secundair logo knw 1

De rwzi in Echten | Foto WDOD

Het algemeen bestuur van het Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft onder voorwaarden ingestemd met het voorstel om de slibgistingsinstallatie op de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Echten op de meest duurzame manier in te richten. De variant roept nog wel veel vragen op en dat is de reden dat het AB aan de noodrem wil kunnen trekken als blijkt dat er onaanvaardbare risico’s worden genomen.

In het komende half jaar moet het dagelijks bestuur duidelijk krijgen welke subsidies beschikbaar komen en welke mogelijkheden er zijn voor de afzet van CO2 die wordt afgevangen op de installatie. Ook moet er een financiële businesscase komen en een visie op 'waardevolle circulaire productie'.

Deze voorwaarden staan in de motie die vanmiddag door een ruime meerderheid in het AB werd ingediend en na een schorsing door het DB werd overgenomen. Deze toezegging van het dagelijks bestuur was voldoende voor het algemeen bestuur om de deur op een kier te zetten voor het voorkeursalternatief van het DB om de rwzi in Echten uit te rusten met een slibgistingsinstallatie waarbij biogas wordt omgezet in groengas, aquathermie wordt toegepast voor de verwarming van het slibgistingsproces en CO2 wordt afgevangen.

Groen gas en Circulair Bron WDOD

Het plan met de naam ‘Echten Groengas+ en Circulair’ vergt een investering van 36,5 miljoen euro. Het is de duurste van de vier varianten die aan het AB zijn voorgelegd. Dat is er een minder dan in februari, toen het AB voor het eerst over de plannen voor de slibgistingsinstallatie sprak. Toen lagen er vijf varianten op tafel. Het AB vond de onderbouwing van de plannen te mager. 

Dezelfde vragen
Het DB zegde toen toe om de varianten beter te onderbouwen. Dat is in de afgelopen maanden gebeurd, maar niet uitputtend want nog altijd roepen de alternatieven veel vragen op, zo bleek vanmiddag tijdens de vergadering van het algemeen bestuur. In feite zijn het dezelfde vragen als in februari: waar is de financiële onderbouwing? Is er zicht op de afzet van groengas en CO2? Is er kans op een subsidiebijdrage uit de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE)?

Al die vragen en risico’s maken dat fracties terughoudend zijn. “Die onzekerheden zitten ons niet lekker”, zei Mark Stolenberg (VVD). Andere fracties uitten zich in soortgelijke bewoordingen, een aantal koos voor de wat goedkopere en minder risicovolle variant (Echten Groen Gas) omdat ze het aan het begin van een economische crisis niet verantwoord vinden de zegen te geven aan een dure installatie met nieuwe technieken en onzekere afzet, die ook nog eens een structurele verhoging van de zuiveringsheffing van 2,5 tot 4,5 procent tot gevolg heeft.

Begrip
Portefeuillehouder Marion Wichard toonde begrip voor de twijfels in het AB en ze erkende dat er veel onzekerheden zijn. “Ik kan veel vragen ook niet beantwoorden, omdat we de antwoorden gewoon nog niet weten. We zitten in een proces vol onzekerheden. Het is een zoektocht.” Toch deed ze een beroep op het AB mee te gaan met de ambities van het dagelijks bestuur om met de nieuwe installatie bij te dragen aan het Klimaatakkoord en CO2-uitstoot te voorkomen.

De dagelijks bestuurder schetste het beeld dat de keuze voor een minder duurzame variant, waarbij geen CO2 wordt opgevangen het waterschap op termijn voor andere problemen stelt. “Opvangen van CO2 in Echten draagt voor 18 tot 20 procent bij aan de reductie van CO2-uistoot die het waterschap moet realiseren. Als je het niet doet kun je die reductie ook realiseren door bijvoorbeeld 50.000 tot 100.000 bomen te planten, maar ik weet niet of iedereen binnen het waterschap daar zo blij mee is.”

Het pleidooi van Wichard om conform het coalitieakkoord te kiezen voor duurzaamheid en circulariteit (“Er ligt nog geen goed onderbouwd voorstel, maar je moet iets doen waarin je gelooft”) landde in een vruchtbare bodem. Na een schorsing kwamen vijf fracties (VVD, Ongebouwd, CDA, Bedrijven en AWP) terug met de motie die het DB ruimte geeft om verder te werken aan het voorkeursalternatief en het AB de mogelijkheid biedt aan de noodrem te trekken als de risico’s te groot worden geacht.

 

NIEUW ONTWERP
De bestaande slibgistingsinstallatie van de rwzi in Echten is ondeugdelijk en werd begin 2019 buiten bedrijf gesteld. Sindsdien moet het slib worden verwerkt. Die verwerking kost het waterschap veel geld, zo’n 100.000 euro per maand. Een eerste plan om de installatie op te waarderen ('Echten Robuust') kon niet worden uitgevoerd, omdat deze na de uitspraak van de Raad van State over de de landelijke Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) niet stikstofproof bleek te zijn. Sindsdien sleutelt het waterschap aan een nieuw ontwerp.
Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John