Wetenschappers van de Universiteit van Missouri in de Verenigde Staten claimen een methode te hebben ontwikkeld waarmee nanoplastics uit water kunnen worden gefilterd. Met een oplossing van waterafstotende oplosmiddelen worden de plastics geabsorbeerd en verwijderd.
De methode, waarmee 98 procent van de minuscule plasticdeeltjes verwijderd wordt, is effectief in zowel zoet als zout water, aldus de onderzoekers, die op de website van de universiteit melding maken van hun bevindingen, gebaseerd op een onderzoek dat is gepubliceerd in ACS Applied Engineering Materials.
Het proces begint met het oplosmiddel dat op het wateroppervlak drijft, vergelijkbaar met olie op water. Nadat het oplosmiddel met het water is gemengd en weer gescheiden, keert het terug naar het oppervlak en neemt het de nanoplastics mee in zijn moleculaire structuur.
In het laboratorium konden de onderzoekers het oplosmiddel met de gevangen nanoplastics eenvoudig verwijderen met een pipet, waardoor er schoon en plasticvrij water overbleef.
De oplosmiddelen die in deze methode worden gebruikt, zijn gebaseerd op natuurlijke ingrediënten en zijn waterafstotend, stelt onderzoekster Piyuni Ishtaweera.
Gary Baker, universitair hoofddocent aan de afdeling scheikunde van de universiteit, zegt dat de capaciteit van deze oplosmiddelen nog niet goed begrepen wordt. “In toekomstig werk willen we de maximale capaciteit van het oplosmiddel bepalen. Daarnaast zullen we methoden onderzoeken om de oplosmiddelen te recyclen, zodat ze indien nodig meerdere keren hergebruikt kunnen worden.”
De vervuiling door nanoplastics is een groeiende bedreiging voor het milieu en de volksgezondheid. Aangetoond is dat nanoplastics voorkomen in bodem, slib, grond- en oppervlaktewater en lucht. In water kunnen ze schadelijke effecten hebben op het milieu en de biodiversiteit, waarmeer ze ecosystemen aantasten.
Bovendien is de aanwezigheid van nanoplastics in drinkwater een punt van zorg. Onbekend is hoeveel nanoplastics we precies binnenkrijgen en hoe schadelijk dat is voor de gezondheid. De Europese Commissie is een groot onderzoek gestart om meer inzicht te krijgen in deze risico’s.
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toch is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen.
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de administratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet.