secundair logo knw 1

Het IJ in Amsterdam / Foto: Nick Photo-Archive via Pixabay

Amsterdam staat tiende in de duurzaamheidsindex van honderd wereldsteden en vlak daarna komt Rotterdam met een twaalfde plaats. Een sterk punt van beide is duurzaam afvalmanagement. Oslo voert de lijst aan die advies- en ingenieursorganisatie Arcadis heeft opgesteld.

De basis voor de Arcadis Sustainable Cities Index 2022 wordt gevormd door de drie duurzame pijlers ‘people’, ‘planet’ en ‘profit’. Er zijn 26 thema’s onderscheiden, zoals groene ruimten, waterverbruik en afvalmanagement bij ‘planet’. Europa doet het erg goed met vier steden in de top vijf en dertien in de top twintig. De Scandinavische steden Oslo, Stockholm en Kopenhagen springen eruit met respectievelijk een eerste, tweede en vierde plaats.

Ook Amsterdam en Rotterdam behoren mondiaal tot de duurzame koplopers. Onze hoofdstad heeft zijn tiende plek onder meer te danken aan de kwaliteit van de infrastructuur en de digitale connectiviteit. Verder is het vervoer behoorlijk duurzaam, waarbij natuurlijk de fiets een belangrijke rol speelt. Bij de CO2-uitstoot doet Amsterdam het slechts gemiddeld. Er zijn dringend investeringen in hernieuwbare energiebronnen nodig, wordt opgemerkt in het rapport. Duurzaam afvalmanagement is wel een sterk punt van Amsterdam.

Cover rapport Arcadis

Met dit aspect scoort ook Rotterdam dat twaalfde is geworden. Groen in de stad en duurzame mobiliteit zijn twee andere thema’s waarbij Rotterdam het goed doet. Volgens Arcadis is terug te zien dat de Maasstad meer inzet op energietransitie, klimaat en digitalisering. Een minpunt van beide Nederlandse steden is het gebrek aan betaalbare woningen voor belangrijke groepen als politieagenten, onderwijzers en verpleegkundigen.

In de tweede helft van de ranglijst zijn vooral wereldsteden uit Afrika, Azië en Zuid-Amerika te vinden. Het leven is daar doorgaans betaalbaar. Er wordt echter vaak minder goed gescoord bij thema’s als onderwijs, inkomensgelijkheid en infrastructuur.

Arcadis gaat in op de gevolgen van de coronapandemie. Dit zette in veel steden tijdelijk een rem op de groei, maar bood ook de kans om te werken aan groenere, gezondere en meer inclusieve centra. Volgens het rapport beseffen bestuurders meer en meer dat duurzaamheid geen luxe is, maar noodzaak. Daarbij is een radicale transformatie dichterbij dan vaak wordt gedacht.


TOP 15

1. Oslo
2. Stockholm
3. Tokio
4. Kopenhagen
5. Berlijn
6. Londen
7. Seattle
8. Parijs
9. San Francisco
10. Amsterdam
11. Zurich
12. Rotterdam
13. Glasgow
14. Los Angeles
15. New York


ONDERSTE 5

96. Nairobi
97. Johannesburg
98. Karachi
99. Lagos
100. Kinshasa

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.