Het bestuur van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) erkent volledig de verantwoordelijkheid voor de problemen rond de belastingaanslagen en biedt daarvoor excuses aan. Dat schrijft dijkgraaf Joyce Sylvester in reactie op een brief van de Nationale Ombudsman, die vond dat het waterschap meer kon doen voor de gedupeerden.
De problemen ontstonden door de invoering van een nieuw computersysteem voor de inning van de belasting in 2021. Dat leidde tot veel vertragingen en fouten in de belastingaanslagen. Inwoners ontvingen jaren geen aanslag en moeten nu ineens over meerdere jaren tegelijk belasting betalen.
De Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen, ontving daarover veel vragen en klachten. In een brief aan de dijkgraaf uitte hij in april 2024 al zijn zorgen, die hij eind januari van dit jaar herhaalde in een nieuwe brief. Want burgers blijven hun problemen en zorgen met hem delen, zo verklaarde hij.
Bovendien zullen ze de gevolgen nu ook echt gaan merken. De ‘inhaalslag’ die het waterschap en uitvoeringsorganisatie Waternet maken, gaat namelijk een nieuwe fase in: van het opleggen van de belastingaanslag naar de inning daarvan.
Aanbevelingen
De ombudsman doet ook vijf aanbevelingen om die inhaalslag te verbeteren, met het verzoek om daar binnen zes weken op te reageren. Dat doet Sylvester in een brief aan de ombudsman die vanmorgen, met een korte verklaring, tevens op de website van AGV en Waternet is gepubliceerd.
Puntsgewijs loopt ze daarin de aanbevelingen af, te beginnen met de eerste: neem verantwoordelijkheid, erken fouten en maak excuses. Het bestuur trekt bereidwillig het boetekleed aan en belooft ook in de begeleidende brief bij de belastingaanslag die later dit jaar naar de ruim 1,4 miljoen inwoners gaat zijn excuses ‘opnieuw’ aan te bieden.
Dat is namelijk al eerder gedaan, zo legt de dijkgraaf uit, en wel in de landelijke en lokale media, via de socials, in de brief bij de belastingaanslagen 2023 en 2024 en in individuele gesprekken met inwoners. Wel erkent ze dat de communicatie in de jaren waarin geen belastingaanslagen zijn verstuurd beter had gemoeten.
In gesprek
Verder wil het bestuur het reeds bestaande burgerpanel een grotere rol geven, de informatie aan de inwoners en het klachtenproces verbeteren en waar mogelijk persoonlijk contact leggen bij invorderingsacties.
Ook neemt AGV de uitnodiging van de Nationale Ombudsman aan om in gesprek te gaan “over de werkwijze waarop we het burgerperspectief nog beter kunnen verankeren in onze aanpak van de inhaalslag waterschapsbelasting”.
Tot slot zwaait Sylvester de medewerkers lof toe, die hard hebben gewerkt om de achterstanden in te halen. "Vanaf dit jaar kunnen inwoners weer jaarlijks één aanslag waterschapsbelasting verwachten", belooft ze.