secundair logo knw 1

Perry Peeters (rechts) ontvangt de innovatieprijs van RIONED-voorzitter Hans Gaillard (Foto: Stichting RIONED/Michelle Muus)

Wavin en Bureau Stedelijk Water hebben de RIONEDinnovatieprijs 2018 gewonnen voor de Afkoppelpijp die ze samen hebben ontwikkeld. Hiermee kunnen mensen gemakkelijk zelf hun regenpijp afkoppelen.

Het is voor de achtste keer dat de stichting RIONED, het kenniscentrum voor riolering en stedelijk waterbeheer, de innovatieprijs uitreikte. Het publiek kreeg het laatste woord op de RIONEDdag van 1 februari, nadat een commissie van deskundigen uit gemeenten drie inzendingen had genomineerd. Na een spannende stemming gaven de zevenhonderd aanwezigen de voorkeur aan de Afkoppelpijp. De andere genomineerde innovaties waren een nieuw type steenwolelementen voor regenwateropvang en -infiltratie van Lapinus en het autonoom werkende systeem AQA Rioflush voor het spoelen van riolen met regenwater van AQA HydraSep.

De Afkoppelpijp is ontwikkeld door Erik Reumer van het Zwolse bedrijf Wavin en Perry Peeters van Bureau Stedelijk Water in Haps. Zij maakten de pijp uit bestaande regenwaterafvoerelementen van Wavin. Mensen kunnen hiermee zelf eenvoudig hun eigen regenwater afkoppelen. “De Afkoppelpijp bevestig je zo laag mogelijk bij de regenpijp aan de buitenkant van de buis”, vertelde Peeters aan dagblad De Gelderlander. “Via die afkoppeling kan het hemelwater de tuin in stromen. Zo komt niet alle regen in het riool terecht maar blijft het water daar waar het valt.”

De Afkoppelpot zorgt ook voor het ont- en beluchten van de riolering. Wanneer het zo hard regent dat de riolering overbelast raakt, loopt het vieze water buiten over de grond en stroomt een toiletpot in de woning niet over. Peeters kreeg de innovatieprijs van RIONED al eens eerder. In 2015 werd hij winnaar – toen nog in dienst van de gemeente Sint Anthonis – met de Permeoblokken.

Lees meer over de drie nominaties

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.