0
0
0
s2smodern

Uit het afvalwater dat jaarlijks wereldwijd wordt geproduceerd kan 16,6 miljoen ton stikstof, 6,3 miljoen ton kalium en 3 miljoen ton fosfaat worden gewonnen. Met energie uit afvalwater kunnen 158 miljoen huishoudens van elektriciteit worden voorzien.

Dit staat in een onderzoek dat Instituut voor Water, Milieu en Gezondheid van de Universiteit van de Verenigde Naties (UNU-INWEH) deze week heeft gepubliceerd. De studie maakt duidelijk dat terugwinnen van grondstoffen en produceren van energie economische voordelen biedt, bijdraagt aan duurzame doelstellingen zoals circulaire economie en klimaatadaptatie en ook goed is voor het milieu: eutrofiëring zal worden geminimaliseerd.

Belangrijke inzichten
"Deze studie biedt belangrijke inzichten in het wereldwijde en regionale potentieel van afvalwater als bron van water, voedingsstoffen en energie", zei hoofdauteur Manzoor Qadir, verbonden aan UNU-INWEH in Hamilton, Canada, bij de presentatie van het rapport.

Wereldwijd wordt 380 miljard kubieke meter afvalwater geproduceerd, zo heeft het instituut berekend. Azië is de grootste afvalwaterproducent met een geschatte 159 miljard kubieke meter, wat overeenkomt met 42 procent van het stedelijk afvalwater dat wereldwijd wordt gegenereerd. De verwachting is dat dit percentage in 2030 zal zijn gestegen tot 44 procent.

Bij de cijfers over afvalwatervolumes moet een voorbehoud worden gemaakt, omdat in veel landen geen data of rapportages beschikbaar zijn over afvalwater. Ook erkennen de onderzoekers dat er nog maar beperkte mogelijkheden zijn om stoffen uit het afvalwater terug te winnen.

Veel potentie
Toch heeft het afvalwater veel potentie. Volgens de studie kan de energiewaarde van het mondiale afvalwater worden geschat op 53,2 miljard kubieke meter methaan, genoeg om 158 miljoen huishoudens van 3 tot 4 personen van energie te voorzien.

Gezien de verwachte toename van het afvalwater stijgt dat aantal tot 196 miljoen huishoudens in 2030 en tot 239 miljoen huishoudens in 2050.

Met het terugwinnen van voedingsstoffen (stikstof, kalium, fosfaat) uit het afvalwater kan wereldwijd in ruim 13 procent van de agrarische behoefte aan deze nutriënten worden voorzien. Met het gezuiverde water dat geschikt is voor hergebruik in de landbouw zou tot 31 miljoen hectare kunnen worden geïrrigeerd, wat overeenkomt met bijna 20 procent van de landbouwgrond in de Europese Unie.

De wetenschappers pleiten ervoor om urine in het stedelijke afvalwater, waarin zich 80 procent van het stikstof en 50 procent van het fosfaat bevindt, apart te verwerken. Dat is goedkoper en ook minder belastend voor het milieu, stellen ze.

MEER INFORMATIE
Rapport UNU-INWEH

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ha Floor - wat een inspirerend verhaal! Leuk om tot mij te nemen… .én als voorbeeld te nemen voor de Bollenstreek.
Erg leuk om te lezen dat de omslag van 'samenwerken omdat het moet' naar 'samenwerken omdat het loont' is gemaakt!
Ik ben bestuurlid van een VvE vakantiepark (Resort Duynzicht, Julianadorp aan Zee) met 36 individuele losstaande huizen, eigen watermeter, geen complex watersysteem, verhuurd grotendeels door commerciële verhuurorganisatie (Roompot).
Na heel veel onduidelijkheid zou deze wijze van verhuren het park 'prioritair' maken.
Wij hanteren een Legionella-beheersplan, geprotocolleerd en gedocumenteerd.
Als de recreatiewoningen 'zorghuizen' zouden zijn, of de verhuur door een eigenaar verzorgd zou worden waren ze NIET prioritair. Nu zijn wij verplicht OOK nog een peperduur geregistreerd bedrijf in de arm te nemen.
Hoe volstrekt onlogisch en belachelijk overdreven kunnen de voorschriften zijn?
Wat is het verschil met een particulier bewoond huisje, of een enkele recreatiewoning (beide NIET prioritair)?
Dat zal wel een massale oproep zijn geweest van al die AVV leden!
Wellicht een volgende keer ook de andere bonden eens raadplegen voor een evenwichtig artikel?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.