secundair logo knw 1

Het algemeen bestuur van Delfland heeft een motie aangenomen waarin het dagelijks bestuur wordt opgedragen om de pakkans van tuinders die bestrijdingsmiddelen lozen te vergroten. 

De motie werd ingediend door 3 partijen: AWP voor water, klimaat en natuur, Water Natuurlijk en Partij van de Arbeid en met 17 stemmen voor en 11 tegen aangenomen. Alleen de BoerBurgerBeweging en de Partij voor de Dieren stemden tegen.

In de motie stellen de partijen vast dat er in 2022 en 2023 samen 59 overschrijdingen zijn waargenomen en dat er ‘slechts’ in één geval proces-verbaal is opgemaakt. Dat betrof de tuinder die vorig jaar december het verboden middel dichloorvos had geloosd met als gevolg dat er in het water van Westland een concentratie van de stof werd gemeten tot 6.000 keer de norm. 

Nu wordt de waterkwaliteit slechts één keer per maand getest op circa 180 giftige stoffen op 16 vaste meetpunten, schrijft AWP in een persbericht. “Maar een lozing of lekkage uit een kas die op dag 2 plaats vindt, is na een maand te veel verdund om nog te worden geregistreerd.”

In de motie wordt gesteld dat het ’waarschijnlijk is’ dat er maandelijks minstens twee keer zoveel normoverschrijdingen zijn dan worden waargenomen. Op basis van deze cijfers wordt de conclusie getrokken dat de pakkans minder dan 1 procent bedraagt. Daar gaat, aldus de motie, ‘geen enkele sturing van uit’. Dat is niet in lijn met het strenger handhavingsbeleid waarop Delfland heeft ingezet. 

De partijen vragen daarom het aantal reguliere en incidentele metingen te verhogen in 2025 om zo de pakkans te vergroten. Dit aangescherpte pakkansbeleid moet volgens de aangenomen motie ook worden gecommuniceerd naar de glastuinbouw en inwoners van Delfland.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.
@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…