secundair logo knw 1

Koude uit Amsterdams drinkwater wordt binnenkort gebruikt voor het koelen van de farmaceutische processen van Sanquin Bloedvoorziening.

 Watercyclusbedrijf Waternet en Sanquin Bloedvoorziening plaatsen op zaterdag 1 juli een warmtekoudeinstallatie bij de Plesmanlaan in Amsterdam. De 65 ton wegende installatie, die in Goor is geprefabriceerd, wordt in één keer op zijn plek gehesen. De installatie bestaat uit een ruimte van 13,5 bij 3,5 meter, gevuld met warmtewisselaars, leidingen en pompen. Met de installatie realiseren Waternet en Sanquin “een prachtig voorbeeld van circulaire economie”, aldus de Amsterdamse wethouder Udo Kock (Water).

Sanquin Bloedvoorziening heeft continu behoefte aan koelvoorzieningen voor het koelen van haar farmaceutische productieprocessen. Vlakbij de Sanquin-locatie liggen twee drinkwatertransportleidingen, waarmee Waternet een groot deel van Amsterdam voorziet van drinkwater. Met een warmtekoudeinstallatie kan de koude uit drinkwater in de winter– als het water op zijn koudst is – worden opgeslagen en in de zomer worden benut. Bijkomend voordeel van het onttrekken van koude is dat de gebruiker het water minder hoeft op te warmen, bijvoorbeeld voor het douchen.

De energieopbrengst van de installatie staat in de beginjaren gelijk aan het elektriciteitsverbruik van 1800 huishoudens (20.000 gigajoule). Op termijn moet de energieopbrengst verdubbelen. Sanquin bespaart bovendien 1100 ton CO2 op jaarbasis door drinkwaterkoude te gebruiken in plaats van koelmachines.

De warmtekoudeinstallatie is een demonstratieproject binnen het Europese project CityZen. Waternet en Sanquin kregen voor het project een bijdrage van de Europese Unie.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.