secundair logo knw 1

zuiveringsslib

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) luidt de noodklok vanwege een tekort aan opslagcapaciteit voor zuiveringsslib. Ook andere regio’s lopen tegen de grenzen aan. De sector heeft bij de minister op een oplossing aangedrongen.

AGV maakt het vuile water van huishoudens en bedrijven schoon in de rioolwaterzuivering. Het zuiveringsslib dat daarbij achterblijft, een mengsel van vuil en bacteriën, gaat naar het Afval Energie Bedrijf (EAB) in Amsterdam. Daar wordt het samen met ander afval verbrand en omgezet in energie.

Vanwege problemen bij het AEB – het bedrijf heeft de helft van zijn afvalovens stilgelegd om de veiligheid onder controle te krijgen – wordt hier al een paar maanden minder slib verwerkt dan gebruikelijk. Daarom wordt een deel van het slib nu opgeslagen bij de rioolwaterzuivering in Amsterdam Westpoort en in tijdelijke opslagruimte in de regio.

De komende maanden is het AEB nauwelijks in staat om nog slib te verwerken. Om de rioolwaterzuivering in stand te kunnen houden, moet het waterschap het slib echter wel kwijt kunnen. ''Voor de komende weken hebben we hiervoor tijdelijke oplossingen gecreëerd, maar binnen enkele weken zijn er geen alternatieven meer’’, stelt AGV.

Acht vrachtwagens
Volgens het waterschap kan dit probleem alleen opgelost worden met behulp van landelijke medewerking. Hierover wordt druk overleg gevoerd.

''Het is echt een groot probleem’’, zegt woordvoerder Tim Leeuwerke van AGV. ''Om een idee te krijgen: het gaat om 250 ton per dag, dat is acht vrachtwagens vol, uit elf rioolwaterzuiveringen. Als er niets gebeurt, moeten wij de waterzuivering stoppen of het slib in het Noordzeekanaal storten. En dat willen we niet.’’

Woordvoerder Judith de Jong van de Unie van Waterschappen bevestigt dat zowel landelijk als regionaal naar oplossingen wordt gezocht, mogelijk via de baggerdepots van Rijkswaterstaat.

Ontheffing
De problemen spelen volgens haar elders in het land nog niet. ''Maar we zitten aan de maximale capaciteit, dus dat kan wel gaan gebeuren.’’ Dat komt mede doordat de export naar het buitenland (Duitsland) vanwege Europese wetgeving grotendeels is stopgezet.

Begin juli is het onderwerp ook aan de orde gesteld in de Stuurgroep Water, het periodieke overleg tussen de minister van Infrastructuur en Waterstaat en de koepels van provincies, gemeenten en waterschappen.

Concreet is de minister toen gevraagd om medewerking te verlenen aan het storten op de locaties IJsseloog en De Slufter en om aanpassing of ontheffing van de regels voor het storten van zuiveringsslib. Volgens De Jong is hierover nog geen besluit genomen.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Amstel, Gooi en Vecht
Verslag Stuurgroep Water

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.