0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Het afvalwater van de zuivelfabrieken van FrieslandCampina in Lochem en Borculo wordt gebruikt om de duurzame grondstof alginaat te winnen. Waterschap Rijn en IJssel bouwt daarvoor een alginaatfabriek in Zutphen.

Het waterschap gaf op 8 november groen licht voor een investering van 11 miljoen euro in de bouw van de alginaatfabriek op industrieterrein De Mars in Zutphen. Alginaat is een duurzame, maar vrij schaarse grondstof. “Het wordt onder eer gebruikt voor de mallen waarmee kunstgebitten worden gemaakt, maar zit ook in hoestdrank”, vertelt Marike van Woerkom, communicatie-adviseur bij waterschap Rijn en IJssel. Op dit moment wordt in Nederland alginaat gebruikt dat in China uit zeewier wordt gewonnen.

Het alginaat dat straks in Zutphen wordt geproduceerd, heeft nog meer toepassingsmogelijkheden dan het Chinese alginaat, omdat het zogeheten ‘Nereda-zuiveringsproces’ wordt gebruikt. Het ‘NEO-alginaat’ dat daarvan het resultaat is, is onder meer te gebruiken als verdikkings- en lijmmiddel, coating en stabilisator. Waterschap Rijn en IJssel doet al enkele jaren onderzoek naar NEO-alginaat, in samenwerking met Royal HaskoningDHV, de TU Delft, onderzoeksinstituut STOWA en waterschap Vallei en Veluwe.

Van Woerkom: “NEO-alginaat kan onder meer gebruikt worden om papier en karton waterafstotend te maken of de levensduur van beton te verlengen. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar meer toepassingsmogelijkheden.”

Voor FrieslandCampina betekent de komst van de alginaatfabriek dat het bedrijf een deel van het afvalwater niet meer zelf hoeft te zuiveren. Voor het waterschap is het industriële afvalwater van de zuivelfabriek een nuttig product voor het winnen van grondstoffen, omdat het minder vuil is dan huishoudelijk afvalwater. Overigens werkt waterschap Vallei en Veluwe aan de komst van een alginaatfabriek bij Apeldoorn, waar alginaat uit huishoudelijk afvalwater zal worden gewonnen.

De bouw van de fabriek in Zutphen begint in het voorjaar van 2017. De ingebruikname volgt naar verwachting een klein jaar later.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Scheur in Westerdijk is al jaren oud.
@Roel van SwamDank. Aangepast.
Op de Braakman zal de opbrengst 1,9 MWh zijn, neem ik aan.
Begrijp ik het goed dat er zoutzuur aan het water wordt toegevoegd om de pH te verlagen en daardoor het bufferend vermogen (de opname van CO2 uit de lucht) te verminderen? Wat betekent dit toevoegen van chloride voor de smaak?
Jammer dat alleen de zomerperiode is bekeken, want in de winter kan het effect juist omgekeerd zijn. In groenstroken of elementen zakt het neerslagoverschot naar grondwater. Op verhard oppervlakte wordt hemelwater veelal afgevoerd. De hydrologische effecten kunnen van gebied tot gebied nogal verschillen (hoge zandgrond is anders dan veenpolder).
De combinatie van vergroenen, alsmede vasthouden en infiltreren van regenwater kan zorgen voor een stijging van gemiddelde zomergrondwaterstanden in een woonwijk.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het