0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Om de bodem en het water goed op peil te houden, werkt waterschap Zuiderzeeland samen met de provincie Flevoland en LTO Noord in het actieplan Bodem&Water. Op een speciale kennisdag haalde het actieplan 220 agrariërs uit de provincie bij elkaar om oplossingen te delen.

Het actieplan is opgezet om de partijen in Provincie Flevoland te verbinden, die te maken hebben met bodembeheer en waterkwaliteit. "Er is een gezamenlijk belang. We werken samen om praktische oplossingen te vinden waardoor wordt voldaan aan de wettelijke eisen rond het verbeteren van de waterkwaliteit en het beperken van de emissies," zegt Theresa Kombrink van Waterschap Zuiderzeeland.

"De sleutel om aan de wettelijke eisen te voldoen, ligt voor de boer bij een goede bodem," meent Albert Jan Olijve, organisator van de kennisdag. "Een goede bodem kan water beter vasthouden en levert daardoor een bijdrage aan het waterbergend vermogen. Een betere bodem zorgt ook voor minder uit- en afspoeling van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen."

Overal in Nederland zijn boeren daarom bewust bezig met duurzaam bodembeheer, denkt Olijve. Zeker ook in Flevoland worden er veel verschillende initiatieven ontplooid. "Het bewustzijn dat we iets moeten ondernemen om onze bodem in goede staat te houden is hier groot. Dat komt deels door de inspanning van het actieplan en andere organisaties, maar ook omdat Flevoland een jonge provincie is. Nog niet zo lang geleden begon men hier op maagdelijke grond te boeren, maar nu merken we dat de kwaliteit wel minder wordt. Daar zijn de meeste agrariërs het wel over eens."

Er is volgens Kombrink en Olijve niet een manier om het bodembeheer en de waterkwaliteit op peil te houden. "Er zijn heel veel verschillende manieren," zegt Kombrink. "Maar de oplossingen die de agrariërs vinden, delen ze meestal alleen in hun eigen netwerken. Een centrale kennisdag was daarom een ideaal middel om de aanwezige netwerken en de opgebouwde kennis bij elkaar te brengen. De bezoekers waren ook enthousiast en het actieplan loopt de komende jaren nog door. We zullen dus zeker nog naar andere momenten zoeken om zoveel mogelijk partijen bij elkaar te brengen en van elkaar te laten leren."

Het viel Olijve op dat er een duidelijke rode draad te herkennen was in de verhalen die hij hoorde tijdens de kennisdag. "Ze willen allemaal weerbaarder worden en beter om kunnen gaan met de gevolgen van klimaatverandering. Iedereen merkt dat het 's winters meer regent en 's zomers heftiger, afgewisseld met periodes van droogte. Agrariërs worden dus op een hele concrete manier geconfronteerd met de veranderingen in het klimaat en zijn zich ontzettend bewust van de noodzaak om daar nu mee bezig te zijn."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Meest gelezen

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het

Welkom op de nieuwe site van H2O/KNW!

Wil je een rondleiding of ga je liever gelijk aan de slag?

Neem een rondleiding      Ga gelijk aan de slag