secundair logo knw 1

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam gaat het eigen afvalwater zuiveren en een deel van gezuiverde water hergebruiken. Het project wordt opgezet in samenwerking met het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, dat de helft van de kosten voor zijn rekening neemt.

Zoals andere ziekenhuizen dat al hebben gedaan, plaatst het AMC het Pharmafilter-systeem dat bestaat uit vermalers die worden geplaatst op ziekenhuisafdelingen en een zuiveringsinstallatie waar al het afvalwater samenkomt. In de installatie worden milieubelastende stoffen als medicijnresten en andere microverontreinigingen uit het afvalwater verwijderd tot onder de detectielimiet.

Het systeem wordt in 2019 geplaatst. De installatie bestaat uit kant-en-klare modules, waardoor plaatsing op locatie binnen enkele maanden is gerealiseerd, zo claimt de leverancier.

Aan het besluit van het AMC het eigen afvalwater te zuiveren ligt een overeenkomst tussen waterschap en medisch centrum ten grondslag. Het waterschap heeft er baat bij dat het afvalwater van het AMC bij de bron wordt gezuiverd zodat schadelijke stoffen als medicijnresten niet via het riool in het oppervlakte- en grondwater terecht komen.

Het waterschap laat weten dat het plaatsen van het Pharmafilter-systeem een gezamenlijk project is. “De kosten en opbrengsten worden gelijk verdeeld over de twee partijen.” De opbrengsten moeten komen uit het biogas dat wordt gewonnen bij het omzetten van organische stoffen. Ook levert hergebruik van gezuiverd water voordeel op en boekt het personeel tijdswinst omdat het systeem minder arbeid vergt.

Hoe groot het financiële profijt zal zijn is nog niet duidelijk. “Het is nu nog niet mogelijk om precies aan te geven hoeveel het biogas gaat bijdragen aan het energiegebruik van het AMC. Een deel van het biogas wordt ook gebruikt voor de energievoorziening van het Pharmafilter zelf. Het hergebruik van het water wordt nog door het AMC onderzocht,” zegt een woordvoerder van het waterschap. De vraag hoeveel het waterschap investeert in het project beantwoordt hij niet.

Het is de bedoeling dat een deel van het gezuiverde water wordt hergebruikt in het AMC, bijvoorbeeld voor koeling of wc-spoelwater. 

De stap naar verdere verduurzaming in de bedrijfsvoering betekent ook dat het ziekenhuis moet overstappen op biologisch afbreekbare voorwerpen zoals wegwerp-po’s en urinalen. "Deze voorwerpen kunnen met ander afval als etensresten de vermalers in. De machines vermalen alles tot pulp en transporteren de brij via het interne rioleringssysteem naar de zuiveringsinstallatie. Afvalwater uit keukens, douches en wc’s, komt daar ook terecht."

 
Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦
Wat ik mis is de preventieve kant. Een paar maatregelen. Laag hangend fruit als verkoop van niet-zuinige toiletten verbieden. Alleen nog max. 3 liter/6 liter spoeling. Ook stimuleren dan wel verplichten van opvang hemelwater voor toiletspoeling bij nieuwbouw, zowel huishoudens als industrie. Bij deze maatregelen verbeter je ook efficiëntie rioolwaterzuivering en kunnen meer aansluitingen plaatsvinden zonder uitbreiding. Hemelwater opvang stimuleren voor koeling.
Marjolijn Haasnoot is Hoogleraar klimaatadaptatie, daarmee ook zeker onderzoeker, maar meer dan dat.
Duidelijk verhaal Marjolijn