secundair logo knw 1

Een pomp in een van de pompstations van de afvalwaterpersleiding I foto: Waterschap Brabantse Delta

Waterschap Brabantse Delta gaat de bijna vijftig jaar oude afvalwaterpersleiding in West-Brabant renoveren. De pompstations worden vernieuwd en de persleiding wordt verder verdubbeld. Ook vernieuwt het waterschap de automatisering volledig. Daarna kan de afvalwaterpersleiding weer minstens dertig jaar mee.

De afvalwaterpersleiding (AWP) loopt van de Noord-Brabantse gemeente Moerdijk naar het Zeeuwse dorp Waarde. Het afvalwater wordt vlak voor het eindpunt gereinigd bij rioolwaterzuiveringsinstallatie Bath en komt uiteindelijk in de Westerschelde terecht. De persleiding stamt uit het begin van de jaren zeventig. Daarom heeft waterschap Brabantse Delta besloten tot een forse opknapbeurt. Het renovatieproject AWP 2.0 duurt tot en met 2023 en kost ongeveer 90 miljoen euro.

Portretfoto Wouter van OschWouter van Osch

“Het is tijd om alles grondig aan te pakken”, zegt Wouter van Osch van het waterschap. “Daarna kan de afvalwaterpersleiding nog zeker dertig jaar mee.” Van Osch is omgevingsmanager bij het renovatieproject AWP 2.0. Hij heeft het over een voor Nederland uniek systeem vanwege de lengte en de schaalgrootte. De afvalwaterpersleiding is zestig kilometer lang en transporteert per dag gemiddeld 70.000 kubieke meter afvalwater van industrieterrein Moerdijk en 35 dorpen en steden naar rwzi Bath. Van Osch: “Wij hebben als enige waterschap een afvalwaterpersleiding van deze omvang qua grootte en lengte.”

 'De leiding kan straks weer zeker dertig jaar mee'

Leidingen nog in goede staat
Volgens Van Osch zit er amper slijtage op de afvalwaterpersleiding zelf. “We hebben de leidingen in het systeem uitgebreid geïnspecteerd met behulp van camera's en duikacties. Zij blijken nog in verbazingwekkend goede staat. Na het verwijderen van het vuil aan de binnenkant oogden de leidingen zo goed als nieuw. Eigenlijk heeft de vervuiling hen beschermd, waardoor we er weinig aan hoeven te doen.” Wel worden alle vlinderkleppen vervangen door schuifkleppen. “Dat is nodig omdat de rotzooi die mensen doorspoelen zoals vochtige toiletdoekjes, blijft hangen achter de vlinderkleppen.”

De grootste ingreep is dat de afvalwaterpersleiding wordt verdubbeld in het gebied van Rilland in de Zeeuwse gemeente Reimerswaal. Het gaat om een 3,6 kilometer lang stuk tussen grofweg de dorpen Woensdrecht en Bath, vertelt Van Osch. “Hier komt een tweede leiding bij om de totale capaciteit van de afvalwaterpersleiding te vergroten van maximaal 18.000 naar 20.000 kubieke meter per uur. Aannemer GW Leidingtechniek start eind augustus met de aanleg. De werkzaamheden zijn naar verwachting klaar in de loop van 2020.”

Infographic Renovatieproject AWP 2.0

 

Facelift voor pompstations
De vier pompstations en de rioolwaterzuiveringsinstallatie Bath krijgen een forse facelift. De aannemerscombinatie PAUW (waarin de bedrijven GMB, Royal HaskoningDHV, Van der Kamp, Hoppenbrouwers en Pentair Fairbanks Nijhuis samenwerken) knappen de gebouwen en terreinen op. Ook worden pompen en terugslagkleppen vervangen en extra pompen geplaatst. “Dit gebeurt gefaseerd”, zegt Van Osch. “We pakken de pompstations vanaf oktober een voor een aan, zodat de winkel openblijft.”

Daarnaast wordt de volledige automatisering van de afvalwaterpersleiding vernieuwd. Hierdoor kunnen de installaties beter op afstand worden bediend. Van Osch: “De techniek en het gebruiksgemak voor onze medewerkers gaan er aanzienlijk op vooruit.”

Afstemming met omgeving
Het projectteam betrekt de omgeving zoveel mogelijk bij de renovatie. “Het is echt afstemmen en afstemmen”, aldus Van Osch. “Zo hebben we contact met de bedrijven en gemeenten over de dagen waarop we de afvalwaterpersleiding voor kortere of langere tijd moeten uitzetten. Dat afschakelen gebeurt al enkele keren per jaar in verband met onderhoud, maar zal nu vaker plaatsvinden.”

De aanleg van de tweede leiding heeft de grootste impact op de omgeving, besluit Van Osch. “Er moeten bijvoorbeeld tijdelijk wegen worden afgesloten. We hebben vroeg contact gezocht met bewoners en boeren om over de noodzakelijke maatregelen te overleggen en iedereen te informeren.”

 

MEER INFORMATIE
Waterschap Brabantse Delta over renovatieproject AWP 2.0
Korte video over afvalwaterpersleiding

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.