0
0
0
s2smodern

De werkgevers en de vakbonden hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe CAO Waterbedrijven. Er is afgesproken dat alle werknemers met ingang van 1 januari 2021 er 75 euro per maand bruto bijkrijgen. Op 1 januari 2022 volgt een structurele loonsverhoging van 1,5 procent. Ook zijn de partijen overeengekomen dat het salaris tijdens het geboorteverlof wordt aangevuld tot 100 procent. 

De looptijd van de nieuwe cao is twee jaar, van 1 januari 2021 tot 1 januari 2023. In een toelichting geven zowel de werkgevers als de vakbonden er blijk van blij te zijn met het resultaat. Ook de onderhandelingen verliepen, na de moeizame besprekingen met acties en werkonderbrekingen in 2018 en 2019, zonder problemen.  

Rolf Blankemeijer vk 180 Rolf Blankemeijer Rolf Blankemeijer van de Werkgeversvereniging Waterbedrijven (WWb): “We zijn tevreden, absoluut. Het proces was op de inhoud stevig, maar de sfeer was goed en constructief. Qua visie op de toekomst hebben we elkaar vrij snel gevonden. Dat was heel plezierig.” 

Zeer tevreden
Abhilash Sewgobind 180 vk Abhilash Sewgobind Abhilash Sewgobind, bestuurder arbeidsvoorwaarden bij CNV, spreekt in soortgelijke bewoordingen. “We zijn zeer tevreden. We hebben een resultaat geboekt waarvan wij zeggen: hiermee kunnen we naar ons achterban.” De drie vakbonden leggen het resultaat gezamenlijk voor aan de leden, dat gebeurt in twee onlinebijeenkomsten, vertelt Sewgobind. Daarna krijgen de leden twee weken de tijd om zich over het resultaat uit te spreken. Sewgobind ziet dat met vertrouwen tegemoet, vertelt hij.

In de besprekingen deden de vakbonden het voorstel om de werknemers een loonsverhoging te geven in de vorm van een nominaal bedrag, aansluitend bij de wens van hun leden dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen werknemers met en zonder garantieloon en ook om weg te blijven bij gedifferentieerde loonsverhogingen, twistappel in de vorige onderhandelingen.

De werkgevers toonden zich bereid om ‘mee te denken’ en de partijen vonden elkaar op een maandelijks brutobedrag van 75 euro. Sewgobind: “Voor een lager loon is dat bedrag procentueel hoger dan voor een hoger loon. Dat vonden wij een toepasselijke oplossing voor beide partijen.” Blankemeijer: “Voor mensen met een lager inkomen en ook voor jongere werknemers pakt dit mooi uit.”

Verbreding
Beide partijen hebben ook gesproken over verbreding van de cao-agenda. Dat betekent dat er aandacht komt voor 'duurzame inzetbaarheid', het beleid waarin aandacht is voor productief, gemotiveerd en gezond werken.

Er zijn afspraken gemaakt om mogelijkheden en aandachtspunten in kaart te brengen, vertelt Blankemeijer. “We hebben gezegd: de cao behelst meer dan alleen loon. Uit onderzoeken blijkt dat mensen salaris niet het belangrijkste vinden. Ze willen een prettige werkomgeving, groeimogelijkheden, goede contacten en dat soort zaken. Daar hebben we goede gesprekken over gehad en gezegd: laten we de cao-agenda verbreden.” 

Zo is er afgesproken dat in werkgroepen wordt onderzocht welke thema’s belangrijk worden gevonden, zodat er in de volgende cao-onderhandelingen afspraken over kunnen worden gemaakt en knelpunten kunnen worden opgelost, vertelt Blankemeijer. 

Werk verandert
Belangrijke overweging daarbij is dat ook het werk bij de waterbedrijven de komende jaren onder invloed van de digitalisering verandert. Blankemeijer: “Het werk wordt data gedreven. En er is een groep medewerkers die daar nog nooit mee heeft gewerkt. Dat zijn ontwikkelingen waarbij je de vraag stelt: kan iedereen daar wel in mee?”

