secundair logo knw 1

Aantal Amsterdam Agreements ondertekend

Transparantie en vertrouwen, daarover ging het herhaaldelijk bij de afrondende plenaire sessie van het Leaders Forum. Dit was het sluitstuk van de eerste dag van de AIWW-conferentie. Er werden diverse Amsterdam Agreements bekendgemaakt.

Eerder op de dag waren drie aparte leidersbijeenkomsten van steden, publieke waterbedrijven en industrie gehouden. Een panel nam de resultaten in vogelvlucht door. Volgens Chantal Oudkerk Pool (gemeente Rotterdam) hebben gemeenten al veel gedaan. Het is nu tijd voor de volgende stap waarbij het aankomt op de details en meer wordt samengewerkt. Zij pleitte voor meer openheid over uitdagingen, al erkende ze dat zoiets tijd kost. Watergezant Henk Ovink riep de aanwezigen op om de resultaten van de conferentie niet te vergeten en met de implementatie te starten. Hij wees op het belang van het opbouwen van vertrouwen om hiermee voor meer transparantie te zorgen. Dat gaat volgens Ovink niet zomaar; vertrouwen creëren is een langzaam proces.

De publieke watersector staat volgens Christopher Gasson (Global Water Intelligence) in het centrum van de circulaire watereconomie. Hij viel op door pittige uitspraken als ‘alle briljante waterbedrijven zijn briljant op verschillende manieren, alle beroerde waterbedrijven zijn beroerd op dezelfde manier’. Bij dat laatste doelde hij erop dat niet goed functionerende waterbedrijven met dezelfde excuses komen, zoals slechte besturing en onvoldoende financiële middelen. Volgens Gasson heeft ieder publiek waterbedrijf een goed bedrijfsmodel nodig om zichzelf te financieren. Verder merkte hij op dat technologie transparantie schept zoals nooit tevoren. Dat wordt belangrijker dan regulering.

Aan het eind van de sessie werd een aantal al bereikte Amsterdam Agreements toegelicht. Het gaat hierbij om coalities van waterbedrijven en andere partijen die voor vergelijkbare uitdagingen staan. Deze coalities moeten zorgen voor doorbraken. Ter plekke werden drie nieuwe overeenkomsten ondertekend. De Nederlandse partijen Allied Waters, AquaMinerals en KWR gaan zich inzetten voor upcycling in het buitenland. De bedoeling is om tot en met 2019 in minstens drie andere landen reststoffen uit water een tweede leven te geven.

In het kader van de Human Cities Coalition een agreement over een routekaart voor de komende achttien maanden getekend. Het doel is om de levensomstandigheden van mensen in de sloppenwijken van onder andere Jakarta en Manilla te verbeteren. Verder sloten het Amsterdamse watercyclusbedrijf Waternet en zijn Kopenhaagse tegenhanger HOFOR een bilaterale overeenkomst. Zij gaan aan de hand van een shortlist van onderwerpen nauw met elkaar samenwerken.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.