secundair logo knw 1

De waterschappen Amstel, Gooi en Vecht en Zuiderzeeland laten hun zuiveringsslib vanaf 2023 verwerken in de slibdrooginstallatie van Huisvuilcentrale HVC in Alkmaar. Dat melden de waterschappen die beide te maken hebben met aflopende slibverwerkingscontracten. In het vinden van een oplossing voor het slibverwerkingsvraagstuk besloten ze gezamenlijk op te trekken.

Een belangrijk uitgangspunt is om het slib op een zo duurzaam mogelijke en tegen op termijn zo laag mogelijke maatschappelijke kosten te (laten) verwerken, staat in een persbericht van beide waterschappen.

Er waren drie opties, zo bleek in januari van dit jaar uit een toelichting van het dagelijks bestuur van het waterschap AGV:

a. slibdroging bij en door afvalbedrijf HVC in Alkmaar
b. verwerking via aanbesteding op de markt
c. verwerking met de MID-MIX-technologie (slibverwerking met ongebluste kalk), waar de Amsterdamse vuilverbrander Afval Energie Bedrijf (AEB) eventueel op de lange termijn op wil inzetten als alternatieve slibverwerking.

Van de drie opties leek in januari slibdroging bij HVC het meest kansrijk. Dat wordt nu bevestigd, zo blijkt uit het persbericht: “Bij duurzaamheid gaat het met name om het terugwinnen van energie en grondstoffen uit het zuiveringsslib en het verwerken van zuiveringsslib met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot. Verwerking via de beoogde slibdrooginstallatie van en bij HVC sloot hier van alle varianten het beste op aan.“

Krachten bundelen
De twee waterschappen willen de krachten bundelen met andere waterschappen die hun zuiveringsslib bij HVC laten verwerken, zoals Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). Deze samenwerking die zich richt op voldoende capaciteit, innovatie en duurzaamheid in de slibverwerking, geeft meer zekerheden in een ‘sterk dynamische markt met ondercapaciteit’ en heeft tevens als voordeel dat risico’s over meerdere partners worden verdeeld, aldus de twee waterschappen.

De ambitie om samen te werken wordt mede ingegeven door de slibcrisis die vorig jaar ontstond toen de slibverwerking bij AEB stil kwam te liggen. AGV kwam daardoor in grote problemen en moest met allerlei ad-hoc-oplossingen opslag vinden voor zijn slib. “De samenwerking met andere waterschappen zorgt ervoor dat we het systeem van slibverwerking in Nederland robuuster kunnen maken, zodat we niet meer in een slibcrisis zoals vorig jaar terecht komen”, zegt dagelijks bestuurder Sander Mager van AGV.

 

LEES OOK
AGV wil opgeslagen zuiveringsslib laten verwerken in Groot-Brittannië

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.