0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Bezoekers van Koninklijk Theater Carré in Amsterdam kunnen vanaf morgen hun meegebrachte waterfles vullen bij een tappunt binnen. Ook andere openbare gebouwen doen mee met het initiatief om de hoofdstad duurzamer te maken.

 Onder het motto ‘I am a’dam good water’ zorgen Waternet en Amsterdam Clean Water, een samenwerkingsverband dat de hoeveelheid drijfvuil in de hoofdstedelijke wateren moet verminderen, er gezamenlijk voor dat de tappunten binnen in openbare gebouwen komen.

''Vrachtwagens door Amsterdam laten rijden om flessenwater te vervoeren is geen logische keuze, want goed drinkwater komt gewoon uit de kraan’’, stellen ze in een persbericht. ''Bovendien voorkomen we met kraanwater een hele berg plastic afval. Steeds meer mensen hebben een hervulbare fles, die voortaan gratis en hygiënisch gevuld kan worden bij de nieuwe tappunten.’’

Vooralsnog doen behalve Carré ook Het Scheepvaartmuseum, NEMO, de Universiteit van Amsterdam, Ons’ Lieve Heer op Solder en de gemeente Amsterdam mee, maar de initiatiefnemers hopen op nog veel meer plekken. ''Er is veel belangstelling, dus we verwachten dat we snel kunnen uitbreiden’’, aldus woordvoerder Tim Leeuwerke van Waternet.

Drinkwatertappuntenhoofdstad

Net als veel andere plaatsen kende Amsterdam reeds drinkwatertappunten buiten. ''Onze hoofdstad is drinkwatertappuntenhoofdstad van de wereld’’, vertelt directeur Roelof Kruize van Waternet. ''Er zijn momenteel zo’n 375 tappunten in de openbare ruimte, het streven is om nog dit jaar richting de 500 te groeien. De volgende slag die we maken, is om kraanwater ook binnen goed beschikbaar te maken.’’

Elke organisatie pakt dat op zijn eigen manier aan. Zo ontwikkelde Carré, dat als eerste met het verzoek kwam, zelf flesjes die worden gerecycled in een Zero Waste Lab. Ze worden verkocht aan de eigen bar.

''Als theater anno nu willen we gastvrij en duurzaam zijn’’, verklaart manager publieksservices Pieter van Opheusden. ''Kraanwater op een representatieve en kenmerkende manier presenteren past binnen onze plannen om plastic te reduceren.’’

Oude waterbassins

Het Scheepvaartmuseum maakt een eigen tappunt op de centrale binnenplaats, recht boven de oude waterbassins waar in vroeger tijden regenwater werd opgeslagen dat als drinkwater voor de bemanning van de schepen werd gebruikt.

Wethouder Eric van der Burg van Amsterdam opent morgenochtend om 10.00 uur het eerste binnenwatertappunt in de Stopera.

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Bodemdaling en HWBP kunnen niet los van elkaar worden gezien. Bij de veronderstelling dat we in de delta blijven wonen zal het antwoord dan ook moeten zijn temporiseer dijkverhogen (draagvlak slappe bodem is beperkt) en druk het laag gelegen land geologisch op (ongeveer 1/3 deel NL) in het tempo van de zeespiegel stijging. Benut daarvoor de stoffen die we niet langer in de atmosfeer willen stoten (CO2) en bindt deze tot een slurry.
De wet van Pascal zal ons daarbij helpen, waarbij we feitelijk omkeren wat nu in de onttrekking van gas als bodemdaling herkennen. Ga over tot een programma dat gebouwen/huizen niet langer passief gefundeerd zijn, maar eenvoudig waterpas gesteld kunnen worden. Zie dit als een de komende eeuwen doorlopend programma zodat de delta veilig blijft, de rivieren weer geleidelijk onder maaiveld komen en het veenlandschap in zijn charme gepoogd kan worden gelijktijdig te behouden als Carbon link. Slappe bodem wordt dan zelf een non-onderwerp.
De kosten en middelen voor zo'n programma zullen het geleidelijk winnen van steeds hogere en middelen verslindende dijken en waterbouwkundige constructies (denk aan stormvloedkering), zoute kwel wordt stapsgewijs beheerst en de bodemvruchtbaarheid is verzekerd.
Zoek allianties met die partijen die nu aan de bron van de koolstof economie hebben gestaan. Zij beschikken over de juiste expertise om dit proces van dalen in stijging om te zetten en de diepe boring naar zeg drie km diepte veilig te openen, beheren en te sluiten.
Zoek kort gezegd het juist niveau en tijdschema om problemen in de badkuip te beheersen. Dat overstijgt de slappe bodem.
De technologie en ervaring zal wereldwijd toepasbaar zijn en een antwoord geven, anders dan simpel CO2 in de diepe bodem brengen.
Wat een informatie: "De grondwaterstanden zijn momenteel gemiddeld tot laag voor de tijd van het jaar. In de laaggelegen delen zijn ze normaal, maar in de hooggelegen zandgebieden nog altijd ‘zeer laag".. Laat toch eens wat grafieken zien!!!! Er wordt zoveel gemeten. En de deskundigen kunnen het uitleggen.
Het moet zijn community of practice, of die betreffende bouwmarkt moet hier bij betrokken zijn.
N2O + O3
Met ander woorden: lachgas afvangen en ozon toevoegen. O3 kun je maken uit restproduct bij waterstofproductie.
Dus oplosbaar dit probleem?
@Erik van LithWe hebben inderdaad ook designers in het project betrokken. Zij hebben ons geholpen door ons technieken aan te leren die zij gebruiken bij empathisch onderzoek: hoe kom je achter de drijfveren van mensen.
En in vijf gemeenten in Zuid-Nederland zijn ontwerpers met een concreet vraagstuk aan de slag gegaan, samen met ambtenaren en bewoners. Ze vonden het een heel leuk en interessant vraagstuk om aan te werken. Het heeft veel losgemaakt daardoor. We hebben veel van elkaar geleerd.
Als je meer wilt weten, neem dan even contact op met Dick of mij (Karla Niggebrugge, kniggebrugge@brabant.nl)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het