secundair logo knw 1

Het eerste Amsterdamse watertappunt voor binnen.

Bezoekers van Koninklijk Theater Carré in Amsterdam kunnen vanaf morgen hun meegebrachte waterfles vullen bij een tappunt binnen. Ook andere openbare gebouwen doen mee met het initiatief om de hoofdstad duurzamer te maken.

 Onder het motto ‘I am a’dam good water’ zorgen Waternet en Amsterdam Clean Water, een samenwerkingsverband dat de hoeveelheid drijfvuil in de hoofdstedelijke wateren moet verminderen, er gezamenlijk voor dat de tappunten binnen in openbare gebouwen komen.

''Vrachtwagens door Amsterdam laten rijden om flessenwater te vervoeren is geen logische keuze, want goed drinkwater komt gewoon uit de kraan’’, stellen ze in een persbericht. ''Bovendien voorkomen we met kraanwater een hele berg plastic afval. Steeds meer mensen hebben een hervulbare fles, die voortaan gratis en hygiënisch gevuld kan worden bij de nieuwe tappunten.’’

Vooralsnog doen behalve Carré ook Het Scheepvaartmuseum, NEMO, de Universiteit van Amsterdam, Ons’ Lieve Heer op Solder en de gemeente Amsterdam mee, maar de initiatiefnemers hopen op nog veel meer plekken. ''Er is veel belangstelling, dus we verwachten dat we snel kunnen uitbreiden’’, aldus woordvoerder Tim Leeuwerke van Waternet.

Drinkwatertappuntenhoofdstad

Net als veel andere plaatsen kende Amsterdam reeds drinkwatertappunten buiten. ''Onze hoofdstad is drinkwatertappuntenhoofdstad van de wereld’’, vertelt directeur Roelof Kruize van Waternet. ''Er zijn momenteel zo’n 375 tappunten in de openbare ruimte, het streven is om nog dit jaar richting de 500 te groeien. De volgende slag die we maken, is om kraanwater ook binnen goed beschikbaar te maken.’’

Elke organisatie pakt dat op zijn eigen manier aan. Zo ontwikkelde Carré, dat als eerste met het verzoek kwam, zelf flesjes die worden gerecycled in een Zero Waste Lab. Ze worden verkocht aan de eigen bar.

''Als theater anno nu willen we gastvrij en duurzaam zijn’’, verklaart manager publieksservices Pieter van Opheusden. ''Kraanwater op een representatieve en kenmerkende manier presenteren past binnen onze plannen om plastic te reduceren.’’

Oude waterbassins

Het Scheepvaartmuseum maakt een eigen tappunt op de centrale binnenplaats, recht boven de oude waterbassins waar in vroeger tijden regenwater werd opgeslagen dat als drinkwater voor de bemanning van de schepen werd gebruikt.

Wethouder Eric van der Burg van Amsterdam opent morgenochtend om 10.00 uur het eerste binnenwatertappunt in de Stopera.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.
Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....