secundair logo knw 1

Foto: Alicja via Pixabay

Zowel de werkgevers als de leden van FNV en CNV hebben ingestemd met het voorstel voor de cao Werken voor waterschappen 2022. Daarmee zijn de afspraken nu definitief. De werknemers krijgen dit jaar tweemaal een salarisverhoging: 2 procent per 1 januari (met terugwerkende kracht) en 1,75 procent per 1 juli.

Het onderhandelingsresultaat dat de Vereniging werken voor waterschappen (Vwvw) en de vakbonden FNV en CNV Connectief in april bereikten, kan rekenen op brede instemming. De werkgevers stemden er unaniem mee in. Ook een ruime meerderheid van de vakbondsleden is akkoord gegaan. De cao-teksten plus bijbehorende uitgangspunten en voorwaarden worden nu uitgewerkt.

De collectieve arbeidsovereenkomst heeft een looptijd van een jaar en geldt met terugwerkende kracht van 1 januari tot en met 31 december 2022. De afspraken zijn van toepassing voor de 21 waterschappen, 14 daaraan gelieerde organisaties en de in totaal 13.500 medewerkers. 

Twee keer stijging van salarissen
De salarissen en schaalbedragen stijgen met 2,0 procent per 1 januari. Dit wordt met terugwerkende kracht uitgekeerd bij de salarisbetaling van juni. Ook per 1 juli is er nogmaals een stijging. Dan gaan de salarissen en schaalbedragen met 1,75 procent omhoog.

In de cao staan ook afspraken over inhuur en dienstverbanden, inclusief werkgeverschap en individueel maatwerk bij eerder stoppen met werken. Wat betreft het eerste thema is het uitgangspunt dat bij vast werk een vast contract hoort. Dat geldt voor werkzaamheden die structureel zijn, wat inhoudt dat ze langer voortduren dan twee jaar. Er blijven wel gemotiveerde uitzonderingen mogelijk in afstemming met de medezeggenschap.

LEES OOK
Bericht Vwvw (incl. onderhandelingsresultaat)
Bericht FNV over instemming door leden
H2O Actueel (15 april): cao-akkoord bereikt 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):