0
0
0
s2smodern

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam gaat het eigen afvalwater zuiveren en een deel van gezuiverde water hergebruiken. Het project wordt opgezet in samenwerking met het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, dat de helft van de kosten voor zijn rekening neemt.

Zoals andere ziekenhuizen dat al hebben gedaan, plaatst het AMC het Pharmafilter-systeem dat bestaat uit vermalers die worden geplaatst op ziekenhuisafdelingen en een zuiveringsinstallatie waar al het afvalwater samenkomt. In de installatie worden milieubelastende stoffen als medicijnresten en andere microverontreinigingen uit het afvalwater verwijderd tot onder de detectielimiet.

Het systeem wordt in 2019 geplaatst. De installatie bestaat uit kant-en-klare modules, waardoor plaatsing op locatie binnen enkele maanden is gerealiseerd, zo claimt de leverancier.

Aan het besluit van het AMC het eigen afvalwater te zuiveren ligt een overeenkomst tussen waterschap en medisch centrum ten grondslag. Het waterschap heeft er baat bij dat het afvalwater van het AMC bij de bron wordt gezuiverd zodat schadelijke stoffen als medicijnresten niet via het riool in het oppervlakte- en grondwater terecht komen.

Het waterschap laat weten dat het plaatsen van het Pharmafilter-systeem een gezamenlijk project is. “De kosten en opbrengsten worden gelijk verdeeld over de twee partijen.” De opbrengsten moeten komen uit het biogas dat wordt gewonnen bij het omzetten van organische stoffen. Ook levert hergebruik van gezuiverd water voordeel op en boekt het personeel tijdswinst omdat het systeem minder arbeid vergt.

Hoe groot het financiële profijt zal zijn is nog niet duidelijk. “Het is nu nog niet mogelijk om precies aan te geven hoeveel het biogas gaat bijdragen aan het energiegebruik van het AMC. Een deel van het biogas wordt ook gebruikt voor de energievoorziening van het Pharmafilter zelf. Het hergebruik van het water wordt nog door het AMC onderzocht,” zegt een woordvoerder van het waterschap. De vraag hoeveel het waterschap investeert in het project beantwoordt hij niet.

Het is de bedoeling dat een deel van het gezuiverde water wordt hergebruikt in het AMC, bijvoorbeeld voor koeling of wc-spoelwater. 

De stap naar verdere verduurzaming in de bedrijfsvoering betekent ook dat het ziekenhuis moet overstappen op biologisch afbreekbare voorwerpen zoals wegwerp-po’s en urinalen. "Deze voorwerpen kunnen met ander afval als etensresten de vermalers in. De machines vermalen alles tot pulp en transporteren de brij via het interne rioleringssysteem naar de zuiveringsinstallatie. Afvalwater uit keukens, douches en wc’s, komt daar ook terecht."

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Michaël BentvelsenHet onderzoek heeft helaas niet gekeken naar slijtagedeeltjes van banden van het wegverkeer. Was mooi geweest als die ook meegenomen hadden kunnen worden, maar vereist blijkbaar andere analysetechniek.
En hoe zit het dan met de 120 verdwenen bomen aan de zuiderlandsezeedijk/zuidijk bij Oude-Tonge?
Waarom is daar zo niet mee omgaan, ook daar waren vleermuizen en was er landschapswaarden.
En waarom komen er daar geen bomen terug?
@Reintje PaijmansDank voor uw aanvulling. Inderdaad de dennenbossen zijn aangeplant om 'woeste gronden te ontginnen' en voor de productie van hout voor in onze mijnen. Dat was mij bekend.
Zijn de rubbers afkomstig van slijtage van autobanden dat via de lucht als fijnstof en afspoeling van de weg in het oppervlaktewater terecht komt. Bandenslijpsel is volgens mij een onderschat milieuprobleem qua milieuimpact. Wel allemaal gillen als er rubberkorrels op de sportvelden (wat spoelt daar niet van uit) liggen waar de kindjes aan bloot staan, maar ondertussen zelf rijgedrag niet aanpassen.
Goed dat dit onderzoek gedaan wordt. Eerlijk gezegd valt de concentratie van 1 deeltje per liter mij alleszins mee. (Eerdere berichten spraken soms over duizenden deeltjes per liter.)
Wat natuurlijk geen reden is om dit probleem te relativeren. Zelf ben ik nog steeds regelmatig verbijsterd over de hoeveelheden zwerfplastic, (maar ook blikjes en ander verpakkingsmateriaal) die ik in allerlei wateren aantref.
Daarnaast ben ik erg benieuwd wat dit onderzoek oplevert in relatie tot kleine rubberdeeltjes van autobanden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.