WATERBLOG - In mei 2017 zijn we samen met Monique Bekkenutte een community gestart van circa 45 ‘campagnestrategen voor water’. De inzet: hoe kunnen we van ‘water’ een winnend politiek verhaal maken (‘water als stemmentrekker!’).
door Eelco Koolhaas
Dit met het oog op komende (lokale) verkiezingen. In oktober komen we weer bij elkaar. Tussendoor zijn we met waterprofessionals in de regio aan het sparren.
Vandaag de aftrap, thuis bij oud-minister Jacqueline Cramer. Het advies was scherp: "Politici en bestuurders investeren niet zo graag in een verhaal dat half af is en waarvan de kosten onhelder zijn! Wees gewaarschuwd, ik ken mijn pappenheimers". Klare taal. ‘Campagnestrateeg’ Cramer wist wel raad: “De lokale energievoorziening staat inmiddels op de agenda (check). De gasvrije wijk is inmiddels ook geland (check). Nu is 'de sluitende waterkringloop' echt aan de beurt (nieuwe check.)
Kan al met relatief goedkope tools worden bevorderd, zoals subsidie op waterbesparende douches bijvoorbeeld. En elke wethouder kan hiermee heel goed ‘de boer op’. Ook mooi: bewoners kunnen er ook zelf mee aan de slag (wat wil je nog meer..)." Oud-minister en hoogleraar Cramer: bedankt! Er staan circa 8 andere ontmoetingen op de rol, allemaal in september. Wordt vervolgd…
Meer campagne blogs: Campagnestrategen voor water in lokale verkiezingen
Achtergrond: Water als winnend verkiezingsthema
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.