0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Waterschap Brabantse Delta gaat de bijna vijftig jaar oude afvalwaterpersleiding in West-Brabant renoveren. De pompstations worden vernieuwd en de persleiding wordt verder verdubbeld. Ook vernieuwt het waterschap de automatisering volledig. Daarna kan de afvalwaterpersleiding weer minstens dertig jaar mee.

De afvalwaterpersleiding (AWP) loopt van de Noord-Brabantse gemeente Moerdijk naar het Zeeuwse dorp Waarde. Het afvalwater wordt vlak voor het eindpunt gereinigd bij rioolwaterzuiveringsinstallatie Bath en komt uiteindelijk in de Westerschelde terecht. De persleiding stamt uit het begin van de jaren zeventig. Daarom heeft waterschap Brabantse Delta besloten tot een forse opknapbeurt. Het renovatieproject AWP 2.0 duurt tot en met 2023 en kost ongeveer 90 miljoen euro.

Portretfoto Wouter van OschWouter van Osch

“Het is tijd om alles grondig aan te pakken”, zegt Wouter van Osch van het waterschap. “Daarna kan de afvalwaterpersleiding nog zeker dertig jaar mee.” Van Osch is omgevingsmanager bij het renovatieproject AWP 2.0. Hij heeft het over een voor Nederland uniek systeem vanwege de lengte en de schaalgrootte. De afvalwaterpersleiding is zestig kilometer lang en transporteert per dag gemiddeld 70.000 kubieke meter afvalwater van industrieterrein Moerdijk en 35 dorpen en steden naar rwzi Bath. Van Osch: “Wij hebben als enige waterschap een afvalwaterpersleiding van deze omvang qua grootte en lengte.”

 'De leiding kan straks weer zeker dertig jaar mee'

Leidingen nog in goede staat
Volgens Van Osch zit er amper slijtage op de afvalwaterpersleiding zelf. “We hebben de leidingen in het systeem uitgebreid geïnspecteerd met behulp van camera's en duikacties. Zij blijken nog in verbazingwekkend goede staat. Na het verwijderen van het vuil aan de binnenkant oogden de leidingen zo goed als nieuw. Eigenlijk heeft de vervuiling hen beschermd, waardoor we er weinig aan hoeven te doen.” Wel worden alle vlinderkleppen vervangen door schuifkleppen. “Dat is nodig omdat de rotzooi die mensen doorspoelen zoals vochtige toiletdoekjes, blijft hangen achter de vlinderkleppen.”

De grootste ingreep is dat de afvalwaterpersleiding wordt verdubbeld in het gebied van Rilland in de Zeeuwse gemeente Reimerswaal. Het gaat om een 3,6 kilometer lang stuk tussen grofweg de dorpen Woensdrecht en Bath, vertelt Van Osch. “Hier komt een tweede leiding bij om de totale capaciteit van de afvalwaterpersleiding te vergroten van maximaal 18.000 naar 20.000 kubieke meter per uur. Aannemer GW Leidingtechniek start eind augustus met de aanleg. De werkzaamheden zijn naar verwachting klaar in de loop van 2020.”

Infographic Renovatieproject AWP 2.0

 

Facelift voor pompstations
De vier pompstations en de rioolwaterzuiveringsinstallatie Bath krijgen een forse facelift. De aannemerscombinatie PAUW (waarin de bedrijven GMB, Royal HaskoningDHV, Van der Kamp, Hoppenbrouwers en Pentair Fairbanks Nijhuis samenwerken) knappen de gebouwen en terreinen op. Ook worden pompen en terugslagkleppen vervangen en extra pompen geplaatst. “Dit gebeurt gefaseerd”, zegt Van Osch. “We pakken de pompstations vanaf oktober een voor een aan, zodat de winkel openblijft.”

Daarnaast wordt de volledige automatisering van de afvalwaterpersleiding vernieuwd. Hierdoor kunnen de installaties beter op afstand worden bediend. Van Osch: “De techniek en het gebruiksgemak voor onze medewerkers gaan er aanzienlijk op vooruit.”

