0
0
0
s2smodern

“We verbinden cases met oplossingen. De tijd van discussies zijn voorbij, het gaat nu om de echte doorbraken.” Dat zei directeur Lennart Silvis van Netherlands Water Partnership vanmiddag op de aftrap van de Internationale Water Week die van 30 oktober tot 3 november wordt gehouden in Amsterdam. 

De Amsterdam International Water Week, die de vierde editie beleeft, geldt als een van de grootste waterevenementen in Europa, met een internationale conferentie, de vakbeurs Aquatech en de nieuwe beurs Floodex. De conferentie op de AIWW staat deze keer in het teken van het vinden van oplossingen voor waterproblemen zoals die zich wereldwijd laten gelden in steden en dichtbevolkte gebieden. Van waterschaarste tot overstromingen, van klimaatverandering tot medicijnen in het afvalwater.

Met de ambitie dus om tot doorbraken te komen. Directeur Roelof Kruize van waterbedrijf Waternet in Amsterdam waar het programma van de AIWW vanmiddag werd gelanceerd, kondigde aan dat de AIWW in het teken staat van de Amsterdam Agreements, de inzet om vraagstukken ingebracht door steden, industrieën en waterbedrijven te koppelen aan oplossingen. Kruize: “We willen niet dat het na de week stopt, maar dat er overeenstemmingen komen en afspraken om oplossingen te implementeren.”

Op de conferentie krijgen financiële instellingen een prominent rol, omdat financiering, zo is de toelichting van de organisatie van de AIWW, een steeds belangrijkere rol speelt bij het oplossen van waterproblemen.  

Wereldwijd worden delegaties uit tientallen steden verwacht, alsook vertegenwoordigers van grote internationale bedrijven als AB-Inbev, Akzo Nobel, Accenture en CDP Water. Ze nemen deel aan sessies die zijn toegespitst op hun probleemgebieden. Op de aftrapbijeenkomst van de AIWW bij Waternet gaf Global Cities Director John Batten van consultancybureau Arcadis in kort bestek een indruk van de problemen waar steden wereldwijd mee kampen (hitte en wateroverlast) en met name de oplossingen die ze zoeken. Dat is een breed pallet aan maatregelen, niet zelden gestut met grote investeringen die soms boven de miljard dollar uitstijgen.

Aquatech Amsterdam, de beurs over proces-, drink- en afvalwater in de RAI telt 900 exposanten en zal naar verwachting 21.000 bezoekers trekken. Floodex Europa, de beurs die zich richt op apparatuur, oplossingen en technologieën om overstromingen in te perken en te voorkomen, wordt voor het eerst gehouden.

Leees het programma van AIWW hier.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In dit H2O-artikel staat inderdaad dat er liters zouden zijn vergeleken, maar dat klopt niet. In het RIVM-rapport is te lezen dat voor onkruidbestrijdingsmiddelen de hoeveelheid werkzame stof is vergeleken. Er is dus rekening gehouden met de hoeveelheid werkzame stof per middel en in het rapport kunt u per stof de ontwikkeling in de verkoopcijfers zien. Het klopt inderdaad dat je kg glyfosaat niet zomaar met kg organische zuren kunt vergelijken. Maar dat er een factor 16 over het hoofd is gezien, klopt niet.
Het rapport laat ook zien hoeveel verkochte eenheden er zijn per jaar per type middel. Hierin is er geen sterke afname in het aantal verkochte eenheden te zien. Maar ook hier geldt dat het middel met de ene werkzame stof mogelijk een andere verpakkingsgrootte heeft dan het middel met de andere werkzame stof. Kortom: zie voor meer details het RIVM-rapport. De reactie dat de toename van het gebruik aan insecticiden zou zijn veroorzaakt door de buxusmot is op basis van de beschikbare gegevens niet te onderbouwen, maar het zou best mee kunnen spelen. Mogelijk geeft een nader onderzoek hier meer duidelijkheid over.
Ik dacht dat dit al lang gebeurde bij 300+ zuiveringen in Nederland gebaseerd op het onderzoek van KWR? Is toch ook al een input voor het landelijke Corona Dashbord. Wat is hier anders aan ? Wordt er samengewerkt en voortgebouwd op het werk van KWR?
Te vrezen valt dat deze ideeën stranden op onbegrip en verwijten, want misschien zit alle benodigde kennis er in, maar het mist uiteindelijk draagvlak. De partijen achter de energie-ideeën in H2O zouden ook moeten kunnen melden dat intensief is meegedacht door de huidige gebruikers van het IJsselmeer. En dat is helaas niet het geval, en is ook niet simpelweg op te lossen door mee te liften op een natuurproject?
@Ton BresserDank Ton. Belangrijk om na te denken over hoe we de watertransitie op gang krijgen. Ik ben wel bang dat een overstroming eerder aanzet tot actie dan droogte.
Spijker kop weer Jos. Het probleem treffend beschreven. En naam misschien Ministerie WaKeRo (Min. Water, Klimaat en Ruimtelijke ordening?) Is een soort waakfunctie ;-)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.