0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

In het stedelijk water in de wijk Hofland in Mijdrecht heeft Waterschap Amstel, Gooi en Vecht een nieuwe innovatieve vispassage in gebruik genomen. De passage is het winnende ontwerp van een ‘Innovation Challenge' die eind 2017 door het waterschap werd uitgeschreven.

De vispassage is ontwikkeld door Arcadis en Beutech. Het ontwerp, de ‘polderpassage 2.0’, moet vismigratie langs stuwen in poldergebieden eenvoudiger maken, het doel van de prijsvraag.

Vismigratie in poldergebieden komt nog niet veel voor. Reden is dat vispassages tussen peilvakken in poldergebieden een te grote invloed hebben op het peilbeheer en op de nutriënten belasting, door extra waterinlaat.

Amstel, Gooi en Vecht heeft meer dan 100 polders, ruim 500 verschillende peilvakken en circa 1.500 stuwen in beheer. In dit gebied moeten meer vispassages komen. 

Prefab ontwerp
De polderpassage die nu in gebruik is genomen, is een prefab ontwerp in combinatie met een slim ontworpen, op zonne-energie werkende afsluiter. Als er voldoende wateraanvoer is, wordt de (afsluiter van) vispassage geopend. Als het peil onder een ingesteld minimum zakt, gaat de afsluiter automatisch dicht.

Tijdens de aanleg heeft het waterschap enkele aanpassingen gedaan aan de bediening van de afsluiter, zodat de werking van de vispassage op afstand gevolgd en bestuurd kan worden via het systeem dat het waterschap gebruikt voor centrale automatisering van het waterbeheer.

Nu de vispassage in gebruik is genomen wil het waterschap in de praktijk testen of de bediening en de werking zonder problemen en storingen verlopen. Ook wordt onderzocht of vissen daadwerkelijk gebruik maken van de vispassage.

Update 6 maart: 
De 'polderpassage 2.0' was niet het enige winnende ontwerp in de challenge. Er werd een extra innovatieprijs uitgereikt aan de inzending 'Flushing Fish' van het team van Wetskills. Dit was een ontwerp voor een volledig mechanisch werkende afsluiter.

Het waterschap was indertijd enthousiast over het idee. Jacques van Alphen van Waternet: "Met de inzenders van dit idee is begin 2018 besproken hoe hun ontwerp gemaakt zou kunnen worden. Dat heeft daarna helaas niet direct een vervolg gekregen, maar we willen dat wel weer oppakken."

MEER INFORMATIE 
Winnaar Wetskills Challenge: Flushing fish voor Waternet

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Redelijk resultaat maar wel een tegenvaller, gezien de eis van FNV van 5% publiekelijk bekent gemaakt afgelopen week. En waarbij Rutte ook aangeeft dat de cao lonen forser moeten gaan stijgen, dan is 2,5% per 1 januari het eerste half jaar een doekje voor het bloeden, en dan pas half jaar later er nog 1% bij.
Alles wat je hoort en leest, strookt dan niet met dit resultaat. Wanneer mogen we nu eens echt mee gaan profiteren nu het met de welvaart zo enorm goed gaat?
Dan moet de overheid wel bereid zijn om de boeren meer organische mest toe te laten dienen in ruil voor minder chemische kunstmest!
Van natuurverbetering kan hier geen sprake zijn. De aangekondigde nieuwe natuur zal de rijkdom aan leven die onder het zand is gewerkt nimmer evenaren. Ook is het verwonderlijk dat Staatsbodbeheer nu een stuk beschermd Europees cultureel erfgoed gaat onderhouden dat voorheen onder de Waddenvereniging viel en als ondehoudsopdracht van Hoogheemraad Hollandsnoorderkwartier was.
Kortom, hier worden we met open ogen belazerd! Nog erger is dat Ecoshape Bulding with Nature dit geknoei met de natuur wil voordragen voor een prijs beschikbaar gesteld door de Zandlobby.
Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het