WATERBLOG - In mei 2017 zijn we samen met Monique Bekkenutte een community gestart van circa 45 ‘campagnestrategen voor water’. De inzet: hoe kunnen we van ‘water’ een winnend politiek verhaal maken (‘water als stemmentrekker!’).

eelco koolhaas 180

door Eelco Koolhaas

Dit met het oog op komende (lokale) verkiezingen. In oktober komen we weer bij elkaar. Tussendoor zijn we met waterprofessionals in de regio aan het sparren.

Vandaag de aftrap, thuis bij oud-minister Jacqueline Cramer. Het advies was scherp: "Politici en bestuurders investeren niet zo graag in een verhaal dat half af is en waarvan de kosten onhelder zijn! Wees gewaarschuwd, ik ken mijn pappenheimers". Klare taal. ‘Campagnestrateeg’ Cramer wist wel raad: “De lokale energievoorziening staat inmiddels op de agenda (check). De gasvrije wijk is inmiddels ook geland (check). Nu is 'de sluitende waterkringloop' echt aan de beurt (nieuwe check.)

Kan al met relatief goedkope tools worden bevorderd, zoals subsidie op waterbesparende douches bijvoorbeeld. En elke wethouder kan hiermee heel goed ‘de boer op’. Ook mooi: bewoners kunnen er ook zelf mee aan de slag (wat wil je nog meer..)." Oud-minister en hoogleraar Cramer: bedankt! Er staan circa 8 andere ontmoetingen op de rol, allemaal in september. Wordt vervolgd…

Meer campagne blogs: Campagnestrategen voor water in lokale verkiezingen
Achtergrond: Water als winnend verkiezingsthema

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.
In Flevoland, en specifiek in het gebied Almere Oosterwold heeft het Waterschap Zuiderzeeland al een verordening gemaakt waarbij alle putten, ook kleiner dan 1 m3 per uur een meldingsplicht hebben, terwijl er geen waterbeheerplan voor de regio is. Het risico is meer onzekerheid en bureaucratie, zonder dat er waarborgen voor (stads)landbouw worden besproken.
... wie in haar beheersgebied grondwater gebruikt en grondwateronttrekkingen in zijn gebied ?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.