0
0
0
s2smodern

De waterschappen Amstel, Gooi en Vecht en Zuiderzeeland laten hun zuiveringsslib vanaf 2023 verwerken in de slibdrooginstallatie van Huisvuilcentrale HVC in Alkmaar. Dat melden de waterschappen die beide te maken hebben met aflopende slibverwerkingscontracten. In het vinden van een oplossing voor het slibverwerkingsvraagstuk besloten ze gezamenlijk op te trekken.

Een belangrijk uitgangspunt is om het slib op een zo duurzaam mogelijke en tegen op termijn zo laag mogelijke maatschappelijke kosten te (laten) verwerken, staat in een persbericht van beide waterschappen.

Er waren drie opties, zo bleek in januari van dit jaar uit een toelichting van het dagelijks bestuur van het waterschap AGV:

a. slibdroging bij en door afvalbedrijf HVC in Alkmaar
b. verwerking via aanbesteding op de markt
c. verwerking met de MID-MIX-technologie (slibverwerking met ongebluste kalk), waar de Amsterdamse vuilverbrander Afval Energie Bedrijf (AEB) eventueel op de lange termijn op wil inzetten als alternatieve slibverwerking.

Van de drie opties leek in januari slibdroging bij HVC het meest kansrijk. Dat wordt nu bevestigd, zo blijkt uit het persbericht: “Bij duurzaamheid gaat het met name om het terugwinnen van energie en grondstoffen uit het zuiveringsslib en het verwerken van zuiveringsslib met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot. Verwerking via de beoogde slibdrooginstallatie van en bij HVC sloot hier van alle varianten het beste op aan.“

Krachten bundelen
De twee waterschappen willen de krachten bundelen met andere waterschappen die hun zuiveringsslib bij HVC laten verwerken, zoals Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). Deze samenwerking die zich richt op voldoende capaciteit, innovatie en duurzaamheid in de slibverwerking, geeft meer zekerheden in een ‘sterk dynamische markt met ondercapaciteit’ en heeft tevens als voordeel dat risico’s over meerdere partners worden verdeeld, aldus de twee waterschappen.

De ambitie om samen te werken wordt mede ingegeven door de slibcrisis die vorig jaar ontstond toen de slibverwerking bij AEB stil kwam te liggen. AGV kwam daardoor in grote problemen en moest met allerlei ad-hoc-oplossingen opslag vinden voor zijn slib. “De samenwerking met andere waterschappen zorgt ervoor dat we het systeem van slibverwerking in Nederland robuuster kunnen maken, zodat we niet meer in een slibcrisis zoals vorig jaar terecht komen”, zegt dagelijks bestuurder Sander Mager van AGV.

 

LEES OOK
AGV wil opgeslagen zuiveringsslib laten verwerken in Groot-Brittannië

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Mladen Filipan · 24 days ago
    Een korte reactie op de verklaring inzake duurzaamheid in dit artikel: “Diverse onafhankelijke berekeningen hebben aangetoond dat drogen en verbranden van RWZI slibben NIET de meest duurzame oplossing is. Bewering inzake CO2-uitstoot is zeer discutabel en er wordt geen rekening gehouden met de uitstoot van stikstof”. Mladen Filipan, VSGM (MID MIX).

Laatste reacties op onze artikelen

Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?
Op welke manier wordt dan fosfaat teruggewonnen?
Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.