secundair logo knw 1

Foto: beeldarchief Dunea

Het convenant dat drinkwaterbedrijf Dunea en de provincie Zuid-Holland in 1998 sloten om de kwaliteit van het infiltratiewater te verbeteren, loopt dit jaar af en wordt niet verlengd. Woensdag wordt tijdens een mini-symposium teruggekeken op de resultaten die in deze achttien jaar zijn geboekt.

Het rivierwater dat Dunea in de duinen infiltreerde, voldeed eind jaren negentig niet aan de wettelijke kwaliteitsnormen. Daarom werd het Infiltratie Besluit-convenant gesloten. "Het was best moedig van de provincie om op dat moment zo'n convenant met ons te sluiten," zegt Peter Spierenburg, senior adviseur bij Dunea. "De meest voor de handliggende oplossing was de bouw van een nieuwe zuiveringsinstallatie geweest."

Met de afspraken in het convenant kozen provincie en waterbedrijf voor kwaliteitsverbetering bij de waterbron. Dunea kreeg de tijd om de kwaliteit op orde te brengen, maar daar verbond de provincie eisen aan op het gebied van samenwerking rond de bron, natuurbeheer en monitoring. Zo was in het convenant opgenomen dat het waterbedrijf negatieve milieueffecten van de waterzuivering moest compenseren.

De afspraken leidden er toe dat Dunea nu voortdurend in dialoog is met partijen rond de bron om emissies te verminderen en ook het voortouw neemt als het gaat om natuurbeheer. "Dat is goed voor ons imago. Een florerende natuur in de duinen is uiteindelijk in ons economische belang en het is een inspirerende manier is om onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Niet voor niets hebben we het initiatief ontwikkeld om met de provincie en een groot aantal andere partijen de Hollandse Duinen als Nationaal Park op de kaart te zetten."

Ook de afspraak om de milieueffecten van de waterzuivering in de duinen te monitoren was in het convenant opgenomen. "De kennis die we hebben opgedaan over de effecten van waterzuivering op de omgeving, geeft ons een goede positie voor de toekomst. Het convenant heeft zichzelf overbodig gemaakt. De eerste doelstelling, herstel van de waterkwaliteit, was al snel gerealiseerd. Maar in deze achttien jaar is het convenant ook een springplank geweest om Dunea op een andere manier te laten werken. Daarmee zijn we klaar voor een nieuwe stap om met de provincie samen te werken bij actuele onderwerpen als Omgevingswet."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.