0
0
0
s2smodern

Uit het afvalwater dat jaarlijks wereldwijd wordt geproduceerd kan 16,6 miljoen ton stikstof, 6,3 miljoen ton kalium en 3 miljoen ton fosfaat worden gewonnen. Met energie uit afvalwater kunnen 158 miljoen huishoudens van elektriciteit worden voorzien.

Dit staat in een onderzoek dat Instituut voor Water, Milieu en Gezondheid van de Universiteit van de Verenigde Naties (UNU-INWEH) deze week heeft gepubliceerd. De studie maakt duidelijk dat terugwinnen van grondstoffen en produceren van energie economische voordelen biedt, bijdraagt aan duurzame doelstellingen zoals circulaire economie en klimaatadaptatie en ook goed is voor het milieu: eutrofiëring zal worden geminimaliseerd.

Belangrijke inzichten
"Deze studie biedt belangrijke inzichten in het wereldwijde en regionale potentieel van afvalwater als bron van water, voedingsstoffen en energie", zei hoofdauteur Manzoor Qadir, verbonden aan UNU-INWEH in Hamilton, Canada, bij de presentatie van het rapport.

Wereldwijd wordt 380 miljard kubieke meter afvalwater geproduceerd, zo heeft het instituut berekend. Azië is de grootste afvalwaterproducent met een geschatte 159 miljard kubieke meter, wat overeenkomt met 42 procent van het stedelijk afvalwater dat wereldwijd wordt gegenereerd. De verwachting is dat dit percentage in 2030 zal zijn gestegen tot 44 procent.

Bij de cijfers over afvalwatervolumes moet een voorbehoud worden gemaakt, omdat in veel landen geen data of rapportages beschikbaar zijn over afvalwater. Ook erkennen de onderzoekers dat er nog maar beperkte mogelijkheden zijn om stoffen uit het afvalwater terug te winnen.

Veel potentie
Toch heeft het afvalwater veel potentie. Volgens de studie kan de energiewaarde van het mondiale afvalwater worden geschat op 53,2 miljard kubieke meter methaan, genoeg om 158 miljoen huishoudens van 3 tot 4 personen van energie te voorzien.

Gezien de verwachte toename van het afvalwater stijgt dat aantal tot 196 miljoen huishoudens in 2030 en tot 239 miljoen huishoudens in 2050.

Met het terugwinnen van voedingsstoffen (stikstof, kalium, fosfaat) uit het afvalwater kan wereldwijd in ruim 13 procent van de agrarische behoefte aan deze nutriënten worden voorzien. Met het gezuiverde water dat geschikt is voor hergebruik in de landbouw zou tot 31 miljoen hectare kunnen worden geïrrigeerd, wat overeenkomt met bijna 20 procent van de landbouwgrond in de Europese Unie.

De wetenschappers pleiten ervoor om urine in het stedelijke afvalwater, waarin zich 80 procent van het stikstof en 50 procent van het fosfaat bevindt, apart te verwerken. Dat is goedkoper en ook minder belastend voor het milieu, stellen ze.

MEER INFORMATIE
Rapport UNU-INWEH

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste waterschappers, als jullie de waterpeilen pas per 1 april opzetten, dan beginnen we het groeiseizoen dus met een nagenoeg leeg watersysteem. Het opzetten van de peilen moet minstens een maand eerder. En ja, dat kan plaatselijk enige natschade geven. Accepteren we dat niet, dan moeten we in mei en juni niet 'huilie-huilie' doen over droogte. Dan hebben we dat deels zelf veroorzaakt.
@RogerHallo Roger, dank voor je reactie. Ik help je graag verder en kan je voorzien van alle informatie waar je om vraagt. We hebben een aantal mooie referenties, artikelen in diverse vakbladen en uiteraard onze eigen website. Ik denk echter dat dit platform daar niet de aangewezen plaats voor is. Ik kom dan ook graag verder met je in contact. Zou je een mail kunnen sturen naar marketing@pathema.nl?
De recente berichtgeving rondom het watergebruik van datacenters is gebaseerd op onjuiste cijfers en aannames. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het waterleidingbedrijf PWN geven een heel ander beeld. Daarnaast is het in Nederland reeds wettelijk geregeld dat de levering van water voor drinkwater altijd voor de levering aan de industrie gaat. Door onjuiste berichtgeving wordt er onterecht een panieksituatie gecreëerd, met verstrekkende gevolgen.
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliën, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/

Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Er is onderzocht wat het effect is van een watertemperatuur voor zoetwater vissen. Een zeer relevant onderzoek. Is er ook onderzocht wat het effect is voor de zalmen en forellen die kuit schieten in de rivier waar hun ouders kuit hebben geschoten?
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.
Laten we uitkijken dat de Japanse bladvlo die nu ingezet is tegen de duizendknoop niet later een probleem gaat vormen wat we nu nog niet overzien. Soms is het middel erger dan de kwaal.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.