secundair logo knw 1

Het partijcongres van de AWP gaat akkoord met de nieuwe naam

De Algemene Waterschapspartij (AWP) doet onder de naam AWP Niet Politiek Wel Deskundig mee aan de waterschapsverkiezingen op 20 maart volgend jaar. Volgens het landelijk bestuur maakt deze naam direct duidelijk waar de partij voor staat.

Als enige landelijke lijst voor de waterschappen heeft de AWP, die staat voor de belangen van de inwoners, geen binding met bestaande politieke partijen. Deskundigheid op het gebied van water is voor de in 2007 opgerichte partij belangrijker dan politieke kleur of ervaring.

''De AWP is geen opstapje voor beroepspolitici. Wij doen alleen mee met de waterschapsverkiezingen”, verklaart voorzitter Ron van Megen.

Volgens hem gebeurt het nog te vaak dat bijvoorbeeld wethouders die na de gemeenteraadsverkiezingen overboord vielen, een jaar laten als dank voor bewezen diensten een plek op de lijst voor de waterschappen krijgen.

''Maar net als bij andere belangrijke maatschappelijke organisaties kun je een waterschap alleen goed besturen als je weet waarover het gaat. En dat lukt niet door even een cursusje te volgen’’, meent Van Megen, zelf civiel ingenieur en lid van het algemeen bestuur van Waterschap Vallei en Veluwe.

Centrale stembureaus
De nieuwe naam, tevens de titel van het landelijk verkiezingsprogramma, moet volgens de voorzitter als ‘handelsnaam’ beschouwd worden, net zoals bedrijven die soms hebben. AWP blijft de roepnaam voor de partij.

Het partijcongres is dit najaar reeds met grote meerderheid van stemmen akkoord gegaan. Nu moeten de centrale stembureaus van de 21 waterschappen er nog over besluiten. De eerste positieve reacties zijn al binnen, vertelt de voorzitter.

AWP Rivierenland maakt een andere keuze, zo is inmiddels bekend. Deze partij werkt voor de komende verkiezingen samen met de lokale LRR onder de naam AWP en LLR Rivierenland.

Sinds de verkiezingen van 2015 is de AWP met 30 zetels vertegenwoordigd in achttien waterschapsbesturen. Begin dit jaar splitsten 2 zetels van AWP Delfland zich af, zodat er nog 28 overbleven.

Vijf speerpunten
Bij Wetterskip Fryslân, Waterschap Limburg en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) kreeg de partij tot nu toe geen voet aan de grond, volgens Van Megen vooral door gebrek aan mensen die de kar wilden trekken.

Daarin komt nu verandering. ''In Limburg gaat het zeker lukken, daar hebben we al een lijsttrekker. In Friesland hangt het er nog om. AGV is lastiger, kandidaten daar zijn van harte welkom.’’

Het landelijk verkiezingsprogramma van de AWP telt vijf speerpunten: voor onze kinderen, mensen echt serieus nemen, wateroverlast door hoosbuien slim aanpakken, geen viezigheid in ons water en plezier met water. Per waterschap worden die aangevuld met regionale thema’s.

Ook Water Natuurlijk is speciaal opgericht voor de waterschapsverkiezingen, maar deze partij werkt samen met GroenLinks en D66, die zelf geen kieslijst indienen.

 

Meer informatie:

Verkiezingsprogramma AWP

Website AWP

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.