Amsterdam staat tiende in de duurzaamheidsindex van honderd wereldsteden en vlak daarna komt Rotterdam met een twaalfde plaats. Een sterk punt van beide is duurzaam afvalmanagement. Oslo voert de lijst aan die advies- en ingenieursorganisatie Arcadis heeft opgesteld.

De basis voor de Arcadis Sustainable Cities Index 2022 wordt gevormd door de drie duurzame pijlers ‘people’, ‘planet’ en ‘profit’. Er zijn 26 thema’s onderscheiden, zoals groene ruimten, waterverbruik en afvalmanagement bij ‘planet’. Europa doet het erg goed met vier steden in de top vijf en dertien in de top twintig. De Scandinavische steden Oslo, Stockholm en Kopenhagen springen eruit met respectievelijk een eerste, tweede en vierde plaats.

Ook Amsterdam en Rotterdam behoren mondiaal tot de duurzame koplopers. Onze hoofdstad heeft zijn tiende plek onder meer te danken aan de kwaliteit van de infrastructuur en de digitale connectiviteit. Verder is het vervoer behoorlijk duurzaam, waarbij natuurlijk de fiets een belangrijke rol speelt. Bij de CO2-uitstoot doet Amsterdam het slechts gemiddeld. Er zijn dringend investeringen in hernieuwbare energiebronnen nodig, wordt opgemerkt in het rapport. Duurzaam afvalmanagement is wel een sterk punt van Amsterdam.

Cover rapport Arcadis

Met dit aspect scoort ook Rotterdam dat twaalfde is geworden. Groen in de stad en duurzame mobiliteit zijn twee andere thema’s waarbij Rotterdam het goed doet. Volgens Arcadis is terug te zien dat de Maasstad meer inzet op energietransitie, klimaat en digitalisering. Een minpunt van beide Nederlandse steden is het gebrek aan betaalbare woningen voor belangrijke groepen als politieagenten, onderwijzers en verpleegkundigen.

In de tweede helft van de ranglijst zijn vooral wereldsteden uit Afrika, Azië en Zuid-Amerika te vinden. Het leven is daar doorgaans betaalbaar. Er wordt echter vaak minder goed gescoord bij thema’s als onderwijs, inkomensgelijkheid en infrastructuur.

Arcadis gaat in op de gevolgen van de coronapandemie. Dit zette in veel steden tijdelijk een rem op de groei, maar bood ook de kans om te werken aan groenere, gezondere en meer inclusieve centra. Volgens het rapport beseffen bestuurders meer en meer dat duurzaamheid geen luxe is, maar noodzaak. Daarbij is een radicale transformatie dichterbij dan vaak wordt gedacht.


TOP 15

1. Oslo
2. Stockholm
3. Tokio
4. Kopenhagen
5. Berlijn
6. Londen
7. Seattle
8. Parijs
9. San Francisco
10. Amsterdam
11. Zurich
12. Rotterdam
13. Glasgow
14. Los Angeles
15. New York


ONDERSTE 5

96. Nairobi
97. Johannesburg
98. Karachi
99. Lagos
100. Kinshasa

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe kan het zijn dat na het laatste hoogwater vorig jaar zomer alle vis verdwenen is uit ons water in de Strang naast de rivier de Waal.
Mooi initiatief. Kijk bij het opstellen van de kosten niet alleen naar die van een dergelijk installatie maar ook naar de maatschappelijke kosten als niets doet.
Ik begrijp niet waarom voedselzekerheid geborgd zou moeten zijn. Als dat zo is, dan moeten we sierteelt, als bloembollen en lelies, niet meer subsidiëren en er voor zorgen dat de landbouw voedsel voor mensen produceert, en niet voor dieren.
@Hans MiddendorpBen het de laatste tijd niet vaak met je eens, maar deze keer wel. Terechte vragen, want ik vind het ook een vaag en ongrijpbaar verhaal.
In de titel staat: "cultuurverandering nodig". Uit de tekst blijkt dat er een transitie nodig is (niet verwonderlijk) en dat er gewerkt wordt aan een "routekaart'. Maar wat zijn nou precies de (tussen) resultaten en welke cultuurverandering is er nodig?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!