0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Waterschap Brabantse Delta gaat de bijna vijftig jaar oude afvalwaterpersleiding in West-Brabant renoveren. De pompstations worden vernieuwd en de persleiding wordt verder verdubbeld. Ook vernieuwt het waterschap de automatisering volledig. Daarna kan de afvalwaterpersleiding weer minstens dertig jaar mee.

De afvalwaterpersleiding (AWP) loopt van de Noord-Brabantse gemeente Moerdijk naar het Zeeuwse dorp Waarde. Het afvalwater wordt vlak voor het eindpunt gereinigd bij rioolwaterzuiveringsinstallatie Bath en komt uiteindelijk in de Westerschelde terecht. De persleiding stamt uit het begin van de jaren zeventig. Daarom heeft waterschap Brabantse Delta besloten tot een forse opknapbeurt. Het renovatieproject AWP 2.0 duurt tot en met 2023 en kost ongeveer 90 miljoen euro.

Portretfoto Wouter van OschWouter van Osch

“Het is tijd om alles grondig aan te pakken”, zegt Wouter van Osch van het waterschap. “Daarna kan de afvalwaterpersleiding nog zeker dertig jaar mee.” Van Osch is omgevingsmanager bij het renovatieproject AWP 2.0. Hij heeft het over een voor Nederland uniek systeem vanwege de lengte en de schaalgrootte. De afvalwaterpersleiding is zestig kilometer lang en transporteert per dag gemiddeld 70.000 kubieke meter afvalwater van industrieterrein Moerdijk en 35 dorpen en steden naar rwzi Bath. Van Osch: “Wij hebben als enige waterschap een afvalwaterpersleiding van deze omvang qua grootte en lengte.”

 'De leiding kan straks weer zeker dertig jaar mee'

Leidingen nog in goede staat
Volgens Van Osch zit er amper slijtage op de afvalwaterpersleiding zelf. “We hebben de leidingen in het systeem uitgebreid geïnspecteerd met behulp van camera's en duikacties. Zij blijken nog in verbazingwekkend goede staat. Na het verwijderen van het vuil aan de binnenkant oogden de leidingen zo goed als nieuw. Eigenlijk heeft de vervuiling hen beschermd, waardoor we er weinig aan hoeven te doen.” Wel worden alle vlinderkleppen vervangen door schuifkleppen. “Dat is nodig omdat de rotzooi die mensen doorspoelen zoals vochtige toiletdoekjes, blijft hangen achter de vlinderkleppen.”

De grootste ingreep is dat de afvalwaterpersleiding wordt verdubbeld in het gebied van Rilland in de Zeeuwse gemeente Reimerswaal. Het gaat om een 3,6 kilometer lang stuk tussen grofweg de dorpen Woensdrecht en Bath, vertelt Van Osch. “Hier komt een tweede leiding bij om de totale capaciteit van de afvalwaterpersleiding te vergroten van maximaal 18.000 naar 20.000 kubieke meter per uur. Aannemer GW Leidingtechniek start eind augustus met de aanleg. De werkzaamheden zijn naar verwachting klaar in de loop van 2020.”

Infographic Renovatieproject AWP 2.0

 

Facelift voor pompstations
De vier pompstations en de rioolwaterzuiveringsinstallatie Bath krijgen een forse facelift. De aannemerscombinatie PAUW (waarin de bedrijven GMB, Royal HaskoningDHV, Van der Kamp, Hoppenbrouwers en Pentair Fairbanks Nijhuis samenwerken) knappen de gebouwen en terreinen op. Ook worden pompen en terugslagkleppen vervangen en extra pompen geplaatst. “Dit gebeurt gefaseerd”, zegt Van Osch. “We pakken de pompstations vanaf oktober een voor een aan, zodat de winkel openblijft.”

Daarnaast wordt de volledige automatisering van de afvalwaterpersleiding vernieuwd. Hierdoor kunnen de installaties beter op afstand worden bediend. Van Osch: “De techniek en het gebruiksgemak voor onze medewerkers gaan er aanzienlijk op vooruit.”

Afstemming met omgeving
Het projectteam betrekt de omgeving zoveel mogelijk bij de renovatie. “Het is echt afstemmen en afstemmen”, aldus Van Osch. “Zo hebben we contact met de bedrijven en gemeenten over de dagen waarop we de afvalwaterpersleiding voor kortere of langere tijd moeten uitzetten. Dat afschakelen gebeurt al enkele keren per jaar in verband met onderhoud, maar zal nu vaker plaatsvinden.”

De aanleg van de tweede leiding heeft de grootste impact op de omgeving, besluit Van Osch. “Er moeten bijvoorbeeld tijdelijk wegen worden afgesloten. We hebben vroeg contact gezocht met bewoners en boeren om over de noodzakelijke maatregelen te overleggen en iedereen te informeren.”

 

MEER INFORMATIE
Waterschap Brabantse Delta over renovatieproject AWP 2.0
Korte video over afvalwaterpersleiding

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het