0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Voor de tweede keer op rij zijn de pijpfitters van Waterbedrijf Groningen wereldkampioen geworden. Vorig jaar juni wonnen de mannen de wedstrijd in het Amerikaanse Las Vegas, gisteren streken ze met de eer op de vakbeurs Aquatech in de Amsterdamse RAI. 

De Groningers moesten het opnemen tegen de nationale kampioenen van Engeland en de Verenigde Staten. Het jaarlijkse wereldkampioenschap pijpfitten vindt beurtelings in deze drie landen plaats.

Op de Aquatech, die nog tot en met morgen duurt, wordt tevens de dertiende nationale (tweejaarlijkse) KNW Fitterijwedstrijd gehouden. Er zijn wedstrijden voor leerlingen, dames, heren en directies. De deelname is dit jaar groter dan ooit, zegt voorzitter Margriet de Vries. ''Met zestig teams en in totaal 170 deelnemers zit het programma vol.’’

Doel van de wedstrijd is dat het vierkoppige team in zo kort mogelijke tijd een nodulair gietijzeren leiding met een diameter van 150 mm aanboort, de aansluitleiding koppelt aan een meteropstelling en deze doorverbindt naar een tapkraan.

Zodra het water uit de tapkraan komt, is het over en wordt de tijd gestopt. Scheidsrechters beoordelen het vakmanschap van de deelnemers en zien toe of er aan alle regels en veiligheidseisen is voldaan.

Penalties
Voor het wereldkampioenschap moeten de drie landenteams dezelfde operatie drie keer uitvoeren op de verschillende landensystemen. Winnaar en wereldkampioen is het team met de laagste opgetelde eindtijd.

Het was spannend, vertelt De Vries, want de uitslagen lagen heel dicht bij elkaar. Nederland won uiteindelijk dankzij twee penalties voor Engeland. ''De Britten moesten een tijd van 2,57 minuten draaien op het Amerikaanse systeem. Dat was in theorie haalbaar, maar door die penalties werd Groningen toch eerste.’’

De Groningers schreven 10,33 minuten in totaal, de Engelsen hadden 11,01 minuten nodig en de Amerikanen 12,45 minuten. Het succesteam bestond net als vorig jaar weer uit Harry Boels, Richard Koopmans, Dennis Smit en coach Paul Knot. ''Never change a winning team’’, concludeert De Vries, die tevens teamleider bij Waterbedrijf Groningen is.

Confetti
Nadat de winnaars bekendgemaakt waren, werden ze bedolven onder de confetti. ''En ‘s avonds zijn we naar een Argentijns restaurant geweest en daarna nog de stad in’’, aldus De Vries, die vanmorgen alweer tijdig paraat stond om de volgende wedstrijden te openen.

Haar Groningse team mag morgen nog een keer zijn vakmanschap tonen, als om het nationaal kampioenschap wordt gestreden. En dan hopen ze volgend jaar in Orlanda, Florida voor het derde wereldkampioenschap te kunnen gaan.

 

MEER INFORMATIE
Fitterijwedstrijden 2019

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De titel van dit artikel is nietszeggend en had net zo goed kunnen luiden: 'bij alle watergedragen installaties is er een legionellarisico'. Legionella groeit nou eenmaal in een waterig milieu. Omdat risico het product is van kans en effect gaat het in werkelijkheid om de kans dat legionella kan groeien en het effect daarvan voor de omgeving.
Het risico (als resultante) kan dan gewoon heel erg klein zijn en is dat in de meeste gevallen waarschijnlijk ook. De kans op vermeerdering van legionella in een watersysteem houdt verband met veel factoren waarvan de temperatuur de belangrijkste is. De cases in Boxtel en Son hebben geleerd dat hoge temperaturen (> 30 grC) van het afvalwater hoogstwaarschijnlijk een belangrijke rol hebben gespeeld.
Het is ook al langer bekend dat Legionella pneumophila (als gevaarlijkste soort) vooral bij die temperaturen optimaal groeit. Bij effectieve afdekking en afzuiging van een bassin kan het effect naar de omgeving in feite naar nul worden gereduceerd en daarmee het risico! Het is onzinnig om dat op voorhand voor alle systemen te gaan eisen, want de kans op vermeerdering van Legionella pneumophila in biologische systemen met temperaturen < 30 grC zal ongetwijfeld een stuk kleiner zijn. Laten we dat eerst goed onderzoeken.
Verder is het onbegrijpelijk dat de Omgevingsdiensten inzetten op een doelvoorschrift met een harde eis dat er geen legionella in de lucht en het effluent zit. Het is namelijk praktisch gezien gewoon niet haalbaar en het leidt tot hoge maatschappelijke kosten en de toevoeging van veel ongewenste desinfectiemiddelen van effluenten. Vergeet niet dat in de lucht en het effluent van een gemiddelde RWZI ook Legionella pneumophila wordt aangetroffen (in aanzienlijk lage concentraties als bij de zuivering in Boxtel). Hoe zou je in de zuivering Legionella moeten bestrijden? Moeten we al ons RWZI-effluent gaan chloren of met UV behandelen?
Ik lees hier een typisch voorbeeld van een overheid die neigt tot een overreactie om in de toekomst elke aansprakelijkheid te kunnen weerleggen. Ondertussen wordt een groot deel van de industrie opgezadeld met het maken van hoge extra kosten voor het bestrijden van een relatief laag risico.
Jan Pronk maakte ooit als Minister van VROM dezelfde fout bij de Tijdelijke Regeling Legionellapreventie die zo'n beetje voor alle collectieve leidingwatersystemen in Nederland het legionellarisico moest gaan indammen. Dat moest worden teruggedraaid (naar alleen de prioritaire instellingen) want de maatschappelijke kosten die dat veroorzaakte waren simpelweg te hoog.
Leuk dat jullie aandacht besteden aan de notitie over de Nationale analyse waterkwaliteit, maar de stof die het meest overschrijdt is niet aluminium, maar ammonium. Als je dat wijzigt in de titel en tekst van de laatste alinea, klopt het verhaal weer.
Helaas zijn de filmpjes niet via het YouTube kanaal te vinden.
Grappig dat er nu pas actie via een collectief wordt opgestart. Waarom kun je in Nederland anno 2019 niet je douche water hergebruiken in je WC?!? Het zou verplicht moeten worden in nieuwbouw en een mogelijkheid in bestaande bouw, bijv via een platte tank in de kruipruimte.
@Wijnand VisserMet dank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het