Wavin en Bureau Stedelijk Water hebben de RIONEDinnovatieprijs 2018 gewonnen voor de Afkoppelpijp die ze samen hebben ontwikkeld. Hiermee kunnen mensen gemakkelijk zelf hun regenpijp afkoppelen.

Het is voor de achtste keer dat de stichting RIONED, het kenniscentrum voor riolering en stedelijk waterbeheer, de innovatieprijs uitreikte. Het publiek kreeg het laatste woord op de RIONEDdag van 1 februari, nadat een commissie van deskundigen uit gemeenten drie inzendingen had genomineerd. Na een spannende stemming gaven de zevenhonderd aanwezigen de voorkeur aan de Afkoppelpijp. De andere genomineerde innovaties waren een nieuw type steenwolelementen voor regenwateropvang en -infiltratie van Lapinus en het autonoom werkende systeem AQA Rioflush voor het spoelen van riolen met regenwater van AQA HydraSep.

De Afkoppelpijp is ontwikkeld door Erik Reumer van het Zwolse bedrijf Wavin en Perry Peeters van Bureau Stedelijk Water in Haps. Zij maakten de pijp uit bestaande regenwaterafvoerelementen van Wavin. Mensen kunnen hiermee zelf eenvoudig hun eigen regenwater afkoppelen. “De Afkoppelpijp bevestig je zo laag mogelijk bij de regenpijp aan de buitenkant van de buis”, vertelde Peeters aan dagblad De Gelderlander. “Via die afkoppeling kan het hemelwater de tuin in stromen. Zo komt niet alle regen in het riool terecht maar blijft het water daar waar het valt.”

De Afkoppelpot zorgt ook voor het ont- en beluchten van de riolering. Wanneer het zo hard regent dat de riolering overbelast raakt, loopt het vieze water buiten over de grond en stroomt een toiletpot in de woning niet over. Peeters kreeg de innovatieprijs van RIONED al eens eerder. In 2015 werd hij winnaar – toen nog in dienst van de gemeente Sint Anthonis – met de Permeoblokken.

Lees meer over de drie nominaties

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.
In Flevoland, en specifiek in het gebied Almere Oosterwold heeft het Waterschap Zuiderzeeland al een verordening gemaakt waarbij alle putten, ook kleiner dan 1 m3 per uur een meldingsplicht hebben, terwijl er geen waterbeheerplan voor de regio is. Het risico is meer onzekerheid en bureaucratie, zonder dat er waarborgen voor (stads)landbouw worden besproken.
... wie in haar beheersgebied grondwater gebruikt en grondwateronttrekkingen in zijn gebied ?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.