Waterschap Zuiderzeeland en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht zoeken elkaar op bij de verwerking van slib. Een deel van het slib van Amsterdam gaat vanaf 2027 naar de afvalwaterzuivering in Almere.
Door deze afspraak wordt volgens de twee waterschappen het afvalwater op een duurzame en maatschappelijk verantwoorde manier verwerkt. Er wordt hiermee ingespeeld op de latere uitbreiding van rioolwaterzuivering Amsterdam-West van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.
Ephyra-techniek op awzi Almere
In de komende twee jaar wordt de afvalwaterzuivering in Almere van Zuiderzeeland uitgebreid en verduurzaamd. Er komt een nieuwe Ephyra-installatie, waarmee van slib biogas kan worden geproduceerd. Die is in 2027 klaar.
Deze installatie kan op jaarbasis gemiddeld 4 miljoen normaal kubieke meter (Nm3) biogas produceren. Met ‘normaal’ of N wordt de normale hoeveelheid bij een vastgestelde temperatuur en druk bedoeld. Het biogas wordt daarna opgewerkt tot groen gas.
In de eerste jaren na de uitbreiding en renovatie van rwzi Almere is er ruimte om ook slib van andere partijen te verwerken. Heemraad Jo Caris van Waterschap Zuiderzeeland: “Met het extra slib van de zuivering in Amsterdam kunnen we de nieuwe slibvergistingsinstallatie in Almere optimaal biogas laten produceren.”
Later uitbreiding van rwzi Amsterdam-West
Het voordeel voor Amstel, Gooi en Vecht is dat het waterschap beter kan inspelen op de situatie bij rwzi Amsterdam-West. Hier wordt een steeds grotere hoeveelheid rioolwater schoongemaakt omdat het aantal inwoners van de hoofdstad blijft groeien.
Daardoor neemt de verwerking van slib toe: van nu ongeveer 700.000 ton slib per jaar naar waarschijnlijk 870.000 ton in 2050. Dagelijks bestuurder Sander Mager: “Door de goede afspraken met Waterschap Zuiderzeeland kunnen we later rioolwaterzuivering Amsterdam-West uitbreiden en zo nog beter reageren op nieuwe innovaties.”
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.