0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Het convenant dat drinkwaterbedrijf Dunea en de provincie Zuid-Holland in 1998 sloten om de kwaliteit van het infiltratiewater te verbeteren, loopt dit jaar af en wordt niet verlengd. Woensdag wordt tijdens een mini-symposium teruggekeken op de resultaten die in deze achttien jaar zijn geboekt.

Het rivierwater dat Dunea in de duinen infiltreerde, voldeed eind jaren negentig niet aan de wettelijke kwaliteitsnormen. Daarom werd het Infiltratie Besluit-convenant gesloten. "Het was best moedig van de provincie om op dat moment zo'n convenant met ons te sluiten," zegt Peter Spierenburg, senior adviseur bij Dunea. "De meest voor de handliggende oplossing was de bouw van een nieuwe zuiveringsinstallatie geweest."

Met de afspraken in het convenant kozen provincie en waterbedrijf voor kwaliteitsverbetering bij de waterbron. Dunea kreeg de tijd om de kwaliteit op orde te brengen, maar daar verbond de provincie eisen aan op het gebied van samenwerking rond de bron, natuurbeheer en monitoring. Zo was in het convenant opgenomen dat het waterbedrijf negatieve milieueffecten van de waterzuivering moest compenseren.

De afspraken leidden er toe dat Dunea nu voortdurend in dialoog is met partijen rond de bron om emissies te verminderen en ook het voortouw neemt als het gaat om natuurbeheer. "Dat is goed voor ons imago. Een florerende natuur in de duinen is uiteindelijk in ons economische belang en het is een inspirerende manier is om onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Niet voor niets hebben we het initiatief ontwikkeld om met de provincie en een groot aantal andere partijen de Hollandse Duinen als Nationaal Park op de kaart te zetten."

Ook de afspraak om de milieueffecten van de waterzuivering in de duinen te monitoren was in het convenant opgenomen. "De kennis die we hebben opgedaan over de effecten van waterzuivering op de omgeving, geeft ons een goede positie voor de toekomst. Het convenant heeft zichzelf overbodig gemaakt. De eerste doelstelling, herstel van de waterkwaliteit, was al snel gerealiseerd. Maar in deze achttien jaar is het convenant ook een springplank geweest om Dunea op een andere manier te laten werken. Daarmee zijn we klaar voor een nieuwe stap om met de provincie samen te werken bij actuele onderwerpen als Omgevingswet."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Redelijk resultaat maar wel een tegenvaller, gezien de eis van FNV van 5% publiekelijk bekent gemaakt afgelopen week. En waarbij Rutte ook aangeeft dat de cao lonen forser moeten gaan stijgen, dan is 2,5% per 1 januari het eerste half jaar een doekje voor het bloeden, en dan pas half jaar later er nog 1% bij.
Alles wat je hoort en leest, strookt dan niet met dit resultaat. Wanneer mogen we nu eens echt mee gaan profiteren nu het met de welvaart zo enorm goed gaat?
Dan moet de overheid wel bereid zijn om de boeren meer organische mest toe te laten dienen in ruil voor minder chemische kunstmest!
Van natuurverbetering kan hier geen sprake zijn. De aangekondigde nieuwe natuur zal de rijkdom aan leven die onder het zand is gewerkt nimmer evenaren. Ook is het verwonderlijk dat Staatsbodbeheer nu een stuk beschermd Europees cultureel erfgoed gaat onderhouden dat voorheen onder de Waddenvereniging viel en als ondehoudsopdracht van Hoogheemraad Hollandsnoorderkwartier was.
Kortom, hier worden we met open ogen belazerd! Nog erger is dat Ecoshape Bulding with Nature dit geknoei met de natuur wil voordragen voor een prijs beschikbaar gesteld door de Zandlobby.
Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het