Afstemming met omgeving
Het projectteam betrekt de omgeving zoveel mogelijk bij de renovatie. “Het is echt afstemmen en afstemmen”, aldus Van Osch. “Zo hebben we contact met de bedrijven en gemeenten over de dagen waarop we de afvalwaterpersleiding voor kortere of langere tijd moeten uitzetten. Dat afschakelen gebeurt al enkele keren per jaar in verband met onderhoud, maar zal nu vaker plaatsvinden.”

De aanleg van de tweede leiding heeft de grootste impact op de omgeving, besluit Van Osch. “Er moeten bijvoorbeeld tijdelijk wegen worden afgesloten. We hebben vroeg contact gezocht met bewoners en boeren om over de noodzakelijke maatregelen te overleggen en iedereen te informeren.”

 

MEER INFORMATIE
Waterschap Brabantse Delta over renovatieproject AWP 2.0
Korte video over afvalwaterpersleiding

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De titel van dit artikel is nietszeggend en had net zo goed kunnen luiden: 'bij alle watergedragen installaties is er een legionellarisico'. Legionella groeit nou eenmaal in een waterig milieu. Omdat risico het product is van kans en effect gaat het in werkelijkheid om de kans dat legionella kan groeien en het effect daarvan voor de omgeving.
Het risico (als resultante) kan dan gewoon heel erg klein zijn en is dat in de meeste gevallen waarschijnlijk ook. De kans op vermeerdering van legionella in een watersysteem houdt verband met veel factoren waarvan de temperatuur de belangrijkste is. De cases in Boxtel en Son hebben geleerd dat hoge temperaturen (> 30 grC) van het afvalwater hoogstwaarschijnlijk een belangrijke rol hebben gespeeld.
Het is ook al langer bekend dat Legionella pneumophila (als gevaarlijkste soort) vooral bij die temperaturen optimaal groeit. Bij effectieve afdekking en afzuiging van een bassin kan het effect naar de omgeving in feite naar nul worden gereduceerd en daarmee het risico! Het is onzinnig om dat op voorhand voor alle systemen te gaan eisen, want de kans op vermeerdering van Legionella pneumophila in biologische systemen met temperaturen < 30 grC zal ongetwijfeld een stuk kleiner zijn. Laten we dat eerst goed onderzoeken.
Verder is het onbegrijpelijk dat de Omgevingsdiensten inzetten op een doelvoorschrift met een harde eis dat er geen legionella in de lucht en het effluent zit. Het is namelijk praktisch gezien gewoon niet haalbaar en het leidt tot hoge maatschappelijke kosten en de toevoeging van veel ongewenste desinfectiemiddelen van effluenten. Vergeet niet dat in de lucht en het effluent van een gemiddelde RWZI ook Legionella pneumophila wordt aangetroffen (in aanzienlijk lage concentraties als bij de zuivering in Boxtel). Hoe zou je in de zuivering Legionella moeten bestrijden? Moeten we al ons RWZI-effluent gaan chloren of met UV behandelen?
Ik lees hier een typisch voorbeeld van een overheid die neigt tot een overreactie om in de toekomst elke aansprakelijkheid te kunnen weerleggen. Ondertussen wordt een groot deel van de industrie opgezadeld met het maken van hoge extra kosten voor het bestrijden van een relatief laag risico.
Jan Pronk maakte ooit als Minister van VROM dezelfde fout bij de Tijdelijke Regeling Legionellapreventie die zo'n beetje voor alle collectieve leidingwatersystemen in Nederland het legionellarisico moest gaan indammen. Dat moest worden teruggedraaid (naar alleen de prioritaire instellingen) want de maatschappelijke kosten die dat veroorzaakte waren simpelweg te hoog.
Leuk dat jullie aandacht besteden aan de notitie over de Nationale analyse waterkwaliteit, maar de stof die het meest overschrijdt is niet aluminium, maar ammonium. Als je dat wijzigt in de titel en tekst van de laatste alinea, klopt het verhaal weer.
Helaas zijn de filmpjes niet via het YouTube kanaal te vinden.
Grappig dat er nu pas actie via een collectief wordt opgestart. Waarom kun je in Nederland anno 2019 niet je douche water hergebruiken in je WC?!? Het zou verplicht moeten worden in nieuwbouw en een mogelijkheid in bestaande bouw, bijv via een platte tank in de kruipruimte.
@Wijnand VisserMet dank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het