Waterschap Brabantse Delta gaat de bijna vijftig jaar oude afvalwaterpersleiding in West-Brabant renoveren. De pompstations worden vernieuwd en de persleiding wordt verder verdubbeld. Ook vernieuwt het waterschap de automatisering volledig. Daarna kan de afvalwaterpersleiding weer minstens dertig jaar mee.

De afvalwaterpersleiding (AWP) loopt van de Noord-Brabantse gemeente Moerdijk naar het Zeeuwse dorp Waarde. Het afvalwater wordt vlak voor het eindpunt gereinigd bij rioolwaterzuiveringsinstallatie Bath en komt uiteindelijk in de Westerschelde terecht. De persleiding stamt uit het begin van de jaren zeventig. Daarom heeft waterschap Brabantse Delta besloten tot een forse opknapbeurt. Het renovatieproject AWP 2.0 duurt tot en met 2023 en kost ongeveer 90 miljoen euro.

Portretfoto Wouter van OschWouter van Osch

“Het is tijd om alles grondig aan te pakken”, zegt Wouter van Osch van het waterschap. “Daarna kan de afvalwaterpersleiding nog zeker dertig jaar mee.” Van Osch is omgevingsmanager bij het renovatieproject AWP 2.0. Hij heeft het over een voor Nederland uniek systeem vanwege de lengte en de schaalgrootte. De afvalwaterpersleiding is zestig kilometer lang en transporteert per dag gemiddeld 70.000 kubieke meter afvalwater van industrieterrein Moerdijk en 35 dorpen en steden naar rwzi Bath. Van Osch: “Wij hebben als enige waterschap een afvalwaterpersleiding van deze omvang qua grootte en lengte.”

 'De leiding kan straks weer zeker dertig jaar mee'

Leidingen nog in goede staat
Volgens Van Osch zit er amper slijtage op de afvalwaterpersleiding zelf. “We hebben de leidingen in het systeem uitgebreid geïnspecteerd met behulp van camera's en duikacties. Zij blijken nog in verbazingwekkend goede staat. Na het verwijderen van het vuil aan de binnenkant oogden de leidingen zo goed als nieuw. Eigenlijk heeft de vervuiling hen beschermd, waardoor we er weinig aan hoeven te doen.” Wel worden alle vlinderkleppen vervangen door schuifkleppen. “Dat is nodig omdat de rotzooi die mensen doorspoelen zoals vochtige toiletdoekjes, blijft hangen achter de vlinderkleppen.”

De grootste ingreep is dat de afvalwaterpersleiding wordt verdubbeld in het gebied van Rilland in de Zeeuwse gemeente Reimerswaal. Het gaat om een 3,6 kilometer lang stuk tussen grofweg de dorpen Woensdrecht en Bath, vertelt Van Osch. “Hier komt een tweede leiding bij om de totale capaciteit van de afvalwaterpersleiding te vergroten van maximaal 18.000 naar 20.000 kubieke meter per uur. Aannemer GW Leidingtechniek start eind augustus met de aanleg. De werkzaamheden zijn naar verwachting klaar in de loop van 2020.”

Infographic Renovatieproject AWP 2.0

 

Facelift voor pompstations
De vier pompstations en de rioolwaterzuiveringsinstallatie Bath krijgen een forse facelift. De aannemerscombinatie PAUW (waarin de bedrijven GMB, Royal HaskoningDHV, Van der Kamp, Hoppenbrouwers en Pentair Fairbanks Nijhuis samenwerken) knappen de gebouwen en terreinen op. Ook worden pompen en terugslagkleppen vervangen en extra pompen geplaatst. “Dit gebeurt gefaseerd”, zegt Van Osch. “We pakken de pompstations vanaf oktober een voor een aan, zodat de winkel openblijft.”

Daarnaast wordt de volledige automatisering van de afvalwaterpersleiding vernieuwd. Hierdoor kunnen de installaties beter op afstand worden bediend. Van Osch: “De techniek en het gebruiksgemak voor onze medewerkers gaan er aanzienlijk op vooruit.”

Afstemming met omgeving
Het projectteam betrekt de omgeving zoveel mogelijk bij de renovatie. “Het is echt afstemmen en afstemmen”, aldus Van Osch. “Zo hebben we contact met de bedrijven en gemeenten over de dagen waarop we de afvalwaterpersleiding voor kortere of langere tijd moeten uitzetten. Dat afschakelen gebeurt al enkele keren per jaar in verband met onderhoud, maar zal nu vaker plaatsvinden.”