Sewgobind: “Er wordt veel meer gevraagd van de medewerkers en ook van het bedrijf op het gebied van kwaliteit, modernisering. Dat maakt dat gekeken moet worden naar sociale inzetbaarheid. Dat is een heel breed spectrum, dan heb je het over door-, in- en zelfs uitstroom, maar ook over omzetten van flexcontracten in structurele banen en over de effecten van wacht- en storingsdiensten op de gezondheid van medewerkers. ” 

In dat verband noemt de vakbondsonderhandelaar de regeling vervroegd uittreden die nu is overeengekomen. “Voor mensen die niet gezond werkend hun pensioengerechtigde leeftijd kunnen halen, is afgesproken dat ze op basis van maatwerkafspraken met de werkgever 3 jaar vervroegd uit kunnen treden, zonder dat daarvoor een boete wordt opgelegd. Zo’n regeling is fijn voor onze achterban.”


VOORBEELD VOOR ANDERE SECTOREN

Na de roerige cao-besprekingen in de afgelopen jaren, beloofden de onderhandelende partijen beterschap: minder heibel, meer constructieve aanpak. Na een aarzelende start, is dat uiteindelijk gelukt. De gesprekken duurden weliswaar een maand langer dan was afgesproken, maar ze verliepen in constructieve sfeer. 

En dat er een cao-afspraak ligt, is best bijzonder. In andere publieke sectoren (gemeenten, rijk, defensie, politie) zijn ze nog niet zover, memoreert Sewgobind. “Dat het bij ons lukt is ook een boodschap aan andere sectoren. Daar zitten werkgevers bijna op de nullijn, dat is te triest voor woorden. Juist omdat de publieke sector moet investeren.”

Ook bij de waterbedrijven was er maar heel weinig loonruimte, vertelt Blankemeijer. “Maar we hebben het lastig op de arbeidsmarkt en dan is het belangrijk dat we een cao hebben. Niet alleen met een dikke pensioenregeling, maar ook met een aanvullende geboorteverlofregeling voor jongere mensen. We zijn best een beetje trots op dat we die groep meer naar voren hebben gebracht.” 

 

MEER INFORMATIE:
H2O Actueel: Onbegrip overheerst cao-onderhandelingen waterbedrijven
H2O Actueel: Cao-drinkwaterbedrijven: onderhandelaars beloven beterschap

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste waterschappers, als jullie de waterpeilen pas per 1 april opzetten, dan beginnen we het groeiseizoen dus met een nagenoeg leeg watersysteem. Het opzetten van de peilen moet minstens een maand eerder. En ja, dat kan plaatselijk enige natschade geven. Accepteren we dat niet, dan moeten we in mei en juni niet 'huilie-huilie' doen over droogte. Dan hebben we dat deels zelf veroorzaakt.
@RogerHallo Roger, dank voor je reactie. Ik help je graag verder en kan je voorzien van alle informatie waar je om vraagt. We hebben een aantal mooie referenties, artikelen in diverse vakbladen en uiteraard onze eigen website. Ik denk echter dat dit platform daar niet de aangewezen plaats voor is. Ik kom dan ook graag verder met je in contact. Zou je een mail kunnen sturen naar marketing@pathema.nl?
De recente berichtgeving rondom het watergebruik van datacenters is gebaseerd op onjuiste cijfers en aannames. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het waterleidingbedrijf PWN geven een heel ander beeld. Daarnaast is het in Nederland reeds wettelijk geregeld dat de levering van water voor drinkwater altijd voor de levering aan de industrie gaat. Door onjuiste berichtgeving wordt er onterecht een panieksituatie gecreëerd, met verstrekkende gevolgen.
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliën, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/

Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Er is onderzocht wat het effect is van een watertemperatuur voor zoetwater vissen. Een zeer relevant onderzoek. Is er ook onderzocht wat het effect is voor de zalmen en forellen die kuit schieten in de rivier waar hun ouders kuit hebben geschoten?
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.
Laten we uitkijken dat de Japanse bladvlo die nu ingezet is tegen de duizendknoop niet later een probleem gaat vormen wat we nu nog niet overzien. Soms is het middel erger dan de kwaal.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.