secundair logo knw 1

Amsterdam staat op de twaalfde en Rotterdam op de zevenentwintigste plaats van de duurzaamheidsindex voor wereldsteden die door Arcadis is opgesteld. Daarmee verliezen zij wat terrein ten opzichte van de vorige index uit 2016. Londen voert de lijst aan.

Net als twee jaar geleden is Europa koploper op het gebied van duurzaamheid: vier steden staan in de top vijf en veertien steden in de top twintig van de Sustainable Cities Index 2018. Londen is nummer een (in 2016 nog vijfde), onder meer vanwege het aantrekkelijke cultuuraanbod. Daarna volgen Stockholm, Edinburgh, Singapore en Wenen. Zürich zakt van één naar zes. Calcutta is rode lantaarndrager op de honderdste plaats.

Drie criteria
Het is voor de derde keer dat advies- en ingenieursorganisatie Arcadis het tweejaarlijkse onderzoek uitvoerde. Honderd grote steden ter wereld zijn gerangschikt aan de hand van drie duurzaamheidscriteria: ‘people’, ‘planet’ en ‘profit’. Deze criteria hangen nauw samen met de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Bij ‘planet’ is de beschikbaarheid van voldoende drinkwater en goede sanitaire voorzieningen een belangrijk aspect. Ook is gekeken naar goede maatregelen en vroege waarschuwingssystemen in verband met natuurlijke rampen als overstromingen.

De steden die bovenaan staan, zijn erin geslaagd om een goede duurzame balans te bereiken. Dat heeft niet alleen te maken met historische economische omstandigheden. De steden hebben ook vooruitziende beslissingen genomen om de langetermijngevolgen van economische groei te beheersen.

Amsterdam ‘balanced innovator’
De twee Nederlandse steden in de lijst doen het goed, maar wel wat minder dan in 2016. Amsterdam gaat één plek achteruit: van elf naar twaalf. De stad wordt als ‘balanced innovator’ omschreven, net als vrijwel alle andere steden die hoog in de index staan.De stad heeft een goed oog voor de behoeften van burgers, bedrijven én milieu. Rotterdam verliest acht plaatsen: van negentien naar zevenentwintig. De Maasstad behoort tot de groep van ‘post-industrial opportunists’. Deze steden zorgen voor een goede kwaliteit van leven, maar er is wel ruimte voor verbetering.

Volgens Carolien Gehrels, directeur grote steden bij Arcadis, doen concurrerende steden in andere landen meer aan duurzaamheid. “De Nederlandse stad staat onder druk omdat deze steeds minder toegankelijk wordt voor belangrijke groepen als politieagenten, onderwijzers en verpleegkundigen. Veel mensen met cruciale functies vinden nauwelijks betaalbare woonruimte.”

Gehrels ziet de oplossing in meervoudig gebruik van de schaarse ruimte, bijvoorbeeld rond stations. Volgens haar is Amsterdam wat betreft bereikbaarheid goed op weg met diensten als Mobility as a Service. Rotterdam maakt een veranderingsproces door. Het huidige stadsbestuur wil meer inzetten op energietransitie, klimaat en digitalisering, maar het kost behoorlijk wat tijd voordat plannen zijn uitgevoerd.

Top tien
1. Londen
2. Stockholm
3. Edinburgh
4. Singapore
5. Wenen
6. Zürich
7. München
8. Oslo
9. Hong Kong
10. Frankfurt

Nederlandse steden
12. Amsterdam
27. Rotterdam

Onderste vijf
96. Nairobi
97. Kaapstad
98. Hanoi
99. Caïro
100. Calcutta

Meer informatie
Rapport Arcadis

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)

Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.