouden in het bos. Bomen hebben dat vocht nodig om periodes van droogte beter te doorstaan.”

Urgent
De aanbevelingen liggen nu bij het ministerie van LNV. Nyssen verwacht dat er de nodige aanpassingen van regelingen en beleid nodig zijn om de toekomst van de bossen te garanderen. “Boseigenaren kunnen dit niet alleen. Denk alleen al aan de verschillende belangen die er spelen rond de afvoer of het vasthouden van water. Het zou goed zijn als er een kader komt waarbinnen de eigenaren en de overheid dit probleem aan gaan pakken. Want de problemen van bossen zijn urgenter dan die van andere ecoystemen. De bomen die je nu plant, zijn immers over een eeuw pas volwassen.”

 

MEER INFORMATIE
Het rapport Revitalisering Nederlandse bossen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John