secundair logo knw 1

Afbeelding: Glastuinbouw Waterproof

Alle waterstromen die tijdens de teeltwisseling vrijkomen in de reinigings- en ontsmettingsstappen, kunnen gewasbeschermingsmiddelen bevatten. Dat blijkt uit het rapport Voorkomen en bestrijden emissieskasteelten: Waterstromen afwijkend van drainwater van de WUR.

“We willen naar een emissieloze kas”, zegt Margreet Schoenmakers, Programmamanager Water van het projectteam Glastuinbouw Waterproof. “De grotere waterstromen in de glastuinbouw hebben we al eerder onderzocht aan aangepakt. We komen nu bij de kleinere waterstromen in het teeltproces terecht. De waterstromen die tijdens de teeltwisseling ontstaan, horen daarbij en daarom hebben we de WUR gevraagd omde deze te onderzoeken”.

Water opvangen en hergebruiken
In het rapport analyseren de Wageningse wetenschappers de waterstromen tijdens de teeltwisseling. Het rapport adviseert telers de waterstromen zoveel mogelijk op te vangen en te hergebruiken in de teelt. Hergebruik of zuivering van het water zijn essentieel omdat alle waterstromen, tijdens het proces van reiniging en ontsmetting, gewasbeschermingsmiddelen kunnen bevatten.

Margreet Schoenmakers 180 vk Margreet Schoenmakers“Het onderzoek bevestigt wat we al dachten”, zegt Schoenmakers. “De teeltwisseling kan een pijnpunt zijn als telers niet bewust genoeg omgaan met het water. Met dit rapport en met de praktische handvatten, die we voor telers hebben samengesteld, laten we zien dat het in de meeste gevallen geen pijnpunt hoeft te zijn. Dat is goed nieuws. Ook tijdens de teeltwisseling kan emissie van gewasbeschermingsmiddelen voor een groot deel worden voorkomen”.

 

MEER INFORMATIE

Voorkomen en bestrijden emissieskasteelten: Waterstromen afwijkend van drainwater (pdf)

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).