De aanleg van de tweede leiding heeft de grootste impact op de omgeving, besluit Van Osch. “Er moeten bijvoorbeeld tijdelijk wegen worden afgesloten. We hebben vroeg contact gezocht met bewoners en boeren om over de noodzakelijke maatregelen te overleggen en iedereen te informeren.”

 

MEER INFORMATIE
Waterschap Brabantse Delta over renovatieproject AWP 2.0
Korte video over afvalwaterpersleiding

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bij de discussie over natuurlijke systemen komt altijd de opmerking over benodigde ruimte naar voren. Hoeveel is dat?
In het genoemde Stowa rapport wordt een onderscheid gemaakt naar:
Op basis van de nadere uitwerking kunnen technologen en beleidsmedewerkers van waterschappen een gefundeerde keuze maken voor een natuurlijk systeem, afhankelijk van de specifieke situatie op een RWZI en de gekozen opties:
A. Toepassing van een enkel systeem als ‘stand alone’ techniek als uitbreiding van de RWZI, voor upgrading van het effluent (afloop nabezinktank).
B. Als inpassing in een integraal natuurlijk systeem wat naast effluentbehandeling ook recht doet aan de omgeving en waarbij functies zoals het creëren van natuurlijk, levend water, effluentbuffering, recreatie en natuur gecombineerd worden.
De Waterharmonica's nemen de meeste ruimte in, zeker omdat voor een goede verwijdering van medicijnen laag tot zeer lage belaste Waterharmonica's nodig zijn (zie ook Stowa 2013-07). Dus een hydraulische belasting van zeker niet meer dan 0,05 m/dag. Ofwel een ruimte beslag van 2,5 tot 3,75 m2 per inwoner.
Het totale debiet aan gezuiverd afvalwater in Nederland is ca. 2.000.000 m3 per jaar (CBS, data 2020). Dit zou dan neerkomen op een totaal netto ruimte beslag van 4.000 ha in heel Nederland. Zeg 5.000 tot maximaal 10.000 ha. Dit lijkt veel, maar het is wel met gestapelde belangen en mogelijkheden. Stel 25 cm waterberging: 10.000.000 waterberging, stel dat een kwart van de Waterharmonica's als KRW-waardig wordt beschouwd (is best wel reëel): 500 tot 1.000 ha.... En dan nog recreatie, natuur, CO2-vastlegging, stikstofrechten? Vrienden maken, bufferzones rond de rwzi's. Een voorbeeld van een zoektocht, uitgevoerd door het Wetterskip Fryslân: http://www.waterharmonica.nl/reports/LW289-47_005-rapd02-waterharmonica.pdf. Op weg naar 2027?
Ruud Kampf
Rekel/water
Ik ben niet helemaal thuis in de bestuursvorm van een Waterschappen, maar wat staat er nu precies in dit bericht?
Dus bij hoogheemraadschap Delfland kies je een partij. Vervolgens hebben een paar partijen meer zetels dan andere. Daarna wordt er een Bestuursakkoord getekend door alle partijen, waar ook de minder grote (verliezende) partijen zeggenschap in hebben? Er staat ook: "De gezamenlijk gekozen hoogheemraden vertegenwoordigen in het dagelijks bestuur alle fracties". Wat betekent het dan om een fractie te vertegenwoordigen in de praktijk?
In het geval van hoogheemraadschap Delfland is stemmen op een partij dus niet super zinvol, omdat daarna toch met alle andere partijen wordt samengewerkt om tot een Bestuursakkoord te komen. Grote partijen hebben dan niet meer te bepalen dan kleine partijen?
Ieder waterschap zou zoiets voor de eigen provincie, verzorgingsgebied moeten hebben.
Kunnen jullie aub even beter op spelling checken; al jullie artikelen staan vol fouten.
@Willem VroomNatuurlijk hoort de landbouwsector niet mee te betalen aan deze denkfout van Rijkswaterstaat. Dit had men met het maken van de plannen kunnen weten. De kostenpost en eventuele gevolgschade dient geheel voor rekening van het scheepvaartverkeer gebracht te worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!