secundair logo knw 1

Foto: Kristopher Roller / Unsplash

Het bedrijf Frontier Ventures heeft de prijs van Water Innovator of the Year gewonnen voor AquaVest. Dit algoritme ondersteunt investeringsbeslissingen in de watersector. De andere kandidaten waren Vivimag en Zero Brine.

De onderscheiding voor AquaVest is uitgereikt tijdens het Watervisie Congres van afgelopen donderdag. De jury prees de holistische benadering van Frontier Ventures bij het ontwikkelen van het algoritme. Volgens Niels Groot (Dow Terneuzen), Antoine van Hoorn (SKIW) en Frank Oesterholt (KWR) is AquaVest een uitstekende tool om de complexe waterketen inzichtelijk te maken en investeringsbeslissingen te timen.

Overzicht door algoritme
AquaVest rekent variabelen en afhankelijkheden binnen de waterketen door en vertaalt deze naar investeringsbeslissingen. Dat levert een besparing van twintig procent van de kosten op. De software toont ook wie, wanneer en hoeveel moet investeren. Het idee komt van Duska Disselhoff, oprichter van het bedrijf Frontier Ventures.

Volgens haar moeten publieke en private partijen nu al nadenken over noodzakelijke investeringen in het watersysteem, om in de toekomst de waterzekerheid te waarborgen. “Grote uitdaging daarbij is dat het systeem op microniveau al complex kan zijn, laat staan dat ze het overzicht op gebiedsniveau hebben. Het algoritme dat wij ontwikkelden kan dat overzicht wel bieden en houdt rekening met zowel economische als ecologische belangen.”

Verduurzamen van waterketen
De verkiezing van Water Innovator of the Year is een initiatief van de vakbladen Petrochem en Utilities, de belangenverenging VEWM voor zakelijke energie- en watergebruikers en het bedrijf Evides Industriewater. Hiervoor komen bedrijven, startups en overheidsinstellingen in aanmerking, die een innovatie ontwikkelden om (industrie)water goedkoper, duurzamer of efficiënter maken. AquaVest is de opvolger van Sponsh, een temperatuurgevoelig textieldoek waarmee water uit de lucht kan worden gehaald.

De andere finaleplaatsen waren ook voor innovaties om de waterketen te verduurzamen. Onderzoekers van Wetsus ontwikkelden de methode Vivimag waarbij met een magneet vivaniet wordt gemijnd. Het Europees onderzoeksconsortium Zero Brine bedacht een procedé om zouten in brijn selectief te scheiden.

Aanmelden voor Agemaprijs
Een andere onderscheiding is de prof. dr. ir. J.F. Agemaprijs. De bedoeling hiervan is om innovatie in de waterbouw te stimuleren. Een project kan uiterlijk 15 mei worden aangemeld. Daarna buigt de jury onder leiding van professor Bas Jonkman zich over de inzendingen. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Waterbouwdag op 15 oktober.

Deze slechts eens de vijf jaar gehouden prijsvraag eert de bijdrage van de in 2011 op 91-jarige leeftijd overleden Jan Agema aan de waterbouwkunde. Hij is onder meer bekend van de havenmond in Hoek van Holland en de stormvloedkering in de Oosterschelde. De prijs ging eerder naar de brug over de Jamuna in Bangladesh (2000), de Balgstuw bij Ramspol (2005), de De Busan-Geoje vaste oeververbinding in Zuid-Korea (2010) en de tweede Maasvlakte (2015).

 

MEER INFORMATIE
Watervisie over winst van AquaVest
Toelichting door Frontier Ventures
Sponsh winnaar in 2019
Informatie over Agemaprijs
 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De heer Revis is afkomstig uit een openlijk natuurvijandige partij als de VVD. Ook als wethouder RO in Den Haag is van hem geen enkel, ik herhaal, geen enkel groen feit bekend, tenzij ik iets heb gemist. SBB heeft zware klappen opgelopen door de Bleker-bezuinigingen. Zo is in de provincie Zuid-Holland de subsidie voor onderhoud en beheer gedaald van 45% naar 25%. SBB staat op het punt om natuur- en recreatiegebieden af te sluiten. Om in kabinetstermen te spreken een natuurcrisis. Ondanks dat we van de heer  Revis qua achtergrond niets mogen verwachten, zou hij, je weet het maar nooit, juist vanwege zijn achtergrond, SBB goede diensten kunnen bewijzen. Ik wens hem uiteraard veel succes en waar wij als KNNV-afdelingen Zuid-Holland kunnen steunen, zullen we dat beslist doen.
Huub van 't Hart, secretaris Natuurbescherming KNNV Natuurlijk Zuid-Holland
Dat klinkt allemaal mooi, maar wat als er in de tussentijd een zware storm met hoog water langskomt? Jullie spreken jezelf gewoon tegen. Jullie zeggen dat de duinen, om de veiligheid te waarborgen,  minimaal 7,64m hoog en 43 meter breed moeten zijn. Dat zijn die z.g. 'kerven' absoluut niet. Maar dat zou geen probleem zijn, want de golven doven uit op het oplopende profiel. Hoe kunnen beide beweringen tegelijkertijd waar zijn? Graag een goed onderbouwde reactie. 
Goed dat je dit doet Jelmer. Er zit zoveel kennis verstopt in het verleden. Door daar goed naar te kijken kun je waardevolle oplossingen in het heden creëren 👍🏼erfgoedstichting De Hollandse Cirkel (www.hollandsecirkel.nl)  werkt er al jaren aan om de historie van de geodesie/landmeetkunde/geo-informatie te kunnen ontsluiten naar het heden en de toekomst. 
@H2O redactie Geachte Redactie, dank voor uw correctie en web-site verwijzing naar de Piekberging.
Nu de dijken goed met gras begroeid zijn, test Rijnland de Piekberging Haarlemmermeer in Buitenkaag van donderdag 7 tot en met dinsdag 19 november. We vullen en legen de piekberging één keer om er zeker van te zijn dat alles goed werkt. Volg de test live via de livestreams
@Peter VonkRijkswaterstaat schrijft:
'Iedere keer als de sluisdeur opengaat, stroomt er 10 miljoen kilo zout het Noordzeekanaal in.'