secundair logo knw 1

Afvalwaterzuivering in Alexandrië in Egypte

Uit het afvalwater dat jaarlijks wereldwijd wordt geproduceerd kan 16,6 miljoen ton stikstof, 6,3 miljoen ton kalium en 3 miljoen ton fosfaat worden gewonnen. Met energie uit afvalwater kunnen 158 miljoen huishoudens van elektriciteit worden voorzien.

Dit staat in een onderzoek dat Instituut voor Water, Milieu en Gezondheid van de Universiteit van de Verenigde Naties (UNU-INWEH) deze week heeft gepubliceerd. De studie maakt duidelijk dat terugwinnen van grondstoffen en produceren van energie economische voordelen biedt, bijdraagt aan duurzame doelstellingen zoals circulaire economie en klimaatadaptatie en ook goed is voor het milieu: eutrofiëring zal worden geminimaliseerd.

Belangrijke inzichten
"Deze studie biedt belangrijke inzichten in het wereldwijde en regionale potentieel van afvalwater als bron van water, voedingsstoffen en energie", zei hoofdauteur Manzoor Qadir, verbonden aan UNU-INWEH in Hamilton, Canada, bij de presentatie van het rapport.

Wereldwijd wordt 380 miljard kubieke meter afvalwater geproduceerd, zo heeft het instituut berekend. Azië is de grootste afvalwaterproducent met een geschatte 159 miljard kubieke meter, wat overeenkomt met 42 procent van het stedelijk afvalwater dat wereldwijd wordt gegenereerd. De verwachting is dat dit percentage in 2030 zal zijn gestegen tot 44 procent.

Bij de cijfers over afvalwatervolumes moet een voorbehoud worden gemaakt, omdat in veel landen geen data of rapportages beschikbaar zijn over afvalwater. Ook erkennen de onderzoekers dat er nog maar beperkte mogelijkheden zijn om stoffen uit het afvalwater terug te winnen.

Veel potentie
Toch heeft het afvalwater veel potentie. Volgens de studie kan de energiewaarde van het mondiale afvalwater worden geschat op 53,2 miljard kubieke meter methaan, genoeg om 158 miljoen huishoudens van 3 tot 4 personen van energie te voorzien.

Gezien de verwachte toename van het afvalwater stijgt dat aantal tot 196 miljoen huishoudens in 2030 en tot 239 miljoen huishoudens in 2050.

Met het terugwinnen van voedingsstoffen (stikstof, kalium, fosfaat) uit het afvalwater kan wereldwijd in ruim 13 procent van de agrarische behoefte aan deze nutriënten worden voorzien. Met het gezuiverde water dat geschikt is voor hergebruik in de landbouw zou tot 31 miljoen hectare kunnen worden geïrrigeerd, wat overeenkomt met bijna 20 procent van de landbouwgrond in de Europese Unie.

De wetenschappers pleiten ervoor om urine in het stedelijke afvalwater, waarin zich 80 procent van het stikstof en 50 procent van het fosfaat bevindt, apart te verwerken. Dat is goedkoper en ook minder belastend voor het milieu, stellen ze.

MEER INFORMATIE
Rapport UNU-INWEH

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.