secundair logo knw 1

Premier Mark Rutte opent de AIWW in 2017 | Foto AIWW

De Amsterdam International Water Week (AIWW) is in tien jaar uitgegroeid tot een platform dat bijdraagt aan de wereldwijde geïntegreerde aanpak van watervraagstukken. Sleutelwoorden daarbij: dialoog en impact. In november wordt de vijfde editie gehouden in Amsterdam.

De lustrumeditie van de AIWW staat in het teken van circulaire watereconomie en aanpassing aan de klimaatverandering. Dat zijn de twee overkoepelende thema’s. Maar er wordt ook stilgestaan bij het eerste lustrum. “We gaan het vieren, we hebben veel bereikt”, zegt Menno Holterman, voorzitter van de managing board, in een interview op de site van de AIWW. 

Deals
Er worden in november vijf overeenkomsten getekend, kondigt Holterman aan. Die komen bovenop de Amsterdam Agreements die tijdens de vorige door premier Mark Rutte geopende editie in 2017 al werden overeengekomen en de deals die vorig jaar werden gesloten tijdens de tussentijdse eendaagse AIWW Summit in Rotterdam.

Met de agreements worden door steden, industrieën en waterbedrijven ingebrachte vraagstukken gekoppeld aan oplossingen. Zo werd in 2017 bijvoorbeeld de Blue Deal getekend, het initiatief van waterschappen en ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat om wereldwijd 20 miljoen mensen in 40 stroomgebieden wereldwijd aan schoon, voldoende en veilig water helpen. 

Ander agreement was het memorandum of understanding dat de adviesbureaus Arcadis, Witteveen+Bos, Fugro en SWECO, onderzoeksinstituut Deltares en multinational AkzoNobel ondertekenden tekenden en waarmee zij zich aansloten bij de UN Roadmap for Human Cities. In Rotterdam ondertekenden Waternet en het Parijse waterbedrijf SIAAP een intentieovereenkomst waarin zij afspraken om op zes terreinen de handen ineen te slaan.

Ambities reiken verder
Met de agreements stapt de AIWW over de grenzen van zijn eigen week. De ambities reiken verder. Directeur Roelof Kruize van Waternet zei twee jaar geleden bij de lancering van de deals: “We willen niet dat het na de week stopt, maar dat er overeenstemmingen komen en afspraken om oplossingen te implementeren.”

Menno Holterman 180 vk Menno HoltermanHolterman zei in datzelfde jaar 2017 in een interview tegen H2O: “De AIWW is van een evenement uitgegroeid tot een platform, maar het uiteindelijke doel is een wereldwijde beweging.” Die beweging is er nu, want in juli van dit jaar zegt Holterman op de AIWW-site: “Voor mij is de Amsterdam International Water Week onderdeel van een continue internationale beweging.”

Doel bereikt. De AIWW wordt internationaal erkend als showcase voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie en in de internationale beweging wordt nauw samengewerkt met andere waterweken. Dat leidt, zo concludeerde Holterman vorig jaar op de AIWW Summit in Rotterdam, ‘tot één wereldwijde wateragenda’. Die mondiale aanpak wordt in november bezegeld met de doelstelling om onder de duizenden bezoekers ‘minstens 500 van de meest invloedrijke waterleiders ter wereld’ naar Amsterdam te halen.

Impact
Er valt dus iets te vieren, maar de lustrumeditie zal vooral gaan om het realiseren van praktische oplossingen en succesvolle businesscases, ofwel: het creëren van impact, de doelstelling van de AIWW. Dat vereist ‘een geïntegreerde en inclusieve aanpak’ waarbij verbindingen worden gelegd met partijen buiten de watersector, zoals nutsbedrijven, industrie en steden. Inzet daarbij: dialoog. De vorige AIWW lukte dat goed, toen kwam een op de vijf deelnemers aan de conferentie van buiten de watersector.

In november wordt de meerdaagse conferentie verdeeld in vier aandachtsgebieden: Energietransitie en terugwinning van hulpbronnen; Integratie van water- en hulpbronnenbeheer; ICT & Data: kunstmatige intelligentie en slimme robotica en Blauwgroene oplossingen voor (stedelijke) veerkracht. In de zoektocht naar impact staan centraal de financiering van projecten, waardering van water en implementatie van de duurzame ontwikkelingsdoelen.

De AIWW wordt van 4 tot 8 november gehouden in Amsterdam. Tegelijkertijd (5-8 november) heeft de internationale vakbeurs voor proces-, drink- en afvalwater Aquatech in de Amsterdamse RAI plaats. 

MEER INFORMATIE
Website AIWW
Website Aquatech

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.