secundair logo knw 1

De waterschappen Amstel, Gooi en Vecht en Zuiderzeeland laten hun zuiveringsslib vanaf 2023 verwerken in de slibdrooginstallatie van Huisvuilcentrale HVC in Alkmaar. Dat melden de waterschappen die beide te maken hebben met aflopende slibverwerkingscontracten. In het vinden van een oplossing voor het slibverwerkingsvraagstuk besloten ze gezamenlijk op te trekken.

Een belangrijk uitgangspunt is om het slib op een zo duurzaam mogelijke en tegen op termijn zo laag mogelijke maatschappelijke kosten te (laten) verwerken, staat in een persbericht van beide waterschappen.

Er waren drie opties, zo bleek in januari van dit jaar uit een toelichting van het dagelijks bestuur van het waterschap AGV:

a. slibdroging bij en door afvalbedrijf HVC in Alkmaar
b. verwerking via aanbesteding op de markt
c. verwerking met de MID-MIX-technologie (slibverwerking met ongebluste kalk), waar de Amsterdamse vuilverbrander Afval Energie Bedrijf (AEB) eventueel op de lange termijn op wil inzetten als alternatieve slibverwerking.

Van de drie opties leek in januari slibdroging bij HVC het meest kansrijk. Dat wordt nu bevestigd, zo blijkt uit het persbericht: “Bij duurzaamheid gaat het met name om het terugwinnen van energie en grondstoffen uit het zuiveringsslib en het verwerken van zuiveringsslib met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot. Verwerking via de beoogde slibdrooginstallatie van en bij HVC sloot hier van alle varianten het beste op aan.“

Krachten bundelen
De twee waterschappen willen de krachten bundelen met andere waterschappen die hun zuiveringsslib bij HVC laten verwerken, zoals Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). Deze samenwerking die zich richt op voldoende capaciteit, innovatie en duurzaamheid in de slibverwerking, geeft meer zekerheden in een ‘sterk dynamische markt met ondercapaciteit’ en heeft tevens als voordeel dat risico’s over meerdere partners worden verdeeld, aldus de twee waterschappen.

De ambitie om samen te werken wordt mede ingegeven door de slibcrisis die vorig jaar ontstond toen de slibverwerking bij AEB stil kwam te liggen. AGV kwam daardoor in grote problemen en moest met allerlei ad-hoc-oplossingen opslag vinden voor zijn slib. “De samenwerking met andere waterschappen zorgt ervoor dat we het systeem van slibverwerking in Nederland robuuster kunnen maken, zodat we niet meer in een slibcrisis zoals vorig jaar terecht komen”, zegt dagelijks bestuurder Sander Mager van AGV.

 

LEES OOK
AGV wil opgeslagen zuiveringsslib laten verwerken in Groot-Brittannië

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.